Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2004 02:16
Tükürük azlığı soruna bağlı diş ve ağız sağlığında birçok sorun çıkabiliyor. Ağız diş sağlığının korunmasında, günlük hayatımızda farkında olmadığımız ancak eksikliğinde sıkıntı çektiğimiz tükürüğün çok önemli görevleri var.
Bu sorunu bulunanların geniş kapsamlı bir koruyucu programa alınması öneriliyor. Diş hekimlerinizin önerilerini yerine getirerek sorunların önüne geçebilirsiniz.
l Tükürüğün fonksiyonu nedir?
Ağız dokularını ve diş yüzeylerini temizleyip, besin atıklarının ağızdan uzaklaşmasını sağlar. Ayrıca ağız içini nemli tutarak besinlerin kayganlaşmasına zemin hazırlar. Tükürüğün yapısında bulunan kalsiyum, fosfat gibi maddeler de ağız, diş dokularının sağlığını korur.
l Tükürük salgısının azalması hangi sorunlara yol açar? Konuşmayı,
yemek yenmesini zorlaştırır. Ağız içinde birçok mikrop bulunur. Bu mikroplardan bazıları dişlerin üzerinde birikerek diş çürüklerine ve dişeti hastalıklarına neden olur. Tükürük salgılanması ve yutulması bu mikropların birikimini kolaylaştırarak çürüğe ve dişeti hastalıklarına eğilimi artırır. Ayrıca ağızda mantar lezyonları, yumuşak dokuda çatlaklar, hassasiyet, dilde yanma, kırmızılık, kanama, ağrı ve dişlerde aşınmalar da sık görülen sorunlar.
l Ağız kuruluğu şikayeti kimlerde görülür?
Baş, boyun bölgesinden ışın tedavisi olan hastalarda, diyabetlilerde, yüksek tansiyon ve ruhsal sorunların tedavisinde kullanılan bazı ilaçları alanlarda görülür. Tükürük bezi hastalıkları da benzer sorunlara yol açabilir.
l Bu şikayeti olanlar ne yapsın?
Mutlaka bir diş hekiminin önerini alması gerekir. Zira hastaların dişlerinin çürümemesi için fluorid, ağız içindeki mikropları azaltacak gargaralar, doku çatlakları için bitkisel pomatlar kullanmaları önerilir. Bunun yanı sıra tükürüğün yerine geçebilecek sentetik tükürük, ağız dokularını nemlendirici pomatlar da eklenir. Hastaların kullanacakları bütün preparatların alkol içermemesi ve nötral olması önemli.
l Hastalar özellikle nelere dikkat etmeli?
-Ağız ve dişsağlığı temizliğine daha fazla özen göstermeliler. Günde en az iki kez dişlerini fırçalamaları ve dişipi kullanmaları gerekir.
- Dişlerdeki aşınmaları önlemek amacıyla asitli besinler azaltılmalı.
- Asitli ve şekerli içecekler pipetle tüketilmeli.
- Zaman zaman şekersiz ve ksilitollu çiklet çiğnenmesi yardımcı olabilir.
-Tükürük özellikleri taşıyan gargaraların ve spreylerin kullanılması hastanın hem ağız sağlığına hem de yaşam kalitesine katkıda bulunur.
l Protez kullanan hastalar nasıl davranmalı?
-Protezlerini sık sık yıkamalı,
-Zaman zaman dişhekimlerinin önereceği mikrop öldürücü preparatlarla yıkamalı.