Ağda yapmayın, karamelize edin!

Güncelleme Tarihi:

Ağda yapmayın, karamelize edin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2004 00:00

Aslında çok sık kullanılan bir mutfak terimidir. Şekerin tadının ve renginin ısı ile değişmesini anlatmak için kullanılmasının yanı sıra; havuç, soğan gibi şeker içeren yiyecekler de uzun süre pişirilerek karamelize edilir.Özellikle şekeri karamelleştirmek, kullanıldığı tatlıların nefasetini artırır. Ancak şekerin çok yakılması sağlık için zararlıdır. Bu yüzden şeker eriyip, bal renginden akik rengine dönüşürken hemen kabımızı ateşten almamız gerekiyor. Isterseniz bu sırada içine; fındık, fıstık ekleyerek henüz karamel sıcakken bir alüminyum folyonun üzerine dökün. Soğuyunca parçalayıp, krokan yapın. Sütlü tatlıları ve pastalarınızı süsleyin.İnce NoktalarKivi çok sertse hemen yemeyin. Plastik poşet içinde dolapta 1- 2 gün bekletip, yumuşatın. Sert avakadoyu ise gazete kağıdına sarıp, mutfak tezgahının üzerinde yumuşaması için bekletin.KABUL GÜNÜMarmelatlı kurabiyeYapılışı:Önce derin bir karıştırma kabının içine; yumuşamış margarini ve pudra şekerini koyarak yoğurmaya başlayalım. Daha sonra vanilya ve unu ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Kulak memesinden az biraz sertçe bir hamur elde edeceğiz. Şimdi de hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, tezgahın üzerinde elimizle bastırarak, en fazla yarım santim kalınlığına gelinceye dek hamuru inceltelim. Herhangi bir kurabiye kalıbıyla ya da bir çay bardağının ağzıyla hamurdan şekiller çıkaralım. Isterseniz hamuru, merdane yardımıyla bir defter boyutunda açıp, kalıplarla kesebilirsiniz. Sonra da her bir kurabiye hamurunun tam ortasını, parmağımızla iyice bastırarak çukurlaştıralım. Bu çukurları daha sonra marmelatla dolduracağız. Kurabiyeleri yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirip, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığımız fırında, 12-14 dakika kadar pişirelim. Hemen fırından çıkarıp, soğumaya bırakalım. Soğuyan kurabiyelerin ortasına yarım çay kaşığı kadar marmelat yerleştirip, servise sunalım.10 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)3 kahve fincanı pudra şekeri1 paket vanilya5 su bardağı unÜzeri için3 yemek kaşığı çilek veya vişne ya da kayısı marmelatı Susamlı simitYapılışı:Öncelikle hamuru hazırlamak için derin bir karıştırma kabının içinde; margarin, sıvıyağ ve sütle beraber yumurta sarısını karıştıralım. Sonra da üzerine; toz şeker, eğer bulabilirseniz toz mahlep, tuz ve kabartma tozuyla beraber unu ekleyelim. Karışımı iyice yoğurarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım ve bir kenarda 20-25 dakika dinlendirelim. Daha sonra hamurdan ceviz içi büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle uzun çubuklar yapalım. Bu çubukların uçlarını birleştirerek simit şeklinde halkalar hazırlayalım. Her bir halkayı, önce yumurta akına batırıp, sonra da susama bulayalım. Yağlanmış ya da yağlı kağıt (fırın kağıdı) serilmiş tepsiye en az 1 cm aralıklarla simitlerimizi dizelim. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika, üzerleri altın sarısı rengi oluncaya dek pişirelim. Soğuyunca tepsiden çıkarıp, servise sunalım.12 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi150 gr margarin (eritilip, ılıtılmış)1 kahve fincanı sıvıyağ1 kahve fincanı süt1 adet yumurtanın sarısı1 tatlı kaşığı toz şeker1 tatlı kaşığı toz mahlep (eğer varsa)1 tatlı kaşığı tuz1 paket kabartma tozu4-5 su bardağı unÜzeri için1 adet yumurtanın akı3 yemek kaşığı susam
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!