Afyon’da caz vakti

Güncelleme Tarihi:

Afyon’da caz vakti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 19:54

İlk kez 2001 yılında düzenlenen Afyonkarahisar Caz Festivali, bu sene 4-10 Haziran tarihleri arasında 12. kez yapılacak. Festival, bu yıl da dünyadan ve Türkiye’den önemli cazcıları ve Türkiye’nin saygın sanat insanlarını ağırlayacak.

Haberin Devamı

Önde gelen Türk caz topluluklarının yanı sıra, Prag ve Afyon şehirleri arasında yedi yıldır devam eden müzikal dostluk çerçevesinde bu yıl yine Praglı ünlü cazcılar Afyon’da olacak. Ayrıca festivalin New York’tan gelen sürpriz konukları da var.

Bu yıl Millet Hamamı Bahçesi, Anemon Oteli, Ali Çetinkaya Tren Garı, AFİUM AVM gibi çok çeşitli ve farklı mekânlarda yapılacak konserlerle şehre yayılacak olan Afyonkarahisar Caz Festivali, yine renkli bir programa sahip. Bu yılki sürprizlerinden biri de zaman zaman aynı akşam içinde iki ya da üç farklı caz topluluğunun sahne alacak olması. Festival boyunca Afyon’da farklı mekânlarda her akşam en az iki ya da daha fazla sayıda konserle Afyonlu cazseverler müziğe doyacak. Ayrıca önde gelen kültür ve sanat insanlarıyla okul ziyaretleri de her yıl olduğu gibi devam edecek.
Festivalin 4 Haziran akşamı Anemon Otel’de gerçekleştirilecek açılışını ise, ödüllü ve dünyaca tanınmış müzisyenlerin yer aldığı Veronika Vitova Quintet yapacak. Karakteristik sesi ve farklı yorumuyla öne çıkan Praglı caz vokal Vitova’ya Çek cazının dünyaca tanınmış isimleri eşlik ediyor: Piyanoda, Yılın Çek Sanatçısı Ödüllü Mark Aanderud, soprano saksafonda Çek cazının yanı sıra Afyon Festival izleyicisinin de yakından tanıdığı bir isim Petr Kalfus, yine festivalin kıdemli konuklarından Lukas Kytnar, davulda ise Latin Grammy Ödüllü Hernan Hecht Afyonlu cazseverlerle buluşacak. 4 Haziran akşamı Anemon Otel ikinci bir konsere daha ev sahipliği yapacak. Saksofon ustası Petr Kalfus bu kez kendi triosu ile sahnede olacak. Oteldeki konserler için davetiyeleri resepsiyondan alabilirsiniz.

Haberin Devamı

NEW YORK’TAN LATİN CAZI

New Mexico doğumlu Çek caz piyanisti Mark Aanderud da yine kendi triosu ile Millet Hamamı’nda sahne alacak isimlerden. New York’ta yaşayan ‘Yılın Çek Sanatçısı’ ödülllü sanatçıya iki önemli Amerikalı müzisyen eşlik ediyor: Latin müziğinin yeni fenomenlerinden Santa Domingolu basçı Aaron Cruz ve Latin Grammy sahibi ünlü davulcu Hernan Hecht.

NİLÜFER VERDİ BEŞLİSİYLE SAHNEDE

Haberin Devamı

İlk Türk kadın caz piyanistimiz Nilüfer Verdi, Millet Hamamı’nın bir diğer konuğu. Türkiye cazının öncü sanatçısı Verdi, daha önce Afyon’da verdiği konserlerde beğeni toplamıştı. Bu sefer kendi adını taşıyan beşlisisi Nilüfer Verdi Quintet ile festivalde. Beşli; Ferhat Öz (vokal), Yaşar Taner (ney), Caner Üstündağ (bas) ve Nedim Ruacan’dan (davul) oluşuyor.

MÜZİK HARMANI

Slovak, Çek ve Türk müzisyenlerden Anadolu’nun bağrında Brezilya ve Afro-Küba ritmleri... Festivalin halkla en çok bütünleştiği mekânlardan biri olan tarihi Ali Çetinkaya Tren Garı’nda bu kez Tomas Jochmann Trio dinleyicilerle buluşacak. Çek cazının öne çıkan piyanistlerinden Jochmann’a davulda Oliver Lipensky, basta ise Türk sanatçı Özgür Bakır eşlik ediyor.

Haberin Devamı

KAPANIŞTA PEACE FOR SOUL

Festival 10 Haziran’da yine Anemon Otel’de özgün müzik performansıyla sona erecek. Peace for Soul, Türk müziğini ve Sufizm felsefesini dünyaya tanıtmayı misyon edinmiş bir sanatçı Seda Bağcan’ın hayata geçirdiği bir proje. Bağcan’ın mantra müziğiyle Türk ezgilerini buluşturan müzik yolculuğunda kendisine arpta Çağatay Akyol, bas gitar ve trombonda Ekin Eti, neyde Ayça Ergin Arın ve perküsyonda gerçek Dorman eşlik ediyor.

BU KEZ KENDİ GRUPLARIYLA

Festivalin gediklisi tanınmış Çek cazcılar bir kez daha Afyon’da. Afyonlular’ın artık Çek cazseverler kadar yakından tanıdıkları iki önemli Çek caz ustası festivalin gelenekselleşmiş mekânlarından tarihi Millet Hamamı Bahçesi’nde Afyonlu hayranlarıyla bir kez daha buluşacak. Bu kez Petr Kalfus Quartet ve Lukas Kytnar Trio olarak kendi adlarını taşıyan topluluklarıyle sahne alacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!