Kültürazzi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2011 00:00
Afife Jale Ödülü’nü düzenleyen Yapı Kredi Sigorta’ya oyunculardan talep: “Ödül heykelciğinin yanı sıra hiç olmazsa bir yıllık sahne sigortası yapılamaz mı?”
Tiyatro dünyasının ülkemizdeki en prestijli ödüllerinin başında geliyor Afife Jale Tiyatro Ödülü. Zaman zaman ödül töreninin Oscar özentisi olduğu yönünde eleştiriler alsa da, bu, onun ağırlığından bir şey kaybettirmez.
Halk Sigorta’nın başlattığı ödüller şirket devrinden sonra Yapı Kredi Sigorta tarafından devam ettiriliyor. İlhan Koman’ın Akdeniz heykeli de bu devirle Yapı Kredi’ye geçmişti ancak onun replikası telif sorunu yüzünden ödül heykelciği olarak verilemiyor artık.
Gelelim bu yılın ödül dedikodularına: Adayların açıklanmasının hemen ardından ödül yönetmeliğinin artık değiştirilmesi gerektiği, tiyatro dünyasındaki son gelişmeleri takip edemediği söylendi. En az 75 kişilik salonlarda sahnelenen oyunların aday olabilmesi şartı bunların başında geliyor. Alternatif mekanların, hatta barların ve evlerin bile tiyatro mekanına dönüştürüldüğü düşünülürse yönetmelikte bir revizyona gidilmesi gerekecek gibi gözüküyor.
Bu yılın adaylarının açıklanmasından sonra ben de izlemediğim pek oyun kalmasın diye tiyatroya ağırlık verdim geçtiğimiz hafta. Kendimce bir Afife Toto da yaptım aslında. Madem Oscar’larda yapılıyor Afife’de neden olmasın ama değil mi? Törenin şeklinde kopya olabiliyorsa bunda da olsun. Kulislerde tabii ki kimlerin ödül alacağı merak konusu ve heyecan dorukta. “Afife olmazsa Sadri Alışık’a kısmet artık” diyenler de var, ödül konusunu takmıyormuş gibi yapanlar da.
Yalnız Afife Jale Ödülü’nü düzenleyen Yapı Kredi Sigorta’ya bizzat oyunculardan gelen bir isteği buradan iletmek isterim. Ödüllendirilmek mesleki kareyerlerinde tabii ki çok önemli. Ömürlerinin sonuna kadar saklayacakları ödül heykelciğinin yanı sıra hiç olmazsa bir yıllık sahne sigortası yapılamaz mı diye soruyorlar. Maddi bir karşılık beklentisi olarak görmemek gerekir bunu. Benden iletmesi... Tören 21 Mart Pazartesi günü yapılacak. Hâlâ zaman da varken...
Orhan Pamuk, Hindistan best-seller’ında 21 numara
Fotoğrafı geçtiğimiz hafta uzunca bir Hindistan tatilinden dönen arkadaşım getirdi. Nobelli yazarımız Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ romanının İngilizce çevirisini kitabevlerinin vitrininde görünce fotoğraflayıp bana getirmiş. Pamuk 21 numarada görünüyor vitrindeki sıralamada. 1.2 milyar ile dünyanın ikinci kalabalık nüfusuna sahip ülke olduğunu düşünürseniz, bunun nasıl bir satış rakamına tekabül edeceğini tahmin edersiniz. Hindistan’da gördüğü bu ilgi, duygusal nedenlerle de artmış olabilir mi acaba? Hintli yazar Kiran Desai ile ilişkisi nedeniyle de bir merak uyandırmış olabilir pekâlâ. İşin şakası bir yana başarısını bütün dünyaya kabul ettirmiş, uluslararası alanda tanınmış bir değerimiz Pamuk.
Şu sıralarda ‘Cevdet Bey ve Oğulları’nın Avrupa’da yayımlanması üzerine çeşitli ülkelerde okumalara katılıyor. Sadece Hindistan değil, dünyanın dört bir yanında adından ve yazdıklarından söz ettiriyor.