Güncelleme Tarihi:
"Vitiligo çok farklı bir rahatsızlık ama egzama ile sedef birbirine çok benzeyen rahatsızlıklardır. Klasik tıpta bu hastalıkların tedavisinde kullanılan kremlerde o yüzden çok farklı değildir. Genelde kortizon içerikli kremlerdir. Bu kremler sürüldüğünde geçici olarak iyileşme görülmektedir. Sadece bitkisel kremler de kullanılsa yine sonuç aynı olacaktır. Kalıcı bir sonuç için hem içten hem haricen bir tedavi yolu olmak zorundadır.
Egzama, sedefe göre biraz daha allerjik bir rahatsızlıktır.
Â
Sedef hastalığı sinirsel spazmlar sonucunda bağışıklık sisteminin bozulmasından dolayı (zafıylamasından değil) derinin kendini hızlı yenilemesidir. Normalda insan derisi 28-30 günde bir kendini yeniler. Sedef ve egzamada ise 2 günde 1 kendini yeniler. Sanki derinin en üst tabakası eskimiş gibi vücuttan atılır.
Vitiligo ise yine sinirsel spazmların etkisiyle renk hücrelerine uyarı gitmemesi ve melanin denen renk pigmentlerinin çalışmaması sonucu derinin beyazlamas ı sorunudur.
Â
O yüzden sadece haricen yapılan uygulamalarla bu hastalıklar geçmez diye düşünüyorum.
Sedef hastalığının kişide ortaya çıktığı dönemler araştırıldığı zaman mutlaka üzüntülü, sıkıntılı, korkulu, bir dönemin sonunda oluştuğu görülmektedir. Ve genelde hassas yapılı, ince düşünceli, duygusal kişilerde çıktığı görülüyor. Bir çoğunun ailesinde de bu hastalık vardır yada bir dönem görülmüş olabilir. Yani kalıtsal yatkınlık vardır.
Â
Dolayısıyla tedavisi için önerdiÄŸim bitkisel ürünlerin çoÄŸu içilerek kullanılan, sinirsel spazm çözücü bitki özü damlaları ve bitki çaylarından oluÅŸmaktadır. Ayrıca haricen kullanılmak üzere bitki özleri içeren krem de kullanılması gerekiyor". Â
Â
Bunlar ise sorularrn yanıtları:Â
Â
Sedef için hangi bitki ya da bitkiler nasıl kullanılmalıdır?
Â
Öncelikle belirtmeliyim ki sedef yada başka bir hastalığın tedavisinde önce kesin bir doktor teşhisi şarttır. Teşhist en sonra bitkiler veya bitki özleri kullanılacağı zaman mutlaka o kişiye özel bir terkip oluşturulmalıdır. Çünkü herkesin yapısı farklıdır. Bazı kişilerin tansiyon yada şeker gibi başka hastalıkları olabilmektedir.
Â
Sedef ve egzamanın tedavisi birbirine çok benzemektedir. Meyan kökü, çörek otu, karabaş otu, oğul otu, ısırgan yaprağı, rezene, civanperçemi gibi bitkiler bu hastalıkların tedavisinde kullanılan bitkilerdendir. Yüksek tansiyon yada şekeri olanlar meyan kökünü kullanmamalıdır. Kaynar suya birer tutam atarak 10 dk demlenip aç iken bir su bardağı içilmelidir. Günde 2-3 bardak tüketilmelidir.
Bu bitkilerin yanı sıra saf bitki özleri de kullanmak gerekmektedir. Saf bitki özleri, bitki çaylarının çok daha yoğunlaşmış halleridir. Mutlaka kişiye özel dozlarda hazırlanması gerekir.
Ayrıca haricen ardıç katranlı kremlerle desteklenmelidir.
Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde deniz suyu ve güneş ışığından da faydalanmak mantıklı olacaktır. Yani deni z suyu ve güneş ışınları aşırı olmamak kaydıyla faydalıdır.
Â
Vitiligo için hangi bitki yada bitkiler nasıl kullanılmalıdır?
Â
Vitiligo da sinirsel kökenli bir rahatsızlık diye düşündüğüm için benzer bitkileri kullanmak gerekir.
Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır.
Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde 1-2 tatlı kaşığı yenmelidir. Bira mayası içeren malt içecekler de faydalıdır.
Vitiligo sorunu olan bir çok kişide B12 yada demir eksikliği yada ikisi birden görülebilmektedir. Tahlil sonuçlarında eğer eksiklik görülüyorsa doktor tavsiyesi ile demir ve b12 takviyesi alınmalıdır.
Â
Renk hücrelerini uyaran A vitamini, beta karoten içeren havuç, kayısı, şeftali, kavun, karpuz gibi meyvaların tüketilmeside tedavinin başarı şansını artırmaktadır.
Aşırı çay, kahve, sigara ve alkol kullanımının bu hastalıkları artırdığını düşünmekteyim. O yüzden bu alışkanlıklar mümkün olduğu kadar az kullanılmalıdır.
Vitiligoda haricen biberiye, kekik, bergamot gibi bitki yağlarından yapılan kremler de tedaviyi desteklemektedir.
Â
Bu bitkileri kullanmaya başladıktan sonra üç hastalık da ne kadar sürede iyileşiyor? Tekrarlarsa aynı kürü kullanmak işe yarar mı?
Â
Sedef ve egzama 4-6 ay kadar sürede iyileşiyor. Başarı şansı %80- 85 civarındadır.
Â
Vitiligonun tedavisi daha zordur. Bahsettiğim bitkisel yöntemle iyileşme şansı %40- 50 civarındadır. Çocuklarda ve gençlerde iyileşme şansı yükselmektedir.
Vitiligoda 2 aylık bir kürü kullanıp sonucu görmek gerekmektedir. Eğer ilk 2 ayda renk hücrelerinde az da olsa bir iyileşme görülüyorsa tedaviye 6 ay devam edilmelidir. Ama hiçbir gelişme görülmüyorsa devam edilmesine gerek yoktur.
Â
Bu rahatsızlıkların tedavisi bittikten yıllar sonra günlük hayatın stresi haricinde büyük bir sıkıntı, şok, korku yaşanırsa yeniden çıkma riski vardır. Ama hiç çıkmama şansıda vardır. Yine de tekrar çıkmışsa bahsettiğim bitkisel kür tekrar kullanıldığında yine iyileşme gözlenecektir.