Birsel SANCAR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2005 00:00
Tümörün yakınında kritik organların olduğu durumlarda, sağlıklı organlara zarar vermeyen ışın tedavisi olan ‘Proton Tedavisi’nin Türkiye’de de yapılabilmesi için 545 milyon YTL tutarında yatırım gerekiyor.
İtalyan Hastanesi Onkoloji Bölümü Şefi Prof. Dr. Sedat Koca, tümör tedavisinde ‘Proton tedavisi’nin dünyada sadece dört merkezde uygulandığını söyleyerek, ‘Bu tedavide ışını, sadece tümörün olduğu bölgeye verip, başka organların zarar görmesi önleniyor’ dedi. Proton tedavisinin Amerika’da 3, İsviçre’de ise 1 merkezde uygulanabildiğini kaydeden Prof. Koca, ‘Tedavi 1954 yılından beri kullanılıyor. 51 yılda 46 bin 412 hasta bu tedaviden yararlanabilmiş. Özellikle de göz ve çocukluk çağı tümörlerinde başarıyla uygulanıyor’ diye konuştu.
Protonun tedavi prensibinin, fizikçilerin çalışmalarından doğduğunu, bu nedenle tıpta daha az kullanıldığını, çok yüksek yatırım gerektirdiği için de ülkeler bazında yaygınlaşamadığını anlatan Prof. Koca, ‘Yöntemin en önemli avantajı, tümörün yakınında kritik organların olduğu durumlarda sağlıklı organlara zarar vermiyor. Bu tedavi Türkiye’de hiçbir yerde uygulanmıyor’ dedi.
TÜMÖRÜN DNA’SI YOK EDİLİYOR
Türkiye’de kullanılan radyoterapi tekniklerinde proton tedavisinin avantajlarına ulaşmaya çalıştıklarını anlatan Prof. Sedat Koca, ışın tedavilerinde tümörün DNA’sını harap ederek yok etmenin amaçlandığını söyledi. Radyoterapinin günümüzde tek başına ya da kemoterapi ile birlikte kullanıldığını kaydeden Prof. Koca, Türkiye’de kullanılan radyoterapi cihazları sayesinde, hastaya verilecek dozun modern görüntüleme sistemleriyle hesaplandığını, böylece hata payının giderildiğini söyledi.