Adrenalinin yeni adı CATAPULT

Güncelleme Tarihi:

Adrenalinin yeni adı CATAPULT
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2009 00:00

Antalya’da tatildesiniz ve aklınızdan bir çılgınlık yapmak geçiyor. Water Planet Su Parkı doğru adres... Bu parkta bungee jumping ve catapult yapınca adrenalinin tavana vuracağını peşinen söyleyelim. Türkçe karşılığı, tarihi filmlerde gördüğümüz mancınık olan catapult’u sapanla taş atmaya da benzetebilirsiniz.

Hilmi Yüksel, Alanyalı... Tam 17 yıldır bungee jumping yaptırıyor. Alanya, Side, Kuşadası’nda da bu işi yapmış. 2004 yılından beri Okurcalar Beldesi’ndeki Water Planet Su Parkı’ndaki özel bölümde 75 metrelik kulesinde. Bungee jumping’i herkes biliyor. Yüksekten kendinizi boşluğa bırakıyorsunuz. Müthiş bir heyecan. Catapult ise o kadar yaygın değil. Önce kilonuz ölçülüyor. Uygun lastik, halat ve kemerler seçiliyor, topu topu 3 dakika sürecek heyecan için kulenin yanındaki yere kancalı özel alana geliyorsunuz. 75 metrelik vincin lastikli halatı, sırt bölgenizdeki kancaya takılıyor. Sonra da kulenin kancası yukarı yükseliyor. Bedeninizi yere sabitleyen kancanın mekanizması ise diğer görevlilin elinde. Ellenizi göğsünüzde kavuşturup başınızı öne eğerek, çılgın “catapult” fırlatması için bekliyorsunuz. Kulenin kancası geriliyor, geriliyor... Önce kulenin düdük sesi; biiiippp... Ardından görevlinin “3, 2, 1... Ve fırlat” komutu. 1.8 saniyede 130 kilometre hızla 85 metre yüksekliğe fırlıyorsunuz. Kahkahalara dönen uzun çığlıkların ardından vinç sizi aşağı sarkıtmaya başlıyor. Yere ayağınızı bastığınızda “Tekrar atlamak ister misiniz?” diyorlar. Önce, “Aman aman kalsın” diyorsunuz ama cebinizde 60 liranız varsa ve bu heyecanı sevdiyseniz, “Lütfennnn çok sevdim” deyip yine fırlatılmak için can atıyorsunuz.

Ya bungee jumping? Hilmi Yüksel’in 5 kişilik ekibi bu çılgın ekstrem sporu da yaptırıyor. Uzmanlık alanları zaten bu. Yine aynı güvenlik tedbirleri geçerli. Kuşak, kemer, ayaklarınızda özel bandajlar ile adrenalin çılgınlığı. Bu kez 75 metreden kendinizi boşluğa atıyorsunuz.
Önce havaya fırlatılmak, sonra gökten düşmek. Macerayı sevenler için birebir.

CATAPULT NEDİR?

Catapult, İngilizce’de mancınık anlamına geliyor. Mancınığın anlamı “taş atan düzenek”. Bu ekstrem spor dalı, Avrupa’da sadece Danimarka ve Hollanda’da yapılıyormuş. Hilmi Yüksel de Danimarka’da çalıştığı şirkette öğrenmiş.

BUNGEE JUMPING NEDİR?

Bungee jumping, İngilizce bir kelime. “Bung” lastik, “jump” da atlama demek. Yüksekten lastik ile atlama anlamına geliyor. Türkiye’de de yapılan ekstrem bir spor dalı. Mobil vinç yardımıyla tatil yörelerinde, şenliklerde yapılabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!