Adana’nın en iyi 10 kebapçısı

Güncelleme Tarihi:

Adana’nın en iyi 10 kebapçısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2004 00:00

Adana denilince akla hemen meÅŸhur kebabı gelir. Elde kıyılan erkek kuzu eti, maharetli ustaların ellerinde geniÅŸ ÅŸiÅŸlere saplanıp uzun mangallarda kömür ateÅŸinde cızır cızır piÅŸerken, yayılan dumanı insanın iÅŸtahını açar. Eti ve harcı hazırlayan ustanın önemi kadar, piÅŸiricinin ustalığı da lezzetli bir kebapta önemli yer tutar. SoÄŸan, közlenmiÅŸ biber ile domates, ezme salata ve ÅŸalgam suyu asırlardır kebabın yol arkadaşıdır.Kebap, 4 bin yıl önce Çukurova’yı yurt edinen Kizzuwatna Krallığı’nın Adana’ya bıraktığı bir lezzet mirası. Kadirli’nin Karatepe Köyü’ndeki Kizzuwatna Krallığı’nın merkezinde bulunan yazıtlar, kebabın anavatanının Adana olduÄŸunu kanıtlıyor. Yıllar içinde ustaları iÅŸten ellerini eteklerini çektikçe, ‘Kebabın BaÅŸkenti’ne gelenler de, lezzetli bir kebap yiyebilmek için adres ÅŸaşırabiliyor. ÖrneÄŸin, ünlü Onbaşı Kebap’ın sahibi Sadık Onbaşı’nın vefat etmesine raÄŸmen, yıllar önce bu kente gelenler hálá o Onbaşı’yı soruyor. Biz de, Adana Ticaret Odası’nın (ATO) Türk Patent Enstitüsü’nden tescil ettirerek koruma altına aldığı Adana kebabını, anavatanında son yıllarda en iyi yapanları büyük jürimize sorduk. Ortaya bir en iyi 10 listesi çıktı ama, jüri üyelerimiz, Adana’nın ünlü kebabını yapanların ne 10, ne de 100 kiÅŸilik listelere sığmayacağını özellikle belirtti.EN Ä°YÄ° 101. Yüzevler Kebapçısı - KurtuluÅŸ Mah.2. Seyhan Ocakbaşı - Seyhan Otel3. Kebap 52 - Büyüksaat4. MenekÅŸe KardeÅŸler - Menderes Bulvarı5. Hacı Salih - Kuruköprü Mah.6. Hasan KolcuoÄŸlu - Baraj Kapısı, Güzelyalı7. Onur Kebap Salonu - CemalpaÅŸa Mah.8. Elem Restoran - Havutlu9. Sercan Restoran - Güzelyalı Mah.10. Hasan Usta - Baraj YoluYÃœZEVLER KEBAPÇISIBekara alkol yokYüzevler’e gelen gruplara çoÄŸunlukla ‘ortaya karışık’ servis ediliyor. Tabağın ortasında Adana kebap, etrafında tavuk kanat, kuÅŸbaşı, tavuk göğüs, kaburga, külbastı yer alıyor. Açlık bastırmak isteyenler için çöp ÅŸiÅŸ ve ciÄŸer servisi de var. Adana kebap 6 milyon lira. Bekar müşteriye alkollü içki verilmiyor. 12 yıllık mekanı AydoÄŸdu ailesinin 7 erkek kardeÅŸi iÅŸletiyor. Selahattin, Bedrettin, Mehmet, Åževket, Mahsun, Orhan ve Ä°lhan AydoÄŸdu kardeÅŸler, Adana merkez ile Ä°stanbul Etiler ve Göztepe’deki ÅŸubeleri dönüşümlü olarak yönetiyor. Rahmi Koç, Hakan Şükür, Deniz Baykal, Erdal Ä°nönü, Yılmaz ErdoÄŸan, Mehmet Ali Erbil, Metin Akpınar, Banu Alkan, AyÅŸe Arman, Hıncal Uluç, Duygu Asena, Süheyl-Behzat Uygur KardeÅŸler gibi birçok ünlü ismin mekanda yemek yerken çekilen fotoÄŸrafları duvarları süslüyor. KurtuluÅŸ Mahallesi ZiyapaÅŸa Bulvarı’ndaki Yüzevler Kebapçısı her gün gece yarısına kadar açık. Tel: (0322) 454 75 13SEYHAN OCAKBAÅžIBeÅŸ yıldızlı kebapçı 5 yıldızlı Seyhan Otel’in ocakbaşı, beÅŸ yıldır hizmet veriyor. 290 kiÅŸilik salonu ve 20 kiÅŸilik ocakbaşı ile kapılarını saat 18.00’de açıyor. Terbiyeli ÅŸiÅŸ, müdavimlerin favorisi. Közde piÅŸirilen künefesi meÅŸhur. Evlere servis yok ama hatırlı müşteriler istediklerini yaptırıp, evlerine götürebiliyorlar. Ocak saat 23.30’a kadar yanıyor. Adana kebabın porsiyonu 6.5 milyon lira. Tel: (322) 457 58 10 KEBAP 52Fatih Terim’in mekanı35 yıl Büyüksaat’teki salaÅŸ mekanda hizmet veren Kebap 52, son bir yıldır Mithat SaraçoÄŸlu Caddesi’nde. 52 kilo güreÅŸ ÅŸampiyonu olan arkadaşından esinlenerek iÅŸyerine ‘Kebap 52’ adını veren Vahit Bayrak, lezzetin sırrının günlük kuzu etinde saklı olduÄŸunu söylüyor. Fatih Terim, Ä°talya’daki yıllarında Adana’ya geldikçe hasret gidermek için Büyüksaat’teki mekana gidermiÅŸ. Adana kebabın yanı sıra fileto kuÅŸbaşı, çöp ÅŸiÅŸ çeÅŸitleri, kanat kebap, patlıcan ve ciÄŸer kebabı var. Tatlı olarak sadece tel kadayıf bulunuyor. Adana kebap ve fileto kuÅŸbaşı 3.5 milyon lira.Tel: (0322) 459 97 87 - 351 33 53MENEKÅžE KARDEÅžLERGöl manzaralı kebap keyfiSeyhan Baraj Gölü kıyısındaki MenekÅŸe KardeÅŸler, beraberindeki Beyaz Saray tesisleriyle birlikte 30 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor. Elde kıyılan et, lezzetli salçası olan Karaisalı biberiyle yoÄŸruluyor. 1973 yılında Valiyolu’nda doÄŸan MenekÅŸe’yi Avni, Fevzi ve Cevdet MenekÅŸe ile ortakları Vedat Bayraktar ve Mahmut Aysalar 1994’ten beri Beyaz Saray çatısı altında iÅŸletiyor. Adana kebap 5 milyon lira. Sabah saatlerinden gece yarısına kadar servis var. Tel: (322) 234 35 50 HACI SALÄ°HKülbastının adresi Yarım asırlık maziye sahip Hacı Salih’i diÄŸer kebapçılardan farklı kılan lezzeti yaprak külbastı. Hacı Salih’in çekirdekten yetiÅŸme oÄŸulları Müslüm, Celal ve Mustafa DarıcıoÄŸlu, baba mirası kebapçı dükkanını 20 yıldan beri Kuruköprü Mahallesi 4 Sokak’ta iÅŸletiyor. Alkollü içki servisi yok. AkÅŸam 22.00’ye kadar açık. Ãœnlü müdavimleri arasında Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Mehmet Ali Erbil, Sibel Egemen, Yıldırım Gürses, Ekrem Bora, YaÅŸar Nuri Öztürk, Tayfun TalipoÄŸlu, ÇiÄŸdem Tunç var. Külbastı 7, Adana kebap 3.5 milyon lira. Tel: (322) 363 02 17HASAN KOLCUOÄžLUMetrelik kebabın mucidiMetrelik kebabın mucidi Hasan KolcuoÄŸlu Restaurant, 3 metre 15 santimlik kebabıyla yıllardır kebap severlerin gönül tahtındaki yerini koruyor. Adana’nın ünlü kebapçısı Hasan KolcuoÄŸlu’nun lezzet dünyasına miras bıraktığı metrelik kebabı el verdiÄŸi oÄŸulları Necati ve Tarkan KolcuoÄŸlu yaÅŸatıyor. Baraj kapısı Menderes Bulvarı kavÅŸağındaki salonu Necati, Güzelyalı Mahallesi’ndeki salonu ise Tarkan KolcuoÄŸlu idare ediyor. Metrelik kebap közlenmiÅŸ domates, biber, piliç kanat ve sarma dilimleriyle süsleniyor. 1 metre kebap 30 milyon lira. Porsiyon kebap 3.5 milyon lira. Dürüm ve paket sipariÅŸleri kabul ediliyor. Tel: (322) 232 65 29, 232 27 85 - 86.ONUR KEBAP SALONUEti elde kıyılıyorNadir Giray ve Åževket Azboy iÅŸletiyor. Adana kebap, külbastı, kaburga, lahmacun, kiremitte beyaz ve kırmızı et tava yiyebilirsiniz. Koyunun kaburga kısmı dahil et kendi yağıyla elde kıyılıyor. Ete tuz ve pul biberden baÅŸka herhangi bir baharat konmuyor. Ãœnlü müdavimleri arasında Süleyman Demirel, Beyazıt Öztürk, Haluk Ulusoy, Hamdi Alkan, Rıdvan Dilmen, Aytaç Arman var. 13 yıllık mekanın paket servisi de var. Adana kebap 3.5, külbastı 7 milyon lira. Tel: (322) 454 66 30 ELEM RESTORANErkek kuzu etinden kebapYüreÄŸir Ä°lçesi’ne baÄŸlı Havutlu Beldesi’nde 14 yıllık maziye sahip. Ersoy ve Salih Tiniz ile Mutlu ve Miliç Geçgeldi kardeÅŸler tarafından iÅŸletiliyor. Kuyrukaltı denilen, iri tike kuÅŸbaşı kebap Elem’in spesiyali. Adana kebap 5, kuyrukaltı 7 milyon lira. Zengin sakatat çeÅŸitleri var. Tanju Çolak, SavaÅŸ Ay, Can Dündar, Nadide Sultan, Perihan SavaÅŸ, Murat Göğebakan müdavimleri arasında. Her gün gece yarısına kadar açık. Tel: (322) 336 33 94 - 336 37 99SERCAN RESTORANYeni yerine taşındıGüzelyalı Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı’nda 4 katlı göl manzaralı yeni tesise taşındı. Menderes ve Mustafa Madak kardeÅŸlerin 25 yıldır alın teri döktüğü mekan, müşterilerini 400 kiÅŸilik salonunda ağırlıyor. Teras bölümü güneÅŸli kış günlerinde ve yaz aylarında manzarasıyla tercih ediliyor. Çıtayı düşürmeden, kaliteli kebabı en uygun fiyatla sunmayı hedefliyorlar. Duble kebap 5 milyon lira. Dört kiÅŸi kebap, salata, meyve ve tatlıdan oluÅŸan yemeÄŸe en fazla 40 milyon lira ödüyor. Balık çeÅŸitleri de mevcut. Tel: (322) 233 91 04.HASAN USTAGünde 8 bin kiÅŸiyi ağırlıyor Günde yaklaşık 8 bin kiÅŸi ziyaret ediyor. Kebap ustası Hasan Oral ve 9 kardeÅŸi tarafından iÅŸletiliyor. Baraj Yolu ve Turgut Özel Bulvarı Kurttepe kavÅŸağında toplam 2 bin kiÅŸilik iki ÅŸubesi var. Bir kiÅŸilik kebap 3.5 milyon lira. Karışık ezme, soÄŸan salatası ve yeÅŸillik ücretsiz. Hasan Usta’yı farklı kılan özellik bir dakikanın altında arabaya servis ve paket servis olması. Erkek koyunlar 250 dönümlük çiftliklerinde yetiÅŸtiriliyor. Tel: (322) 247 00 00 - 225 97 98 - 225 88 98 DÃœZELTME: 10 Aralık 2004 tarihli sayımızda yayınlanan En iyi Tantuniciler listesinde yer alan Mersin MemoÅŸ Tantuni’nin telefon numarası yanlış yer almıştır. MemoÅŸ Tantuni’nin telefonu (0324) 237 20 98’dir. Düzeltir, özür dileriz.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!