Güncelleme Tarihi:
30 Temmuz’da başlayacak festivalde her yaşa hitap eden müzikli ada turları, bahçe gezileri, konserler, söyleşiler, kitap okumaları ve sergiler düzenlenecek. Ana mekân olarak, Büyükada Vapur İskelesi ve deniz otobüsü iskelesinin önündeki büyük alan kullanılacak.
KARADENİZ ENSTRÜMANLARIYLA AÇILIŞ
1992 yılında Karadeniz Oda Orkestrası adı ile kurulan ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ne üye ülkelerin sanatçılarından oluşan Tekfen Filarmoni Orkestrası zamanla Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz ülkelerinden sanatçıları da bünyesine katttı. Kısa sürede “Üç Denizin Sesi” lakabı ile anılmaya başlandı, konserlerde sahneye koyduğu bayrak sayısını 23’e çıkardı. Tekfen Filarmoni Orkestrası ününü , öncelikle repertuvarının yanı sıra Bulgaristan’ın “kaval”ı, Rusya’nın “domra”sı, Kazakistan’ın “kılkobuz”u, Azerbaycan’ın “kemança”sı, Ukrayna’nın “bandura”sı, Gürcistan’ın “salamuri”si, Yunanistan’ın “buzuki”si ve Türkiye”nin “Ut, ney, bağlama ve kanun”ları gibi yerel enstrümanların çeşitliliğinden kazandı. Orkestra, 30 Temmuz saat 21.30’da Büyükada Kültürevi Turing’de vereceği konserle festivalin açılışını yapacak.
GASTRONOMİ SEVERLERE
30-31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta İskele Meydanı’nda 13.00-22.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek etkinlik damak tadına önem verenlere göre. Adalılar, Kınalı, Burgaz, Heybeli ve Büyükada Yemekleri’ni pişirecek. Kardeş ülke Yunanistan’dan gelenler de kendi özgün yemeklerini hazırlayacak. Böylece yemek isimlerinin ortak ve farklılaşan öyküleri de paylaşılmış olacak.
KONSERLER
30 Temmuz 18.00’de Laogrifiko Musio Orestiadas iskele meydanında, 19.30’da Üç Tenor Berk Özbek, Çelik Kasapoğlu, Dünya Kızılçay iskele meydanında.
31 Temmuz 19.30’da Polifonik Koro Koral İstanbul, Gülsen Yavuzkal şefliğinde iskele meydanında, 21.30’da TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası iskele meydanında.
1 Ağustos 19.00’da Apostrophe konseri iskele meydanında, 20.30’da Buzuki Orhan Osman “İstanbul Rebetleri” iskele meydanında.
EDEBİYATÇILARLA
31 Temmuz’da 13.00-15.00 saatleri arasında Büyükada Turing İskele Kafe’de edebiyatçılara özel bir etkinlik var. Aris Çokanat, Orhan Türker ve Ataol Behramağlu adalar ve edebiyat üzerine söyleşi gerçekleştirecek. Adaların Türk edebiyatındaki yerini, ada kültürünün edebi metinlerden yansıyan aktarımını, Batılılaşma, modernizm bağlamında İstanbulluluk ve Adalılık ilişkisinin ele alınacağı bir aktarım ve paylaşım platformu oluşturulacak.
30-31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta Büyükada Saat Kulesi Meydanı’ndan başlayacak gezi, tam bahçe meraklılarına göre. Büyükada’da yer alan 19. yüzyıl ve erken cumhuriyet dönemine ait mimari eserlerin bahçeleri tanıtılacak. Bahçe tarihçisi Gürsan Ergil, Türk Modernleşmesi’nin Batı ile kurduğu empati ve Batı’yı yorumlama biçimi üzerine birlikte düşünülmesini sağlayacak.
FAYTONSUZ OLMAZ DİYENLERE
30-31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta 14.00-17.00 saatleri arasında Büyükada Fayton Durağı’nda olursanız sizi keyifli bir yolculuk bekleyecek. Etkinlikte geçmişte yaşanan geleneksel Ada eğlenceleri yeniden canlandırılacak, farklı kültürlerin geleneksel müzikleri, faytonlarla ve yürüyüşlerle ada sokaklarını dolaşılacak. Bir faytonda müzisyenler olacak, diğer beş tanesinde de yolcular.
ÇOCUKLARA ÖZEL
31 Temmuz
14.00-16.00 saatleri arasında iskele meydanında yazar ve illüstratör Betül Sayın’ın Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan “5 Çocuk 5 İstanbul” kitabı tanıtılacak. İstanbul kentinin beş farklı tarihsel sürecini beş değişik kahramanla canlandıran kitabın günümüzden başlayıp tarih öncesine doğru zamanda geriye akan sıradışı kurgusu ve renkli resimleri çocuklar için eşsiz bir okuma ve öğrenme deneyimi sunuyor.
16.30-18.00 saatleri arasında iskele meydanında çocuklara özel kabare var. Heybeliada İlköğretim Okulu ve Büyükada Rum İköğretim Okulu öğrencileri eğlenceli bir kabare sahneleyecekler.
1 Ağustos
14.00-18.00 saatleri arasında iskele meydanında Çiğdem Aksoy resim atölyesi düzenleyecek. Başlık “Adalı çocukların Barış Bayrakları” olacak.