Güncelleme Tarihi:
Dünya genelinde yılda 15 milyon insan estetik müdahale geçiriyor, bunların çok büyük kısmı saç ve deriye yönelik girişimsel olmayan uygulamalar, rinoplasti ise ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. Nüfusa göre oranlandığında Avrupa’ da İtalya, Asya’ da ise Güney Kore burun estetiğinde birinciliği kimseye kaptırmıyor. Ancak ilginç bir durum İran’da her yıl 200.000 kişi burun estetiği olmak için ameliyat masasına yatıyor, Amerika’da ise her sene 500.000 kişi "acaba burnumu yaptırsam mı?" diye ön görüşme için doktora başvuruyor.
Çevrede burun estetiği geçirmiş ama memnun olmayan çok kişi var, nerede hata yapılıyor ? diye soracak olursak..Bence doktor seçimin de... Burun estetiği özel ilgi isteyen bir alan, dolayısıyla her KBB uzmanı ya da her plastik cerrahın bu ameliyatı aynı mükemmellikte yaptığını söylemek yanlış olur. Özellikle zor olgularda burna hiç dokunmamak ve hastayı yönlendirmek mutsuz olabilecek bir süreci en başından engellemektir.
BAŞARILI VE BAŞARISIZ BURUN ESTETİĞİ
Revizyon ameliyatı ile müdahale edeceğiniz alan bence cerrahi zamanlama açısından belirleyicidir ancak birinci ameliyattan sonra en erken altıncı ayda yapılmalıdır ikinci operasyon. Başarılı bir burun estetiği için;Burun estetiğinde doğal ve güzel bir sonuç için ameliyat öncesinde kişiye özel çalışılarak teknik belirlenmelidir. Doğru hastada doğru teknik mutlu sonucu getirir.
BURUN ESTETİĞİNDE AÇIK VE KAPALI TEKNİKLER
Burun estetiği ameliyatında kullanılan iki farklı yöntem mevcut, açık ve kapalı olmak üzere. Aslında şu an burun estetiği yapan cerrahlar arasında bile fikir birliği yok, dolayısıyla hastaların kafalarının karışması doğaldır.
Burun estetiğinde sizin tercihiniz nedir diye soracak olursanız, "eğer cerrah olarak sadece bir teknikle ameliyat yaparım diğerini yapmam diyorsanız yanlış bir yoldasınız demektir. Şayet fazla risk almayayım, kolay burunları yaparım derseniz kapalı teknik ameliyatlarınızda ömür boyu yeterli olabilir. Ben bunlara 45 dk ameliyatları diyorum. Ameliyatın başlaması ve bitmesi maksimum 45 dk sürüyor. Ancak madalyonun diğer ucu farklı. Hastalarınızın önemli bir kısmı daha önce estetik olmuş revizyon olgularsa, travma ile eğrilmiş ya da burun ucu asimetrik, burun kanatlarına agresif işlemler yapacağınız hastalarsa açık tekniğin avantajlı olduğunu düşünüyorum.
"AÇIK TEKNİK ZOR OLGULARDA BİLE GÜZEL SONUÇ VEREBİLİR"
Bugüne kadar binlerce burun ameliyatı yapmış bir cerrah olarak kişisel görüşüm; açık tekniğe hakim bir cerrahın elinde çok zor olgularda bile inanılmaz güzel sonuçlar alabilirsiniz. Ülkemizde standart insanların burun yapıları bile oldukça sorunlu. Anadolu coğrafyasında yaşayan insanların üçte ikisinde orta yüz deformitesi mevcut, yani yüz asimetrisi var. Burun kanadı sorunlarından asimetrik burun ucuna, travmatik çökmüş burunlardan aks eğriliğine kadar değişik ve zor olguların toplandığı bir coğrafyada asimetirk yüz de varsa açık teknik yaklaşım ile burun estetiğinde daha güzel sonuçlar alınabileceğini düşünenlerdenim."
AÇIK TEKNİK ESKİ ZANNEDİLİYOR AMA DEĞİL
Açık tekniğin daha eski bir yöntem olduğu fikri söz konusu olabiliyor. Ancak tam tersi. Sanırım yanlış bir algı olarak kapalı tekniğin sonradan geliştirilmiş bir yaklaşım olduğu düşünülüyor. Halbuki kapalı teknik birinci dünya savaşı sırasından beri gündemde olan bir yaklaşımdır ama yıllar içerisinde burnun estetik ve fonksiyonel problemlerini çözmede yetersiz kalmasından dolayı 25-30 sene önce açık teknik tanımlanmıştır. Yani, açık teknik sanılanın aksine daha güncel bir yaklaşımdır.
Hastaların en sık sorduğu sorulardan biri açık teknikle iz kalıp kalmadığı…Çok azda olsa böyle bir ihtimal olabilir ama kesi yapılan yeri karşı bakışta görme ya da anlama şansı zaten yoktur. Ama usulüne uygun kapatılan bir cilt de iz kalmaz. Ben açık teknikle ameliyat yaptığım hastalarımda kesi yerinde iz gibi bir sorunla karşılaşmadım.
Açık, kapalı tercihi ülkeden ülkeye değişmektedir. Ancak örnek vermek gerekirse Burun estetiği cerrahisinin ileri düzeyde yapıldığı ülkelerden ABD ‘de vakaların 80’i açık teknikle yapılmaktadır.
Siz kapalı tekniği hiç uygulamıyor musunuz ? diye sorulacak olursa… Uygun hastalarda zaman zaman kapalı teknikle ameliyat yapıyorum ve oldukça güzel sonuçlar alıyoruz ama daha önce belirttiğim gibi burada önemli olan kişinin burun yapısına uygun teknik ile çalışmak gerekir. Sadece açık teknik yaparım demek nasıl büyük bir hataysa, izsiz burun estetiği yapmalıyım, bu nedenle sadece kapalı tekniği tercih ederim demek de büyük bir hatadır.
Açık ve kapalı tekniğin arasında bazı farklar vardır.Farklılık, burun sırtındaki kıkırdak ve kemik dokuya ulaşmak için tercih edeceğiniz yola göre burun üzerindeki cildi ve eklentiyi ya tam ya da yarı şekilde kaldırmanızdır. Kapalı teknikte insanlar çok küçük bir kesiden girilerek ameliyat yapıldığını zannediyorlar ama bugün pek çok vakada burun ucu ve burun kanatlarının tüm yapıları burun içinden dışarı doğru çıkarılmakta ve işlemler yapılarak burna tekrar yerleştirilmektedir.