Hayat hikayesi anlatılan her zaman bir insan olmayabiliyor. Hayatı insana benzeyen bir kurum, bir bina da Albüm sayfasında yerini buluyor. İşte Emel Armutçu, bu sayfada yer alan 30 yazısını ‘‘Acele Vesikalık-Yaşamın Siyah-Beyaz Kareleri’’ adlı bir kitapta topladı.
Kitaba verilen isim, yazıları en iyi biçimde anlatıyor. Her biri yüzlerce sayfalık bir anı ya da biyografi kitabını dolduracak ömürler, bir gazete sayfasının boyutlarına sığdırılıyor. Anlatılan kişi, kimi zaman bir politikacı, kimi zaman bir pop müzik sanatçısı, bazen eski bir postane, başarılı bir yazar, yüz yıllık bir tablo, ödül alan bir
sinema yönetmeni. Bazen de, kimsenin fazla tanımadığı, ama hikayesiyle insanı çarpan birisi.
HÜRRİYET'İN RESMİ GEÇİT SAYFASI
Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, kitaba yazdığı önsözde bu yazıların can alıcı noktasını şöyle anlatıyor:
‘‘Emel Armutçu, Hürriyet'te çok güzel bir sayfa hazırlıyor.
Orada tanıdığımız insanların zaman içinde yaptığı ve adına hayat dediğimiz seyahati anlatıyor.
Hem görüntüsüyle, hem yazısıyla.
Albüm, her insanın şahsi tarih kitabıdır. insandaki değişmeyi en iyi o anlatır.
Ve albümler, telif eserler gibidir.
Hayatın bir noktasından itibaren sizden çıkıp, herkesin malı olurlar.
Bir noktadan sonra siz gönüllü olarak hayatınaz ait telif hakkınızdan vazgeçersiniz.
O hayatın kamu malı olması, aleniyet kazanması size tuhaf bir duygu verir.
O albümlerden çok hayatlar geçti. Orada çok güzel değişmeler gördük. İnsan dediğimiz varlığın ne kadar güzel bir kronolojisi olduğunu gördük. Albüm, Hürriyet'in resmi geçit sayfasıdır. Orada hem başkalarını, hem kendinizi görürsünüz.’’
HİÇBİR HAYATA HAKSIZLIK ETMİYOR
Her hafta, şu ya da bu nedenle kamuoyunun gündemine gelen bir insanı seçen Emel Armutçu, onun hakkında önce geniş kapsamlı bir araştırma yapıyor, daha sonra çoğunlukla kendisiyle yüz yüze görüşüyor. Bazen de röportaj yapmadan, o kişinin çevresindeki insanlar arasında yaptığı geniş bir araştırmayı, bir sayfada özetlemeye çalışıyor.
Kitapta yer alan albümlerden bazıları, ne yazık ki kaybettiklerimize ait. Aralarında, o ölümle cebelleşirken, Emel Armutçu'nun hastane koridorlarında yakınlarıyla, akrabalarıyla, dostlarıyla tek tek konuşarak hayatının kilometre taşlarını bulmaya çalıştığı Aykut Barka gibileri var. Bülent Tanör gibi bazıları, kitabın yayımlanışını göremeden hayata veda ettiler. Münir Nurettin Selçuk, Sevgi Soysal gibi bazıları ölümlerinden çok sonra Albüm sayfasına konuk oldular.
Yazarın her biri çok farklı kişiliklere sahip, farklı işlerle meşgul, farklı köklerden gelen bütün bu insanlara bakış açısını Hürriyet yazarı ve Ankara Temsilcisi Sedat Ergin, kitaba yazdığı önsözde şöyle anlatıyor:
‘‘Fotoğraflarla önünüzde açılıp giden, on yıllara yayılan bir yaşam öyküsünün bir gazete sayfasının ancak yarısını dolduran bir hacim içinde bütün çarpıcılığı ve yalınlığı ile anlatılabilmesindeki beceri... Bir insanın hayatını bir yazının sınırları içine sıkıştırabilmek, üstelik bunu karşısındaki hayatın bütünlüğüne ve akışına haksızlık etmeden, adil davranarak yapabilmek... Galiba burada kalem gücünün ötesine geçen başka yetenekler, daha doğrusu yetiler söz konusuydu. Bunların başında karşısındaki insanı anlayabilme ve daha önemlisi sezebilme yetisi geliyor. İşte tam bu noktada Emel Armutçu'nun doğrudan kalbinden beslenen bir kaynak devreye giriyor. Albümlerini sıraladığı her kişi, önce onun kalbinden geçiyor, sonra o yazının satırlarına doğru yolculuğuna başlıyor.’’
‘‘Acele Vesikalık’’ kitabı, okuru tek tek ele aldığı kişilerin biricik hayatlarına doğru bir yolculuğa çıkarmakla yetinmiyor, portrelerin tamamı, insanın bugünün Türkiye'sini daha iyi kavramasını, bugüne kadar farketmediklerini görmesini sağlıyor.
KİTAPTA KİMLER VAR?
n
Politikacı: Recep Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal, İsmail Cem.
n
Sinema, sahne, TV, müzik dünyası: Seda Alkor, Ali Kırca, Orhan Boran, Timur Selçuk, Altan Erkekli, Tülay German, Özcan Deniz, Kerem Alışık, Meral Okay, Gani Müjde, Athena Gökhan.
n
Edebiyat, resim: Balaban, Ayşe Kulin, Gökhan Akçura
n
İş dünyası: Meral Gezgin Eriş, Dilek Sabancı
n
Kalbimize yerleşenler: Salih Acar, Aykut Barka, Münir Nurettin Selçuk, İsmet Sıral, Sevgi Soysal, Bülent Tanör, Neyzen Tevfik
n
Aile: Kırklareli'nin Yahudileri
n
Diğerleri: Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu,
Galatasaray Postanesi, Süryani şarapları.