OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 20, 2005 00:00
ABD’nin önde gelen 21
yemek yazarı ve editörü, Türkiye’nin yemek kültürünü yerinde incelemek için ülkemize geldi. 20 gün Türkiye’de yemek kültürünü araÅŸtıracak olan gurmeler, ilk önce, bu yıl Ä°sveç’te ‘En iyi yemek kitabı’ ödülü alan Kelebek yazarı- gurme Sahrap Soysal’ın konuÄŸu oldu.Her yıl dünyanın bir ülkesinde 20 gün boyunca yemek kültürlerini yerinde araÅŸtıran ABD’li 21 gurme, bu yıl Türkiye’ye geldi. Ä°stanbul, Ankara, Ãœrgüp, Antalya ve Ä°zmir’de yerel yemekleri araÅŸtıracak ve Türk yemek yazar ve editörlerinden brifingler alacak olan ABD’liler, önceki gün, Kelebek dışında, çeÅŸitli dergi ve internet sitelerine yemek yazıları yazan ve ilk kitabı ‘Bir Yemek Masalı’ ile 2004 Uluslararası Gourmand Yemek Kitapları Yarışması’nda ‘En Ä°yi Yerel Yemek Kitabı’, ‘En Ä°yi Yemek Kitabı FotoÄŸrafları’ ve ‘En Ä°yi Yemek Kitabı Tasarımı’ olmak üzere üç ayrı dalda ödül alan Sahrap Soysal’ın evine konuk oldular. Soysal, konuklarına önce Osmanlı Mutfağı hakkında kısa bir brifing verdi. Ve ‘Bir Ä°ngiliz, Fransız, mutfağında yabancı yemek bulunmaz. Oysa Osmanlı mutfağında Gürcü, Çerkez, Ä°ran, Arnavut, Arap yemekleri kendi adları ile yer alır. Bu da Osmanlı’nın hoÅŸgörüsüyle diÄŸer mutfaklardan önemli bir ayrıcalığıdır’ diye konuÅŸtu. MÄ°SAFÄ°RPERVERLÄ°K OSMANLI İÇİN ÖNEMLÄ° Osmanlı Mutfağı’nın 40 çeÅŸit sütlü tatlı, zeytinyaÄŸlı yemekler ve tencere yemeklerinde dünyanın en iyisi olduÄŸunu belirten Soysal, ‘Osmanlı mutfağının temelini misafirperverlik olÅŸturur. Gelen her konuk en iyi ÅŸekilde ağırlanırdı’ dedi. Sahrap Soysal, Osmanlı mutfağının çoÄŸu dünya mutfağından önce 19’uncu Yüzyıl’da karışık yemek düzeninden sıralı yemek düzenine geçtiÄŸine de dikkat çekti. ABD Yemek Yazarları ve Editörleri BirliÄŸi BaÅŸkanı Eleanor Ostman da, Türkiye’nin, yemek kültürünü araÅŸtıracakları 44’üncü ülke olduÄŸunu söyledi. ‘Türkiye’yi yükselen bir yıldız olduÄŸu için seçtik’ diyen Ostman, ‘Biz Türkiye’nin yemek kültürünü araÅŸtıracak ve gazetelerimizde yayınlayarak sizlerin tanıtımını yapacağız’ dedi. Konuklar daha sonra Türk müziÄŸi eÅŸliÄŸinde Sahrap Soysal’ın hazırladığı yemekleri yediler ve bol bol fotoÄŸraflarını çektiler. Â
button