81’lik ortaktan Karamehmet’e ’hakkımı ver’ davası

Güncelleme Tarihi:

81’lik ortaktan Karamehmet’e ’hakkımı ver’ davası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2007 02:00

Çukurova bünyesinde 46 yıl başmüşavirlik yapan, pek çok tanınmış grup şirketinin kuruluşunda aktif rol oynayan Kemal Ünlü, kurucu ortaklık payının dağıtılmadığını öne sürerek mahkemeye başvurdu.

Ünlü, Çukurova Holding’den çeşitli yıllara ait faizi ile birlikte toplam 1.8 milyon YTL’lik alacağının mahkeme kanalı ile tahsil edilmesini istedi.

BÜNYESİNDE irili ufaklı çok sayıda şirketi barındıran Çukurova Holding, 81 yaşındaki kurucu ortağı tarafından mahkemeye verildi. 1951 yılında katıldığı grupta 46 yıl kesintisiz çalışan, birçok Çukurova şirketinin kuruluşunda bizzat yer alan müşavir Kemal Ünlü, uzun süredir kár payı dağıtılmadığını öne sürerek mahkemeye başvurdu. Çukurova yönetiminin haksız yere kár payı dağıtmayarak, kurucu hissedarları mağdur ettiğini söyleyen Kemal Ünlü, açtığı davada faizleri ile birlikte 1.8 milyon YTL’ye ulaşan alacağının tahsil edilmesini talep etti.

SÖZLEŞMEYİ KENDİ HAZIRLADI: Ekonomist dergisinin haberine göre, Kemal Ünlü avukatı Saynur Baran vasıtası ile İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda Çukurova Holding’in kuruluşunda bizzat bulunduğunu, hatta sözleşmesini dahi kendisinin hazırladığını belirtti. Ana sözleşmeye göre holding, elde edilen kárdan yüzde 5 ihtiyat akçesi ayrıldıktan sonra kalan kárın yüzde 10’unu, 2 bin adet kurucu hisse sahibine hisseleri oranında dağıtmayı taahhüt etti.

90’LARDA SORUN BAŞLADI: Kurulduğu yıl 2 bin adet kurucu hisse çıkaran holdingte ana hissedarların önerisi ile kendisinin de kurucu ortak olarak yer aldığını belirten Kemal Ünlü, mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, "Kuruluş sözleşmesinde de belirtildiği gibi amaç, kurucu ortaklara dağıtılabilir kárdan yüzde 10 pay vermek idi. 120 bin TL sermaye ile kurulan Çukurova Holding, yıllarca 2 bin adet kurucu hisseyi elinde bulunduranlara haklarına düşen kár payı dağıtırken, 1990 sonlarında sorun çıkmaya başladı. Kár payı, 2 bin adet kurucu hisseyi elinde bulunduranlara ödenmemeye başladı" şeklinde görüş bildirdi.

1.369 YTL’Yİ VERMEDİLER: 2007 yılının ilk beş ayı içinde müvekkilinin yüzde 10’luk payına 125 bin YTL düştüğünü belirten avukat Baran ise, bu parayı da alamadıklarını söyleyerek, hakim hissedarların 1992 yılından bu yana azınlıktaki ortakların hisse oranlarını düşürmek, tepedeki hissedarların hisse oranını artırmak için her yıl kárın tamamını ihtiyatlara ayırdığını öne sürdü. Böylece kurucu hisse senedi sahiplerine kár payı verilmediğini öne süren Baran, bugüne kadar toplam 1 milyon 369 bin YTL tutarındaki kár paylarını alamadıklarını ifade etti. Alamadıkları kár paylarına 523 bin 826 YTL faiz ekleyen Baran, faiziyle 1 milyon 839 bin 732 YTL kár payı alacakları için Çukurova Holding aleyhine İstanbul 8’nci İcra Müdürlüğü’ne başvurarak, ihtiyati haciz kararı aldırttı.

ÇUKUROVA İTİRAZ ETTİ: Çukurova Holding, buna itiraz ederek aleyhindeki icra takibini durdurdu. Bu kez Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran Baran, Çukurova Holding’in icra takibine yaptığı itirazın kaldırılarak takibin devamı ile alacağının reeskont faizi de eklenerek tahsilini istedi. Söz konusu davanın görülmesine adli tatilin sona ermesi ile başlanacak.

Yönetim değişti paylar ödenmedi

İSTANBUL Üniversitesi İTİA’yı bitirdikten sonra bir süre Maliye Bakanlığı’nda hesap uzmanlığı yapan, ardından kendi işini kuran Ünlü, ondan sonraki gelişmeleri şöyle anlattı: "Çukurova’dan teklif geldi beraber çalışalım diye. O zamanlar bir tek Çukurova İthalat vardı. Ortakları Şadi Eliyeşil, Özcan Özler, Hasan Karamehmet, Mehmet Kemal Karamehmet gibi değerli şahsiyetlerdi. 46 yıl başmüşavir olarak hizmet verdim. Çok iyi günler geçirdim. Zamanla Çukurova büyüdü. Tarsus’ta Çukurova Makine’nin (Çumitaş), Çimsataş’ın, Çukurova Dış Ticaret’in, Çukurova Ziraat’in, Pamukbank’ın, holdingin kuruluşlarında yer aldım. Bizzat kuruluş sözleşmelerini hazırladım. Şirketler çok iyi yönetiliyordu. Sonradan anlaşmazlıklar oldu. Ayrılanlar oldu. Zaman içinde ben de ayrılma teşübbüsünde bulundum. Yönetim değişmişti. Mehmet Emin Karamehmet gelmişti. Kár payları ödenmemeye başladı. Ben 10 misline satacaktım, 10 adet Çukurova hissemi 345 bin dolara satın almak üzere anlaştık, sonra almadılar. Dava açmadan önce birçok kez mektuplar yazdım tüm yöneticilere. Sayın Karamehmet bana, ’Kemal Ünlü’ye vereceğime mahkemelere avukatlara veririm’ demiş. Ben yalnızca hakkımı arıyorum."

Pamukbank’ta açtığı davayı kazanmıştı

DAHA önce de kurucu hissedarı olduğu Pamukbank’ta benzeri bir dava açan 81 yaşındaki Ünlü, 1998 yılından itibaren açtığı 5’in üzerindeki davayı kazanarak, banka yönetiminden yaklaşık 1.5 milyon YTL’lik alacağını tahsil etti. Haksızlığa uğradıkları için dava açtığını söyleyen Kemal Ünlü, şöyle konuştu: "Bütün şirketlerin mukavelelerinde kár dağıtma mecburiyeti var. Bu kár dağıtılmıyor uzun süredir. İhtiyatları alır, onları sermayeye ilave eder. Ana sermayedar kendisi olduğu için ağırlıklı kendisi alır, dağıtmaz. Pamukbank’ta dava açtım. Hepsini kazandım. 1.5 milyon YTL’lik alacağımın 300 bin YTL’lik son bölümünü oluşturan son dava da onaylandı. Bugün yarın onun da tahsilatı yapılacak."

Hakkını alamayanlara Allah yardım etsin

ADANA’nın en tanınmış mali müşavirlerinden olan Kemal Ünlü, 81 yaşında ve halen Ünlü Müşavirlik’in başında. Yakın zamanda da Çukurova Ziraat’i de dava edeceğini açıklayan Ünlü, "Konuları bilen bir kimse olarak dava açarak hakkımı zorla da olsa alabiliyorum. Allah, hakkını alamayanların yardımcısı olsun" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!