8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir? Kadınlar Günü tarihçesi!

Güncelleme Tarihi:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir Kadınlar Günü tarihçesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 07:48

Ülkemizde ve tüm dünyada her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan Dünya Kadınlar günü, bu yıl yine aynı tarihte kutlanıyor. Peki, kadınlara özel olarak kutlanan Kadınlar Günü hakkında neler biliyoruz? Kadınlar Günü'nün kutlanmaya başlanma sebebi nedir ve ne anlam ifade ediyor? Kadınlar Günü hangi olay neticesinde kutlanmaya başlandı? İşte Kadınlar Günü'nün çıkışı. Dünya Kadınlar Günü hakkında bir çok kişinin bilmediği gerçekler. Detaylar haberimizde…

Haberin Devamı

Ülkemizde ve dünyada her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 8 Mart 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan işçiler, daha iyi şartlarda çalışmak için grev yapmaya başladılar. Olay yerine gelen polisler, grev yapan işçilere saldırdı ve işçileri fabrikaya kilitledi. Olay sırasında bir anda fabrikada yangın çıktı. İşçiler, aniden her yeri saran alevlerden polisin kurduğu barikatlar yüzünden kaçamadılar ve yanarak can verdiler. Olayda, çoğu kadın olmak üzere tam 129 kişi yaşamını yitirdi. Feci şekilde can veren işçilerin cenaze törenine 100 binin üzerinde kişi katılımı oldu.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde ise, Danimarka Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 yılında tekstil fabrikasında feci şekilde can veren kadın işçileri anma adına her yıl 8 Mart tarihinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önergesini sundu. Zetkin'in bu önergesi oy birliği ile kabul edildi.

Haberin Devamı

Her yıl kutlanmaya başlayan Dünya Kadınlar Günü için ilk yıllarda kesin bir tarih belirlenmemişti. Farklı tarihlerde kutlanan Kadınlar Günü bahar aylarında kutlanmaya başlanmıştı. 1921 yılında Moskova'da yapılan 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda, Kadınlar Gününün tarihi 8 Mart olarak kararlaştırıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün, 1. ve 2. Dünya Savaşı yıllarında bazı ülkelerde kutlanması yasaklandı. Ancak, 1960'lı yılların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde kutlanmaya başladı ve oldukça güçlü şekilde gündeme gelmeyi başardı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart tarihinin Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Ancak, Birleşmiş Milletler sitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün tarihçesine ilişkin bölümde, bu kutlamanın aslında New York'ta feci şekilde hayatını kaybeden işçilerin anısına yapıldığı yazılmadı.

Türkiye'de ise, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 1921 yılında ilk defa Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. 1975 yılında ise, daha da yaygınlaştı ve kutlamalar sokaklara taşındı. Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı programından etkilenmesi ile birlikte 1975 yılında Türkiye 1975 Kadın Yılı Kongresi yapıldı. Ülkemizde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi sonrasında dört yıl hiç bir kutlama ile kutlanmadı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 1984 yılında itibaren kutlanmaya başladı ve her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanarak günümüze kadar geldi. Şu an hala daha 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME!