Yüksel MENEKŞE Merter UÇGUNOĞLU, DHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2004 23:10
77 yaşındaki eski beden eğitimi öğretmeni Faruk Sükan, 2000 yılında bisikletiyle Anadolu’yu kuzeyden güneye geçti. 45 günlük turunda yolu üzerindeki okullarda çocuklara çevre bilincini aşılayan konferanslar verdi. Sükan,13 Eylül’de yeni bir tura başlıyor. Doğubeyazıt’tan Niksar’a uzanan turunda, il, ilçe ve köylerdeki okullara giderek, öğrencilere doğa ve çevre bilincini anlatacak.
Tokat’ın Niksar ilçesi Çamiçi mevkisinde yaşayan 77 yaşındaki emekli beden eğitimi öğretmeni Faruk Sükan, çevreci kişiliği ve sporculuğuyla dikkat çekiyor. Rafting, dağcılık, bisiklet gibi sporları yapan Sükan, Türkiye’yi il il, bisikletiyle dolaşarak, ilköğretim okulu öğrencilerine çevre ile ilgili seminerler veriyor. ’Doğadan kopmak, doğa çocukları yerine beton çocukları oluşturuyor’ diyor. Yeni eğitim öğretim döneminde, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illeri bisikletiyle dolaşmayı planladığını söylüyor.
YAŞAM BİÇİMİ
Çevre, doğa, dağcılık ve spor onun yaşam biçimi. Bisiklet turlarına başlamasında çevreye verilen zarara duyduğu tepki var: ‘Çevremizin kirlendiğini her gün herkes görüyor, biliyor. Denizlerimiz, nehirlerimiz adeta lağım kanalı oldu. Yeraltı sularımız bile kirlenmeye başladı. Soluduğumuz hava zehire dönüştü. Dünyada ve ülkemizde yaşam bitebilir. Bu kirlilik insanların kişiliği üzerinde görünmeyen, bilinmeyen olumsuzluklar yaratıyor. İnsanları insanlıktan uzaklaştırıyor. Stres ve bunun neticesinde toplumu bozan tabloları her gün izliyoruz. Doğadan kopmak, doğa çocukları yerine beton çocukları oluşturuyor.’
Sükan, bisiklet turlarında çevreyle ilgili mesajlarını iletiyor. ‘Spor amacıyla’ bindiği bisiklet artık ‘çevre korumaya’ hizmet ediyor: ‘Özellikle ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın bu mesajları alması çok önemli. Çevre korunması hakkında ciddi bir eğitim eksikliği var. Çok daha yaygın ve etkin bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekiyor. Burada bir parantez açıp Milli Eğitim Bakanlığımızın kulaklarını çınlatmak istiyorum. Okullarda Çevre Bilgisi diye bir ders var ama hiçbir etkisi yok. Çünkü uygulanmıyor.’
Ona göre bisiklet turları amacına ulaşıyor. Çocukların ’Bu konu önemli olmasa, bu yaşlı adam, bu kadar yolu bisikletle gezmez. Bu zorluğa katlanmaz’ diye düşündüklerini söylüyor.
Sükan için spor hayatının vazgeçilmez bir parçası. ‘Benim için nefes alıp vermek kadar önemli’ diyor. 50 yıl önce rafting’in adı dahi henüz yokken çadır bezinden bir kano yapmış. Altı yaşındaki yeğenini de yanına alarak Yeşilırmak’ta 50 kilometre kadar ‘ilkel rafting’ yapmış.
35 YILLIK DAĞCI
35 yıldır dağcılıkla uğraşıyor. Dağcılığın bir tutku olduğunu söylüyor: ‘Dağda apayrı bir dünya var. Şehrin gürültüsü koşuşturmacasından çok uzakta oluyorsunuz. Heyecan yaşıyorsunuz. Ölüm ve yaşam arasında bir adım kalan anlar oluyor.’
Sükan, üç kez Ağrı Dağı’na tırmanmış. Kızı Demet dokuz, oğlu Devrim altı yaşındayken çocuklarıyla Erciyes Dağı’na tırmanmış. Bir yıl sonra adresleri Toroslardaki Demirkazık olmuş.
Faruk Sükan kimdir?
Faruk Sükan 1927’de Tokat’ta doğdu. Beden Eğitimi Öğretmenliği, Edirne’de Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı Müşavirliği yaptı. 1958’de bisikletle Türkiye turlarına başladı. 12 Avrupa ülkesini pedal çevirerek turladı. Türkiye’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç bütün bölgelerini bisikletle gezerek, okullarda ilköğretim çocuklarına çevrenin korunması hakkında nasihatlar verdi. Okulların açılması ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne giderek çocuklarla buluşmayı planlıyor. 77 yaşındaki çevre dostu Sükan, Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan Çamiçi mevkisinde, ismini ‘Çamyuva’ koyduğu ahşap evinde doğayla içiçe hayatını sürdürüyor. Evinin bahçesinde meyve, sebze yetiştiriyor ve spor faaliyetlerinden asla vazgeçmiyor. Sekiz yıldır, Dağcılık Federasyonu’nun dağcılar için açtığı tur kayağı kurslarında eğitim veriyor. Doğal Hayatı Koruma Derneği ve TEMA üyesi.