Deniz İNCEOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2008 00:00
Geçen hafta İstanbul Nişantaşı’ndaki oyuncakçı Leonardini’de farklı bir sergi açıldı; Aziz’in Korsanları. Sergide yedi yaşında meraklı bir çocuk olan Aziz Uygur’un, iki yılda ailesinin desteğiyle biriktirdiği onlarca korsan malzemesi ve kitaplar var. Sergi, bu hafta mağazanın Bağdat Caddesi’ndeki şubesinde olacak.
Aziz Uygur, yedi yaşında Özel Işık İlköğretim Okulu’nda ikinci sınıf öğrencisi. Ailesinin anlattığına göre meraklı bir çocuk. Üç yaşında tamir aletlerine, sonra akordeon, köpekbalığı ve gemilere merak sarmış. Son iki yıllık tutkusu, korsanlar. Ganimetler, savaşçılar, kancalar ve bunlarla ilgili kitaplar.
İlk kez oyuncakçılarda gördüğü gemilerle korsanları keşfeden Aziz, bundan sonra her gittiğinde onlarla ilgili bir şey satın almak istemiş. Ailesi de oğullarının daha önceki merakı olan köpekbalıklarından tedirgin olduğundan bu isteğini seve seve yerine getirmişler. Aziz’e oyuncakların yanı sıra korsan maceralarını anlatan kitaplar da alıp okumaya başlamışlar. Bunlardan ilkinin, annesinin okuduğu Michael Ende’nin Cim Düğme ve Vahşi 13’ler kitabı olduğunu söylüyor Aziz:
"Ben o sırada daha okuma yazma bilmediğimden kitapları annem ve babam seçiyordu. İlk okudukları kitap o kadar hoşuma gitti ki, onlardan daha çok kitap almalarını istedim. Geçen yıl okuma yazmayı öğrendikten sonra hepsini kendim okumaya başladım. İlk okuduğum kitap yine Cim Düğme ve Vahşi 13’ler oldu. Cressida Cowell’ın yazdığı Nasıl Korsan Olursun? ve Thomas Brezina’nın yazdığı Timsahlar Adası en favori kitaplarım."
ÖĞRETMENİMİZ BİZE KOLEKSİYON YAPIN DEDİ
Aziz, artık kitaplarını kendisi seçiyor. Bunu da büyük bir titizlikle yaptığını söylüyor. Arka kapaktaki özetleri inceliyor, sayfa aralarındaki resimlere ve başlıklara bakmadan satın almıyor. Ayrıca gemi, yaratık, ada, define, maske, kukla gibi korsan malzemeleri de ediniyor:
"Öğretmenimiz bize koleksiyon yapmanın güzel bir şey olduğunu söylüyor. Bir arkadaşımın para koleksiyonu var. Bir başka arkadaşım deniz atı koleksiyonu yapıyor. Ben de korsanlarla ilgili beğendiğim her şeyi toplamaya çalışıyorum."
Oyuncak mağazası Leonardini’nin sahibi Cemile Şenulubaş Tankurt, bu sergiyi açarken, diğer çocuklara koleksiyon yapmaları konusunda örnek olacağını düşünmüş. İlk sergi için Nişantaşı’ndaki mağazada özel bir bölüm ayrılmış. Aziz’in topladığı kitap ve oyuncaklar arasından seçme yapılmış. Sergide gemiler, korsanlar, tayfalar, savaşçılar, yaratıklar, adalar, defineler, maskeler, üç boyutlu kitaplar, korsan kostümü, beslenme çantası, anneannesinin yaptığı korsan motifli yastık, matara, kukla, peçetelik, korsan paraları, içinde mesaj olan şişe, kolyeler, DVD’ler, karikatürler ve resimler var.
Aziz’in Karayip Korsanları
film dizisini çok sevdiğini söylemeye gerek yok. Ama hiçbir zaman korsan olmak gibi bir hayale kapılmamış. "Maceraları çok ama şiddet dolu insanlar, onlar gibi olmak istemiyorum" diyor. Aziz’in hayalinde daha çok bilim adamı olup deney yapmak var.
AZİZ’DEN EN İYİ BEŞ KORSAN KİTABI
Aziz Uygur’un sergisinde 20’si yerli olmak üzere toplam 65 korsan kitabı var. Aralarından tavsiye edeceği beş kitap şöyle:
1) Nasıl Korsan Olursun? - Cressida Cowell
2) Cim Düğme ve Vahşi 13’ler - Michael Ende
3) Öğleden Sonra Korsan Macerası - Mary Pope Osborne
4) Timsahlar Adası - Thomas Brezina
5) Korsan Gemilerin Kalyonu - Geronimo Stilton