Güncelleme Tarihi:
RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?
Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türüdür ve her 2 dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine neden olur.
Dünya Sağlık Örgütü, dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu belirtmiş ve 35-55 yaş grubundaki kadınlarda daha sık görülen hastalığın görülme yaşının giderek düştüğünü açıklamıştır.
RAHİM AĞZI KANSERİ KORKULU RÜYANIZ OLMASIN
Kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanseri, yaşamı tehdit ettiği gibi tedavi edilse bile doğurganlığı engelleyebilen ciddi bir hastalık olarak bilinir. Rahim ağzı kanserinde standart tedavi; rahim ve rahim ağzı bölgesinin çevresindeki dokularla ve yayılma potansiyeli olan lenf nodlarının tamamının alınarak tedavi edilmesidir. Bu standart yöntemde hastanın rahmi ve rahim ağzı alındığı için çocuk doğurma yeteneği kalmamaktadır. Rahim ağzı kanserine yakalanan bir kadının hayati tehlikesi kadar, bir daha çocuk sahibi olamama riski, gelişen tıbbi tedavi yöntemlerle artık son bulmaktadır. Rahmi ve yumurtalıkları koruyan “Radikal Trakelektomi” adlı bu tedavi yönteminin en önemli basamağını erken tanı oluşturmaktadır.
ÜCRETSİZ SMEAR TESTİ
İBB Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri, uyguladığı pap smear tarama testi yöntemiyle hastalığın erken teşhisini sağlamaktadır.
Merkezlerde 2004 yılından bugüne kadar; 624 bin 70 kadına smear taraması hizmeti sunulmuştur. Yapılan taramalar sonucunda 2 bin 468 kadına rahim ağzı kanseri ön teşhisi konulmuştur.
ERKEN TANI BİR TELEFON KADAR YAKIN
Yılda yaklaşık 1.450 kadının rahim ağzı kanseri olduğu ülkemizde bu hastaların önemli bir kısmı genç ve çocuk sahibi olmak isteyen hastalardır. Sağlıklı bir hayat isteyen tüm İstanbullular, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri’nin ücretsiz olarak sunduğu Rahim Ağzı Kanseri taramalarından yararlanmak için ALO 153’e başvurabilirler.