Nesrin COŞKUN/DHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 12:54
Kapalı yöntem mide by-pass'ı ameliyatı olan 30 yaşındaki Resul Öksüz 6 ayda tam 59 kilo vererek 131 kiloya düştü.
İZMİR'de, morbid obezite (ölümcül şişmanlık) hastalarının aşırı kilolarından kurtulma formüllerinden biri olan ‘kapalı yöntem mide by-pass'ı’ ameliyatı olan 30 yaşındaki Resul Öksüz 6 ayda tam 59 kilo verdi. 190 kilodan 131 kiloya düşen Öksüz, bambaşka bir insan olduğunu belirtirken, bu yöntemi Türkiye'de ilk uygulayan Genel Cerrah Mehmet Görgün, “Bu ameliyatı görüntü için değil, hastaları şişmanlığın neden olduğu tansiyon, şeker, damar hastalıklarından kurtarmak için yapıyoruz” dedi. Dr. Görgün'ün görev yaptığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu ameliyatı olmak için 50 kişinin sırada beklediği, yeni başvuranlara 3 yıl sonra sıra geleceği bildirildi.
En son 1999'da askere giderken tartının ibresinin 103 kiloyu gösterdiğini, ondan sonra ise her öğünde ‘birkaç kişilik’ yiyerek 200 kiloya dayandığını belirten evli, 1 çocuk babası işadamı Resul Öksüz, mide by- pas'ına neden ve nasıl başvurduğunu şöyle anlattı:
“5 yaşındaki oğlum Necdet'in birlikte güreşip oynama isteğini, aşırı kilolarım yüzünden, yerimden kalkamadığım için reddetmek zorunda kalıyordum. Bu çok ağırıma gitti. Üstüne üstlük yüksek tansiyon hastası oldum, diyabet riski çıktı. Şişmanlıktan uyku apnesi gelişti, yatağımda değil koltukta uyumak zorundaydım. Yıllarca
diyet yaptım, 30- 45 kilo verdiğim dönemler oldu. Ama hepsini fazlasıyla geri aldım. Kilo vermek zor değil, korumak zordu. Gece kalkıp tatlı, pasta yiyordum. Şişmanlık yüzünden günde 4 tansiyon hapı içer hale gelmiştim. Sonunda kardiyolog Dr. Halil Halil bana kapalı yöntem mide by-pass'ı ameliyatını önerdi, Opr. Dr. Mehmet Görgün'e yönlendirdi. Bu ameliyatı Türkiye'de ilk yapan cerrah olan Görgün, bana nasıl yapılacağını, risklerini, öncesini sonrasını anlattı. ‘Sünnetin de riski var’ dedim ve karar verdim. İyi ki bu ameliyatı olmuşum. Midem küçüldü, sayesinde kilo verdim. Eskiden bir öğünde yediğimi şimdi üç günde yiyorum. Az yiyorum ama hem kilolarımdan kurtuldum hem de sağlıklıyım, tansiyon ilacım yarıma düştü. 12 Mayıs 2009 tarihinde ameliyat oldum. Üzerinden 6 ay geçti, 59 kilo verdim. Boyum 1.80, kilom 131. Bir yılın sonunda en kötü ihtimal 100 kilo olacağımı tahmin ediyorum. Zayıflama 2 yıl sonunda tamamlanacak ve ben daha şimdiden bambaşka bir insan oldum, kendimi çok keyifli, mutlu hissediyorum.”
74 BEDENDEN 56 BEDENE
Artık oğluyla güreşip, oynayabildiğini, işine yürüyerek gidip geldiğini, 74 beden olduğu dönemlerde üzerine birşey bulamayıp diktirmek zorunda kaldığını, şimdi ise butiklerden giyinebildiğini belirten Resul Öksüz, “Şimdi 56 bedenim. Eskiden istediğim bir model, renk giysi bulamazdım, ne gösterilirse onu almak zorunda kalırdım. Artık giyeceğimi kendim seçiyorum. Bu bile başbaşka bir zevk. Bu ameliyat sonrası yeme alışkanlığım da değişti, şimdi 40 kere çiğneyip yutuyorum. Bu sayede
yemek yemeyi de öğrendim. Doktorlarıma çok teşekkür ederim. Oğlum da, eşim Özgür de sonuçtan çok memnun” dedi.
GÖRÜNTÜ DEĞİL SAĞLIK AMAÇLI
Türkiye'de kapalı yöntem by-pass ameliyatını ilk yapan cerrah olan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde görevli Opr. Dr. Mehmet Görgün, şişmanlığın dünyada sigaradan sonra en önemli ikinci ölüm nedeni olduğunu vurguladı. Ölümcül obezitenin ortaya çıkmaması için doğru beslenme ve egzersiz yapılması gerektiğini belirten Görgün, şunları söyledi:
“Morbid obezite ortaya çıktıktan sonra bununla mücadele etmek diyet, egzersiz programlarıyla çok kolay olamıyor, başarı oranları da çok düşük oluyor. Morbid obezite gelişen kişilerde hipertansiyon, şeker hastalığı ortaya çıkıyor, bazı kanserlerin görülme oranı artıyor, bel, diz ağrıları, uyku apnesi gelişiyor. Hastaların yaşamı için bunların düzeltilmesi gerekiyor. Bunu da kişiler diyetle, egzersizle başaramıyor. Biz son çare olarak ameliyatları öneriyoruz. Bu cerrahi yöntemlerden biri gastrik by-pass dediğimiz midenin ikiye bölünürerek, bir küçük bir büyük mide oluşturulması ameliyatı. Bunu kapalı yöntemle yapıyoruz, yani 4- 5 delikten girerek bu operasyonu gerçekleştiriyoruz.
Yemekborusunun hemen altında bir küçük çay bardağı kadar bir küçük mide oluşturuyor, bağırsak bağlantısı yapıyoruz. Yiyecekler bu küçük mideye geliyor, küçük olduğu için kişi çok az yiyerek tokluk hissi duyuyor. Bu yöntemle gıdalar hem sağlığa yetecek kadar az alınıyor, hem de gereksiz olan şeker, yağ gibi bazı maddelerin de emiliminde azalma sağlanıyor. İkili etkiyle çabuk, sağlıklı ve kalıcı bir kilo verimi sağlanıyor. Kilo veriminin kalıcı olması ortaya çıkmış tansiyon, şeker gibi problemleri düzeltiyor. Bunların düzelme oranı yüzde 80'lere varıyor, hastaların ilaçları kesiliyor. Eğer bunlar olmadan bir morbid hasta ameliyat olursa, bu ek hastalıklar ortaya çıkmıyor ve sağlıklı kaliteli bir yaşam söz konusu oluyor. Bizim amacımız hiçbir zaman görüntü sağlamak değil. O ikincil bir durum. Morbid obezleri bu ek hastalıklardan kurtarmak.”
3 YIL SONRAYA SIRA
Opr. Dr. Görgün, bugüne kadar bu yöntemle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 85, bir o kadar hastayı da özelde ameliyat ettiğini söyledi. Tepecik Eğitim'de bu ameliyatı iki haftada bir, özelde ise haftada bir yapabildiğini belirten Görgün, “Tepecik'te hastaları kayıt ediyor, sıraya alıyoruz. 50 hasta başvurusu var” dedi. Yeni başvuran hastalara sıranın üç yıl sonra geleceğini söyledi.