54 otomobil Paris’te Tango’ya hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

54 otomobil Paris’te Tango’ya hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2006 00:00

İki yılda bir düzenlenen ve dünyanın en önemli otomobil fuarlarından birisi olarak gösterilen Paris Motor Show, 30 Eylül’de kapılarını ziyaretçilere açıyor. 15 Ekim tarihine kadar açık kalacak fuarda 54 yeni model sergilenecek. Ev sahibi üreticilerin konsept otomobilleri dikkat çekerken, Türk tasarımcılar da hazırladıkları modellerle adlarından söz ettirecekler.

Avrupa’nın en önemli otomobil fuarlarından birisi olan Paris Motor Show, 30 Eylül’de kapılarını otomobil severlere açıyor. Frankfurt Otomobil Fuarı ile iki yılda bir dönüşümlü olarak düzenlenen şov, bu yıl birçok önemli yeniliğe ev sahipliği yapacak. İlk olarak 1898 yılında açılan ve o günden bu yana otomotiv dünyasının en önemli fuarlarından biri olan Paris, 30 Eylül- 15 Ekim tarihleri arasında otomotiv dünyasının kalbinin attığı yer olacak. Dünyanın en fazla ziyaret edilen fuarı unvanını elinde bulunduran Paris, 2002’de 1 milyon 447 bin 753 ziyaretçinin tarafından izlendi. 2004 yılında ise 1 milyon 400 bin kişi fuarı ziyaret etmişti. Bu yıl ise bu rakamın 1.5 milyona ulaşması bekleniyor.

İki yıl önceki fuarda 30 ülkeden 500 markanın ve 98 ülkeden 11 bin basın mensubu katılmıştı. Batı Avrupa’nın en çok ziyaret edilen ve medya tarafından en çok takip edilen otomobil şovu, 28-29 Eylül tarihlerinde ise basına kapılarını açacak. 2004 yılında 60 yeni modelin tanıtıldığı fuarda, bu yılki iki basın gününde toplam 54 yeni modelin dünya tanıtımı gerçekleşecek. Önceki şova göre daha az aracın tanıtılacak olması nedeni ile bu yıl 10 bin basın mensubunun fuarı ziyaret etmesi ekleniyor. Otomobil severlerin bu şöleni takip edebilmeleri için vermeleri gereken bilet ücreti ise 12 Euro.

EV SAHİBİ YILDIZ MODELLER

Bir çok konsept otomobilin ve yeni teknolojileri barındıran modellerin tanıtılacağı fuarda, özellikle ev sahibi Fransız üreticilerin hazırladıkları modeller dikkat çekiyor. Renault ve Citroen’in ürettiği konsept modeller sıra dışı kapı tasarımları ile kapıların önümüzdeki yıllarda üretilecek otomobillerde nasıl olacağını şimdiden gözler önüne seriyor. Konsept versiyonların yanı sıra yeni aile araçları, 4X4’ler ve spor modeller de fuarda görücüye çıkacak.

FUARDA ÇİN İSTİLASI

Sayıları hızla artan Çinli otomobil üreticileri Paris Otomobil Fuarı’nda yeni modellerini sergileyecekler. Daha önce çarpışma testinden aldığı kötü sonuçlarla adından söz ettiren Land Wind, yeni bir SUV ve ’Fashion’ isminde bir araç tanıtacak. Bunun dışında ismi Çin Setti anlamına gelen ’Great Wall’ isimli Çinli bir firma da K2 ve Hover adını verdiği araçları Avrupalı otomobilseverlerle buluşturacak.

Fuarda Türk tasarımcıların tasarladığı önemli modeller de dikkat çekiyor. Volkswagen’in birçok önemli modeline imza atan Murat Günak, gelecekte üretilecek Scirocco modelinin konsept versiyonu olan ’Iroc’ ile adından söz ettiriyor. Diğer Türk tasarımcı olan Murat Güler de Ford’un en önemli modeli olan Focus’un tasarımına imza atmıştı. Güler, şimdi ise en az Focus kadar önemli olan ve orta üst segmentin başarılı modeli Mondeo’nun üretime çok yakın bir prototipi ile fuarda karşımıza çıkacak.

Alfa Romeo
/images/100/0x0/55eaac1df018fbb8f88f5ba9

İtalyan üretici Alfa Romeo, uzun zamandan beri sürdürdüğü geliştirme aşamasını tamamlayarak ’8C Cometizione’ adını verdiği süper sporcusunu fuarda tanıtacak. 4.7 litre 8 silindirli ve 450 beygir gücünde bir motora sahip olan arkadan itişli araç, önümüzdeki yıl Spider isimli üstü açık versiyonunu da Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtacak.

Citroen

Fransız üretici Citroen, C-Metisse konsepti dışında MPV modeli Picasso’nun yepyeni versiyonunu da görücüye çıkaracak. C4 ile paylaştığı özellikler nedeni ile C4 Picasso ismini alan araç, önceki fuarlarda sergilenen ’C-AirLounge’ konsepti ile büyük benzerlikler taşıyor. Yedi kişilik oturma kapasitesine sahip olan araçta, 2.0 litre 143 beygir benzinli ve 1.6 litre dizel motor seçenekleri bulunacak.

Peugeot

Fransız üretici Peugeot, küçük modeli 207’nin Coupe-Cabrio versiyonunu resmi olarak tanıtmasa da, Paris’te göstereceği ’Epure’ ismindeki konsept ile 207 CC’nin nasıl bir tasarıma sahip olacağını belli ediyor. Seri üretime çok yakın duran Epure’de hidrojen-elektrik ve dizel yakıt türlerinin üçünü kullanan hibrid motor görev yapıyor. Peugeot’un fuardaki en büyük sürprizi ise 908 RC olacak. Markanın dizel teknolojisinin ulaştığı son noktayı gösteren konsept, tasarımı ve iç mekanda sunduğu lüks ile dikkat çekiyor.

Ford

Ford’un Türk tasarımcısı Murat Güler tarafından hazırlanan Mondeo, bu fuarda konsept haliyle görücüye çıkacak. Seri üretime çok yakın bir model olan bu konsept, üçüncü jenerasyon Mondeo’nun nasıl bir teknolojiye ve görünüme sahip olacağı hakkında detaylı ip uçları veriyor. İç mekanda aynı platformdaki kardeşi S-Max ile büyük ölçüde benzerlik taşıyor.

Volkswagen

Volkswagen’in MPV modeli Touran, geçirdiği makyaj operasyonu ile yeni görünümünün dışında yeni teknolojilere de kavuştu. ’ParkAssist’ ismini verdiği sistem sayesinde araç 15 saniye içinde kendini otomatik olarak park ediyor. Ultrasonik sensörler yeterli genişlikteki park alanını belirledikten sonra manevraya başlıyor ve sürücüye sadece gaz ve freni kullanmak kalıyor. Touran’da 1.6 litre 102 beygir ve 1.4-litre 140 beygir benzinli motor seçeneklerinin yanı sıra 1.9 litre 90 ve 105 beygir, 2.0 litre 140 ve 170 beygirlik TDI dizel motor seçenekleri bulunacak. Ayrıca Murat Günak’ın tasarladığı ’Iroc’ isimli konsept model de VW standında yer alacak.

Daihatsu

Daihatsu yeni konsept modeli ’D-Compact’i Paris’te tanıtacak. Küçük boyutlu bir araç olan D-Compact, sahip olduğu 4 tekerlekten çekiş sistemi ile zor yol koşullarında rahatlıkla ilerleyebiliyor. D-Compact’te 1.5 litre hacminde benzinli bir motor görev yapıyor.

Chevrolet

Chevrolet’in WTCC Ultra ismini verdiği konsept otomobil, üretilmesi halinde Dünya Binek Otomobil Şampiyonası’nda yarışacak bir model. 2.0 litre 190 beygir gücünde dizel motor ile donatılan araç sportif tasarımı ile dikkat çekiyor.

Suzuki

Japon üretici Suzuki, fuarda iki küçük modelini tanıtacak. ’Splash’ ismini verdiği konsept otomobil, Swift’in gelecekte nasıl bir otomobile dönüşeceği hakkında ipucu veriyor. Swift Sport modeli ise tek kapılı olarak üretilmiş. Araç, 1.6 litre 123 beygir gücündeki motoru ile 0-100 km/s hızlanmasını 8.9 saniyede tamamlıyor.

Skoda

Skoda B ile C segmenti arasında konumlandırılabilecek konsept otomobili ’Joyster’ ile fuarda olacak. Roomster modeline benzer bir ön yüze sahip olan araç, başarılı bir dizayna sahip. Joyster konseptinin 2-3 yıl içinde seri üretime geçmesi bekleniyor. Octavia’nın 2.0 litre 170 beygir gücündeki dizel sporcusu da fuarda tanıtılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!