Güncelleme Tarihi:
Fuat Saka, Gökçe, Serkan Çağrı, Sümer Ezgü gibi sanatçılarla halktan kişilerden oluşan toplam 91 kişinin yer aldığı “Uzun İnce Bir Yoldayım”ı ilk gün 50 bin kişi izledi. Doğanın yokoluşuna karşı sesini duyurmak isteyen beş bin kişi yeni projede yer
Doğa İçin Çal projesini Türkiye’de başlatan yapımcı ve yönetmen Fırat Çavaş, ABD’deki Playing For Change (Değişim için çal) adlı ekipten etkilendi. Dünyanın farklı yerlerinde halkla birarada şarkı söyleyerek toplumsal sorunlara dikkat çekiyorlardı. Bunu Türkiye’de Doğa İçin Çal adıyla uygulamak için izin aldı. Vildan Özfenerci, Tayfun Turan, Ersan Özcan, Cemre Kabaş ve müzisyen arkadaşlarıyla çalışmalara başladı. Büyük hedefleri yoktu ama www.ağaclar.net’ten daha büyük bir farkındalık yaratmak için video yayınlama teklifi alınca işler değişti.
Beş bin kişi başvurdu
“Doğa, yok olduğunu farketmez; kendi hakkında düşünmez, üzülmez. Biz umursamalıyız; kendimiz için, bencilce!” slogaıyla yola çıktılar.
İlk video için Divane Aşık Gibi parçası seçildi. Çünkü hem uzun, hem de herkes tarafından biliniyordu. Henüz isimlerini yeterince duyuramadıklarından Fırat Çavaş ve arkadaşlarının çevresindeki kişilerden çalıp söylemeleri için yardım alındı. Videoları Fırat Çavaş bizzat çekti. Hâlâ da böyle yapmaya devam ediyor. Pek çok şeyi tek başına üstlenmesi gerektiğinden videoların hazırlanması yaklaşık beş ay sürüyor. İlkinde toplam 45 kişi doğa için söyledi. Videoyu yayınladıklarında beklediklerinden çok daha fazla bir ilgiyle karşılaştılar. Şimdilerde yeni projede yer almak isteyenlerin sayısı beş binden fazla. Bir bölümü de yurtdışından.
İşaret diliyle şarkı
Projenin ikinci ayağı için Uzun İnce Bir Yoldayım seçildi. Doğumla yaşam arasındaki yolu anlatıyor olması, bunda çok etkili oldu. Vermek istediği mesaj da gayet netti. Ayrıca parçanın ilkinden daha uzun olması 91 kişinin yer alabilmesini sağladı. Videoyu ilk gün tam 50 bin kişi izledi. Hemen ardından ilk üç gün üç bin kişi videoya katılmak için başvurdu. Video sayesinde pek çok yeni müzisyenle tanışıldı. Bunlardan biri Tomurcuk Perküsyon Grubu ve işaret diliyle şarkı söyleyen Feride Korkmaz.
Milli Saraylar’ın resim koleksiyonu sergileniyor
DOLMABAHÇE Sanat Galerisi, Milli Saraylar Daire Başkanlığı Tablo Koleksiyonundan seçilen 43 tablonun yer aldığı “Renk, Işık Görkem; Milli Saraylar Tablo Koleksiyonundan Seçmeler” sergisi ile açıldı. Sergide, İvan Kostantinoviç Ayvazovski, Gustave Boulanger,Jean-Leon Gerome, Fausto Zonaro, Max Schmidt, Joseph Coomans, Hüseyin Zeki Paşa, Hoca Ali Rıza, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid, Halid Naci, Osman Hamdi ve Halife Abdulmecid Efendi gibi ünlü ressamların eserleri bulunuyor.
Kataloğu yayınlandı
Sergi ile birlikte Milli Saraylar Tablo koleksiyonunda yer alan yaklaşık 600 tabloyu kapsayan “Milli Saraylar Tablo Koleksiyonu Katalogu” da yayınlandı. Katalog, Milli Saraylar Daire Başkanlığı uzmanlarından Gülsen Sevinç Kaya tarafından hazırlandı. Prof. Dr. Zeynep İnankur ve Doç.Dr. Mehmet Üstünipek’in katkılarıyla zenginleşen “Milli Saraylar Tablo Koleksiyonu Katalogu” satışa da sunuldu.
Klasik tabloya burun estetiği
İTALYAN Rönesans döneminin ünlü ressamı Paolo Veronese’nin Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenen “Emmaus’ta Yemek” tablosundaki kadın figürünün burnuna yapılan “estetik müdahale” büyük tepki çekti. Sanat uzmanları, Louvre restoratörlerini 1550’lerde yapılan tablodaki baş karakter olan kadının burnuna “kaba kozmetik cerrahi” yapmakla suçladı. Uzmanlara göre kadın figürünün kemerli burnunun ucuna yapılan “düzeltme”, geriye geniş burun deliği ve şişmiş dudaklar bıraktı. Tepkiler üzerine tablo ikinci bir düzeltmeyle eski haline döndürülmeye çalışıldı. Ancak bu kez de Louvre Müzesi, restorasyonu kayıtlarda gizlemekle suçlandı.