5 yıllık hukuk savaşı bitti, Ece aileye döndü

Güncelleme Tarihi:

5 yıllık hukuk savaşı bitti, Ece aileye döndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2007 00:00

Ece Ajandası’nın üç várisi, ajandanın isim ve haklarını sahte imza ile kendi üstüne tescil ettiren Yavuz Garip Sırlıoğlu aleyhine açtıkları davayı 5 yıl sonra kazandı.

TÜRKİYE’nin ilk yayımlanmış ajandası olarak bilinen, Atatürk ve İsmet İnönü için de özel ajandalar üreten ’Ece Ajanda’ markası, 5 yıl süren hukuk savaşı sonrasında yasal mirasçılarına geri döndü. Ece Ajandası’nın en küçüğü 82, en büyüğü 94 yaşında olan 3 varisi Rubabe Ar, Pervin Esenkova ve Nermin Muhsinzade ajandanın isim ve haklarını sahte imza ile kendi üstüne tescil ettiren Yavuz Garip Sırlıoğlu aleyhine açtıkları davayı kazandılar. Mahkeme, Ece Ajandası’nın Yavuz Garip Sırlıoğlu üzerindeki tüm haklarını iptal ederek yasal mirasçılar olan Rubabe Ar, Pervin Esenkova, Nermin Muhsinzade ve diğer mirasçılara devredilmesine karar verdi.

Bu süre zarfında gelirden hiç pay alamayan várisler, zararlarını karşılamak için bir de tazminat davası açtılar. Yavuz Garip Sırlıoğlu, bir kez temyiz için bir kez de karar düzeltme için Yargıtay’a gitti. Ancak Yargıtay mahkemenin kararını onadı.

ECE RUHUNU YAŞATACAĞIZ: Kararın ardından büyük bir sevinç yaşadıklarını söyleyen ailenin en büyüğü Rubabe Ar, "Her şeyin bir ruhu olduğu gibi ailemiz de bu ajandanın ruhudur ve biz bu ruhu yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Ece Ajanda 1909’da Mehmet Sadık Kağıtçı tarafından ’Muhtıra’ adıyla hayata geçirildi. Kağıtçı, Keriman Halis’in 1932’de Dünya Güzeli seçilmesinden çok etkilenerek aynı yıl kraliçe anlamına gelen ’Ece’ adını verdi. Kağıtçı’nın ölümü üzerine ajandanın tüm hakları yasal varisleri olan oğlu Murtaza Sadık Kağıtçı ile kızları Rubabe Ar, Pervin Esenkova ve Nermin Muhsinzade’ye geçti. Murtaza Sadık, 2001’de vefat etti. Üç kızkardeşi, hikaye ve roman yazarı eşi Cahit Uçuk váris olarak kaldı.

PATENTİ YOKTU: Ece’nin mirasçılarının iddialarına göre Murtaza Sadık Kağıtçı’nın yanında çalışan Yavuz Garip Sırlıoğlu, Kağıtçı’nın Parkinson hastalığından yararlanarak sahte imza ile Ece’nin satıldığı Afitap mağazasını işgal etti. Ece’nin patentinin olmadığını öğrenen Sırlıoğlu, markayı kendi adına tescil ettirdi. Bunun üzerine yasal mirasçılar Rubabe Ar, Pervin Esenkova ve Nermin Muhsinzade, 1’inci İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne tescil dava açmıştı.

Ece Ajandası, 1909’da ’Muhtıra’ adıyla doğdu

ECE Ajandası’nın kurucusu Mehmet Sadık Bey (Mehmet Sadık Kağıtçı) ailesiyle 1850’li yıllarda İran’dan Türkiye’ye göç etmiş. Babasını küçük yaşta kaybeden Mehmet Sadık, 9 yaşında çalışmaya başlamış. Para kazanınca Beyazıt’ta bir kırtasiye dükkanı açmış. Yazmayı çok seven Mehmet Sadık, 1909’da Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk ajandası ’Muhtıra’yı arkadaşı Ahmet İhsan Efendi’nin Matbaası’nda basmış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!