5 soruda doğru köpek

Güncelleme Tarihi:

5 soruda doğru köpek
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2001 00:00



Haberin Devamı

Hem köpeğiniz hem de sizin açından hayatın bir ızdıraba dönüşmesini önlemek için üzerinde düşünmeniz gereken çok şey var. Ona ayırabileceğiniz zamandan, yaratacağı masrafa dek. Dünyanın önde gelen kuruluşlarından Waltham Enstitüsü'nün www.waltham.com adresli internet sitesinde bulacağınız eğlenceli bir test de sizi adım adım doğru cinse götürüyor. Bir uğramanızı öneririz...

Hangimiz zaman zaman gözlerini sahibinden ayırmayan bir köpek gördüğünde bu ilişkiye imrenip, 'Bizim de bir köpeğimiz olsa ne iyi olur?' diye aklından geçirmemiştir? Ancak, her zaman evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Eğer kendinize, yaşam tarzınıza ve verebileceklerinize uygun bir köpek cinsi seçmezseniz, keyifli bir beraberlik beklerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 'Bu hayvan evin altını üstüne getiriyor' ya da 'Her dakika seninle oynayamam' yakınmalarıyla, çok geçmeden köpeğinizi verecek bir kapı aramaya başlarsınız.

Oysa köpeğinizin bu konuda en ufak bir kabahati yoktur; çünkü o iç güdülerine kulak veriyor, doğasına uygun hareket ediyordur. Tek yapmanız gereken, onun doğasını tanımak ve en ideali bunu bir köpek sahibi olmadan yaparak köpeğinizi ona göre seçmek. İşte size birkaç ip ucu.

Köpeğime yeterince zaman ayırabilir miyim?

İşte, daha köpek almaya karar verirken sormanız gereken bir soru. Eğer zamanının büyük bir kısmını evde tek başına geçirecekse, köpek almaktan vazgeçip başka bir evcil hayvan edinmenizde fayda var. Köpekler için sahibiyle birlikte olmak karnının doyması kadar önemlidir.

ÊOnun için ne kadar yerim var?

Evinizin ya da bahçenizin boyutları, daha da önemlisi evinizin çevresindeki açık alanların köpeğinizin enerjisini harcayacak hareketleri birlikte yapmanıza uygunluğu, seçiminizi doğrudan etkileyecek bir faktördür. Köpeklerin küçük alanlarda da mutlu olabileceklerini, ancak bunun için doğru cinsi seçmeniz gerektiğini unutmayın.

Bütçe sorun mu?

Köpek bakmak ilk bakışta çok masraflı bir şey gibi görünür, ancak uygun cinsin seçilmesi ile masraflar da azaltılabilir. Hep büyük köpeklerin daha çok beslendikleri, bu nedenle daha masraflı olacağı düşünülür. Oysa köpeklerin farklı ihtiyaçlarına ayırdığınız bütçeler birbirini dengeler nitelikte olacaktır. Önemli olan, bazı köpeklerin giderlerinin, cins özellikleri nedeniyle diğerlerine göre daha fazla olabileceğini gözden kaçırmamaktır.

Köpeklerin cinslerine göre özel gereksinimleri olabilir. Büyük köpekler, küçüklere oranla biraz daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyabilirler. Ancak köpeklerin farklı farklı giderleri birbirini dengeleyebilir. Ancak cinsine göre köpeğinizin beklentilerini önceden bilmeniz, bu konuda doğru karar vermenizi sağlayacaktır. Bununla birlikte, köpek bakımı sanıldığı kadar masraflı bir süreç değildir.

Dişi mi yoksa erkek mi?

Erkek köpekler, dişilere göre biraz daha iri yapılıdır ve dışa dönük olur. Kimileri, dişi köpeklerin daha şefkatli olduğunu, evcil ve çocuklarla daha iyi geçindiğini düşünür. Ancak, dişi köpeklerin yılda iki kez üreme dönemlerine girdiklerini ve kısırlaştırma işleminin bazı güçlükleri beraberinde getireceğini unutmamak gerek.

Yavru mu yoksa yetişkin bir köpek mi?

Çoğu kişi yavru köpek sahibi olmayı tercih eder. Ama, yetişkin olmanın ve uzun süre eğitim almanın olgunluğunu yaşayan köpeklerle kurulan ilişkinin de her zaman özel bir yönü vardır. Bir tarafta büyürken her dönemine tanıklık edebileceğiniz, sizin eğiteceğiniz bir yavru, diğer tarafta aranızda kurulacak dostlukta tüm beklentilerinizi karşılamaya hazır, olgun bir yetişkin köpek. Tercih size kalmış.

Birlikte yaşamanın hem köpeğiniz hem de sizin için kısa zamanda bir ızdıraba dönüşmesini önlemek için üzerinde düşünmeniz gerekenler elbette bunlarla sınırlı değil. Ancak, bu kadarı bile daha ilk adımda ne kadar önemli bir karar vereceğinizi ortaya koyuyor.

Ev hayvan bakım ve besleme ürünlerinde dünyanın önde gelen kuruluşlarından olan Waltham Enstitüsü'nün www.waltham.com adresli internet sitesinden erişebileceğiniz testler de bu konuda size zengin kaynak oluşturuyor. Ayrıca www.mypetstop.com adresli site, bu alanda güncellenmiş bilgileri ve son gelişmeleri barındırıyor. Bir uğramanızı öneririz.

Hamster hamstera benzemez

Bir hamster almadan önce onları yakından tanımak gerekir. İki çeşit hamster vardır. Birinci tip Altın ya da Suriye Hamster'ı olarak adlandırılır. İkinci tip ise 'Cüce hamster'dır. Cüce hamsterın boyu, Altın hamsterın neredeyse yarısıdır.

Altın hamster, yalnız olmaktan mutludur. Eğer grup içinde tutulursa sık sık kavga çıkarır. Bununla birlikte Cüce hamster, çok daha sosyaldir. Ve paylaşım konusunda daha duyarlıdır. Hamsterı ev içinde akvaryum, plastik kafes ya da tel kafesler içinde bulundurmalısınız.

Tel kafesleri severler, içinde horizontal bölümler olursa değmeyin keyfine! Hamsterın en sevdiği şey tırmanmaktır. Tel kafesin dört bir yanı ona tırmanma imkanı tanır. Fakat bu tür kafeslerin temizliğinin çok zor olması gibi bir riski vardır.

Akvaryumlarda temizlik sorunu kolay çözülür. Ama onun sakıncalı yanı da havalandırma problemidir. Ayrıca tel kafeslerde olduğu gibi duvara tırmanma şansını kaybederler. Ama kaçışlar ve diğer hayvanlarla ilişkideki riskler akvaryum tarzı kafesler sayesinde atlatılır. Plastik kafeslere gelince, onlarda egzersiz için tüneller gibi, çeşitli bölümler mevcuttur. Bu da hamster için eğlence demektir. Fakat bu kafesler yine temizliği zor olan tip kafeslerdendir.

En şirin kedi isimleri

Vitrinini yenileyen www.kedigen.com sitesinde, kedi sahibi olanlar için isim seçenekleri sıralanmış. Biz de katkıda bulunduk. Kedimize ne isim verelim diye kara kara düşünmeye paydos. İşte en şirin kedi isimleri:

Asma, Badem, Bakir, Beyzade, Biber, Benek, Bukle, Cacık, Ceviz, Cezve, Cilve, Cimcim, Civa, Çapkın, Çayır, Çeşni, Çıtır, Çilek, Çimdik, Çimço, Çiroz, Çivit, Dalga, Dantel, Düğme, Fındık, Fişek, Fosil, Gece, Gelin, Gofret, Gölge, Gümüş, Hardal, Haydut, Hayta, Kadife, Kaşmir, Kekik, Keşkül, Kimyon, Kömür, Köpük, Kurabiye, Lokum, Mahmur, Mestan, Mızmız, Minder, Muska, Nazar, Nazlı, Nohut, Pamuk, Paspas, Pati, Pırtıl, Piano, Rastık, Safir, Safran, Sakız, Salep, Sandal, Sardunya, Sırça, Sütlaç, Şaşkın, Şeker, Tarçın, Tente, Tırmık, Üzüm, Vanilya, Vezir, Yastık, Yosma, Yufka, Yumak, Zarife, Zerdeçal, Zeus, Zıpır, Zıpkın, Zühtü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!