Güncelleme Tarihi:
Nasıl ‘Bay Tuvalet’ oldunuz?
- 1957’de Singapur’da doğdum. O zamanlar Singapur, Kamboçya’dan bile fakir bir ülkeydi. Yaşadığım yerde herkes tuvaletini kovalara yapar, evinin yakınında ilk bulduğu çukura dökerdi. Kurtlar, sinekler, böcekler, hepsi açıktaydı. Beş yıl sonra yeni bir başkanla işler değişti. Hepimiz devletin yaptığı sifonlu tuvaletlere geçtik. 24 yaşımdan 40 yaşıma kadar satış, finans ve pazarlama alanında çalıştım. 40 yaşımda birden fark ettim ki yolun yarısındayım. Para yarışından çekilmek, insanlığa faydalı bir adım atmak istedim. Bir gün gazetede başbakanımızın bir cümlesine denk geldim. “Halkımızın refahı, umumi tuvaletlerin temizliğiyle doğru orantılıdır” diyordu. O an faydalı işi bulmuştum: Umumi tuvaletleri temizlemek üzere Singapur Tuvalet Birliği’ni kurdum. Ve bu birlik
2001’de Dünya Tuvalet Organizasyonu’na dönüştü, ben de Mr. Toilet (Bay Tuvalet) oldum.
En sağlıklı tuvalet nasıl yapılır?
- Çömelerek! Çömelip, bir bacağınızı yana doğru açtığınızda dışkının çıkışını kolaylaştırmış olursunuz. Oturarak kaka yaptığınızda asla tamamını boşaltamazsınız, çömelerek bağırsak sisteminizi sıkıştırdığınızda tam boşaltımı sağlamış olursunuz. Çiş konusu da aynı. Özellikle erkekler çömelerek çiş yaparlarsa idrar torbalarının tamamını boşaltırlar. Diğer taraftan da yere ve çamaşırlarına idrar damlamaz. Bu da koku sorununu ortadan kaldırır. Bu damlama ve sıçrama konusunda sünnetli erkekler daha şanslıdır. Sünnetsiz erkeklerdeki deri parçası nedeniyle sıkışma çok oluyor ve nereye sıçrayacağını kontrol etmek mümkün olmuyor. Bu yüzden erkekler tuvaleti hep daha kötü kokar.
Tuvalet temizliği nasıl yapılır?
- Kesinlikle önce yıkama, sonra silme. Türkiye’de çok şanslısınız ki taharet musluğu diye bir şey var. Çömelerek tuvalet yapılan ülkelerde yıkama hortumlarla yapılıyor. Ama bu noktada tırnakları kısa kesmek
çok önemli.
Şu sıralar neler yapıyorsunuz?
- Normalde tuvalet kullanmamışlara tuvalet verdiğinizde insanlar burayı mutfak ve depo gibi kullanıyorlar. Hatta ibadethane yapanlar bile var. Tuvaleti önemsemelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu amaçla kurduğumuz Domestos Tuvalet Akademi’de onları eğitiyoruz. Neden hijyene ihtiyaçları olduğunu anlatıyoruz ve bir iş modeli üretiyoruz. 40-50 dolara tuvaleti üretiyorlar ve satıyorlar. Köylerdeki kadınlar bu tuvaletleri üreticiden alıp komisyon alarak satıyorlar. Kısaca fayda sağlayan bir sistem. İlk akademi 19 Kasım’da Vietnam’da açılıyor.
¬ Bay Tuvalet Türkiye’ye niye geldi?
- Dünyanın birçok ülkesindeki gibi Türkiye’de de tuvalet bir tabu. Buraya bu tabuyu biraz kırmak için geldim. Çünkü tuvalet konusunda ne kadar rahat konuşursak o kadar çok kişi temiz tuvalete kavuşur. Aslında tuvaleti haftada 5.8 kez temizleyen Türk kadınına aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum.