Güncelleme Tarihi:
Sanat serüvenine Anadolu kadınını ve çocuklarını konu alan figüratif çalışmalarla başlayan Süleyman Saim Tekcan, 1976 yılından itibaren soyuta yönelmiştir. Belleklerde özgün baskılarıyla yer etmiş olmasına karşın desen, yağlı boya, suluboya resimler ve bronz heykeller de yapan sanatçı, “gelenek” ve “modernite”nin kesişme noktasında, yaratıcı potansiyeliyle bir senteze ulaşarak Türk gravür sanatını evrensel ölçeklere taşımıştır. Yapıtlarına yaşadığı çevreden, doğadan, Anadolu uygarlıklarından ve Osmanlı sanatından kaynaklanan biçimlerle bir kimlik kazandırmakla birlikte modernist bir anlayışla yaratımda bulunan Tekcan, özgün baskı alanında kendine has bir teknik geliştirmiştir.
1940 yılında Trabzon’da doğan Süleyman Saim Tekcan, Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdikten sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde yüksek lisans yaptı. Tekcan, Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sanatta Yeterlilik derecesi aldı ve 1970-71 yıllarında Almanya’da baskı eğitimi üzerine araştırmalar yaptı.
1968-75 yılları arasında Atatürk Eğitim Fakültesi’nde, 1975’ten sonra da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan ve 1985 yılında Profesörlük unvanı alan sanatçı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Ana Sanat Dalı Başkanlığı’nın ardından aynı fakültede Dekanlık görevine getirildi.
1996’da Büyükada’da kurulan Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı da olan Tekcan, aynı zamanda İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi (İMOGA)’nin de Kurucu Yönetim Kurulu Başkanıdır.
Sanat yaşamı boyunca pek çok ulusal ve uluslararası karma sergi, bienaller ve trianellerde yer alan Süleyman Saim Tekcan, otuzun üzerinde kişisel sergi açtı. Sanatçı İstanbul Atatürk Eğitim Fakültesi Gravür, Litografi, Serigrafi Atölyeleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Gravür, Serigrafi Atölyeleri, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Gravür, Serigrafi Atölyesi ve Çamlıca Sanat Evi Gravür, Serigrafi, Litografi, Özgün Baskı Atölyeleri’nin de kurucusudur.
Tekcan’ın aldığı ödüller arasında 1982 Resim ve Heykel Müzeleri Derneği Günümüz Sanatçıları Baskı Ödülü, 1985 Viking Kâğıt Sanayi Baskı Resim Yarışması Başarı Ödülü, 1986 Bangladeş Asya Bienali Özgün Baskı Dalında Büyük Ödül, 1986 Türkiye-Asya-Avrupa Bienali Özgün Baskı dalında Başbakanlık Dostluk ve Barış Ödülü Gümüş Madalya, 1988 49. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Özgün Baskı dalında Başarı Ödülü, 1992 Devlet Özgün Baskı Sergisi İkincilik Ödülü, 1993 ve 2002 Sanat Kurumu Yılın Sanatçısı Ödülleri bulunmaktadır.
İş Sanat Kültür Merkezi
İş Kuleleri Levent
Tel: 0 212 316 10 83