41. yıl için 41 kere maşallah

Güncelleme Tarihi:

41. yıl için 41 kere maşallah
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2006 00:00

Hey Gidi Dünya Hey, Heyamola, Dönme Dolap, Melankoli, Ben Sana Vurgunum, Küçük Bir Aşk Masalı, Kordon Boyu Faytonlar, Çocuklar Gibi... Bütün bu unutulmaz şarkıların bestecisi aynı: Ali Kocatepe. Ali Kocatepe 41. sanat yılı nedeniyle bir tribute albüm yayınladı.

Aslında 40. yıl için yapmaya niyetlenmiş fakat çalışmalar uzun sürünce, yayınlanması bu seneyi bulmuş. O yüzden de kendi ismini kendisi koymuş: 41 Kere Maşallah. Albümde 26 şarkı ve 36 müzisyen var. Bu yılın sonunda Volume 2 çıkacak.

Hangi şarkıyı kimin söyleyeceğine nasıl karar verdiniz?

- Genelde ben verdim kararları. Bazen ortak gelişen şeyler de oldu. Mesela Redd grubu için Dönme Dolap’ı seçmiştim. Onlar da benden habersiz bu şarkıyı düşünmüşler. Mesela Melankoli’nin Sezen Aksu tarafından söylenmesinin hoş bir hikayesi var. Sezen, bana yıllardır "Ben bu şarkıyı okuyamadım. Keşke ben okusaydım" deyip dururdu. Bu albümde de o yüzden bu şarkıyı onun okumasını istedim. O da çok mutlu oldu. Çok da güzel söyledi. Ben Sana Vurgunum için ise aklımda hep Işın Karaca vardı. Bazı şarkıcılarla ise bir kaç alternatif üzerinde oturduk, konuştuk ve karar verdik.

Şarkılarınızın yeni yorumlarını nasıl buldunuz?

- Çok heyecanlandım. Herkes, kendi tarzında çok farklı ve güzel söyledi bu şarkıları. Keremcem’in Al Gönlümü Diyar Diyar Sürükle yorumu en sevdiklerimden. Ama beni asıl etkileyen Redd’in yorumu oldu. Redd, benim için çok yeni bir gruptu, albümlerini alıp dinlemiştim ama ortaya ne çıkartacakları konusunda çok fazla fikrim yoktu. "Vay be" dedirttiler bana. Diğer sanatçıların ise çoğunu tanıdığım ve çalıştığım için nasıl bir şey yapacaklarını az çok tahmin ediyordum. Hiç de yanıltmadılar beni. 26 şarkının 26’sı da ilgi görecek. Keza hepsi bir döneme damga vurmuş şarkılardır.

Albümde daha önce hiç yayınlanmamış bir şarkınız da var değil mi?

- Evet, 1984 yılında bestelediğim ama bir türlü yayınlanamayan Gözlerin Hükmeder Bütün Dünyaya da yer alıyor albümde. Şarkıyı Sefarad grubu yorumladı. Tam da onların tarzına uygun bir şarkıymış. Yıllar sonra onlara kısmet oldu.

Albümün en büyük sürprizlerinden biri de Dostlar Korosu...

- Ya da Hıncal Uluç’un deyimiyle Babalar Korosu! Çok sevdiğim arkadaşlarım Hıncal Uluç, Ahmet Utlu, Ertekin, Atilla Gökçe, Ahmet Yoldar, Muzaffer Yıldırım, Kerem Ertan, Ünal Özüak, Erhan İşözen ve Taner Demir’den oluşuyor. Onları bir araya getirip Hey Gidi Dünya’yı beraber söylemek istedim. Onlara bir de sürpriz yaptım albümde. Stüdyodaki konuşmalarını kaydettim ve albüme 14. şarkı olarak koydum. Bence internette en çok satılacak şarkı olacak.

Yeni çalışmalarınız ne durumda? Piyasadan elinizi eteğinizi çektiniz gibi görünüyor...

-
Aslında ben üretimlerime devam ediyorum. 2003 yılında Yarınlar Meçhul adlı yeni bir albümüm yayınlandı. Bir defa bile radyolarda çalınmadı. Basında birkaç yazar dışında kimse albüme ilgi göstermedi. Bir klip yaptım, o da yayınlanmadı. Eğer bu kadar yıldır saygın bir şekilde müzik dünyası için çalışan bir adama ilgi gösterilmiyorsa, bu benim ayıbım değil. Yeni şeyler yapmaya hep devam edeceğim. Birçok projem var. Bunlardan ilki, eylül ayına yetiştirmeye uğraştığımız Aysun Kocatepe’nin yeni albümü.

O ŞARKILARIN HİKAYESİ

MELANKOLİ: 1977 yazında Bodrum’dan İstanbul’a dönerken, aldığım ilk Sabahattin Ali kitabında karşılaştığım bir şiirdi. Okur okumaz çok etkilendim ve İstanbul’a geldiğim o gece şarkıyı besteledim. Bestelediğim ilk Sabahattin Ali şiiridir. O şarkıyı Nükhet Duru albümüne koydu ve Yılın Bestesi Altın Kelebek ödülünü aldı.

HEY GİDİ DÜNYA: O şarkıyı 1974 yılında yaptım. O sene Toplu İğne adıyla Türkiye’de ilk defa bir müzik yarışması yapılmıştı. Ben de bu şarkıyla o yarışmaya katıldım. Esmeray’ın Unutama Beni’si birinci, Nilüfer ikinci, ben de üçüncü oldum. Erol Evgin’le üçüncülüğü paylaştık.

HEYAMOLA: 1982, Ercan Arıklı’nın teknesi Cafer Reis, eylül sonu.. Gökova’dayız. Bir sürü sevdiğim arkadaşımla beraberiz. Orada besteledim Heyamola’yı. İlk kez 1983 yılında Sezen Aksu, Coşkun Demir ve benim tarafımdan Eurovision’da seslendirildi.

BEN SANA VURGUNUM:
Nükhet Duru’nun Mehmet Teoman’dan ayrıldığı dönemde ortaya çıktı. Mehmet Teoman, Nükhet’te olan şarkılarına yasak koymaya kalktı. Nükhet’in de hem yeni albümünde hem de gece programlarında söyleyeceği şarkılara ihtiyacı vardı. Bana geldi, ben de yine Sabahattin Ali’ye başvurdum. Sabahattin Ali, benim doğduğum yıl vefat etmiş. Şiirlerinin müthiş bir melodi gücü var. Nerdeyse her birini okurken besteledim. 1989 yılında Şarkılarda Sabahattin Ali diye bir albüm de yaptım.

Yorumcular diyor ki...

NÜKHET DURU:
Ali Kocatepe bestesi okumak benim için her zaman bir mutluluk. Bestelerinin sanki benim için yapılmış olduğunu düşünürüm. Bu albümde okuduğum şarkı orijinalinden çok farklı oldu. Ama yine tam bir Kocatepe şarkısı.

AYŞEGÜL ALDİNÇ: Ali Kocatepe benim müziğe başladığım andan beri tanıdığım ve çok da sevdiğim bir dostum. İlk çıkışım Eurovision’dur, oraya Ali Kocatepe şarkısı Dönme Dolap’la katılmıştım. O yüzden Ali’nin ve bu albümün benim için müzikal tarafından çok duygusal bir tarafı var.

DENİZ SEKİ: Değerli dostum Ali Kocatepe ile ortak bir çalışmanın içinde olmak beni çok heyecanlandırdı. Albümde Her Şey Senin için adlı şarkıyı yorumladım. Şarkıyı ilk dinlediğimde çok etkilendim. Çok duygu doluydu, tüylerim diken diken oldu.

KEREMCEM: Uzun bir yolculuk olmasını umduğum müzik hayatımın daha ilk adımında, müziğe yıllarını adamış Ali Kocatepe’nin şarkısını seslendirmek bana gurur verdi. Umarım çok şey anlatan bu şarkıyı ben de size en iyi şekilde anlatabilmişimdir.

REDD: Ali Kocatepe bizim için Dönme Dolap’ı düşünmüş. Bizim de aklımıza aynı şarkı gelmişti. Değişik bir düzenlemeyle Ali Kocatepe’nin de sevdiği bir yorum getirdik.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!