Güncelleme Tarihi:
Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz’ın yönettiği ‘Ali Baba ve 40 Haramiler’ adlı fotoğraf grubu, ‘Yüz Kumbarası’ adı altında bir proje yapıyor. Bunun için 40 fotoğrafçı, toplumun tanıdığı kişiler arasından belirlenen 1600 kişinin fotoğrafını çekiyor. Projeden elde edilecek gelir Down Sendromlu Çocuklar Vakfı’na bağışlanacak.
Projenin bir amacı da ülkenin görsel belleğini hazırlamak. Proje için 40 fotoğrafçı, geçen yaz aylarında kolları sıvadı. 1600 kişinin fotoğraflarını çekme fikri, fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz’dan geldi. Proje için ilk kez deklanşöre geçen yıl eylül ayında basıldı. Bugüne kadar fotoğrafı çekilen ünlü sayısı ise 498’e ulaştı.
Yanmaz, projesini şöyle anlatıyor: “Ben Ali Baba’yım, fotoğrafçı arkadaşlarım da 40 Haramiler... Proje için varlıklarıyla hayatımızı zenginleştiren isimlerin fotoğraflarını çekmeye başladık. Farklı alanlardan tanıdığımız yüzleri çekiyoruz. Projemizin adı ‘Yüz Kumbarası’. 40 farklı gözün objektifinden 40’ar farklı isim çekiliyor. Sonuçta 1600 kişilik dev bir kumbara oluşacak. Aralarında kimler mi var? Müzisyenler, sinema sanatçıları, yazarlar, tiyatrocular, karikatüristler, bilim insanları, işadamları , yönetmenler, sporcular, şairler, ressamlar... Tarihe iz düşümde bulunmak ve Türk halkının değerlerini yaşatmak adına çekilen her fotoğraf, her yeni yüz, bir umut olacak. Bu yıl eylülde tamamlanması planlanan proje, dev bir sergiyle tanıtılacak. Sergi sonrası fotoğraflar kitaplaştırılarak satışa sunulacak. Türkiye’nin Yüz Kumbarası albümünün tüm geliri Down sendromlu çocuklarımızın eğitimi için çabalayan Dost Yaşam Vakfı’na aktarılacak.
BÜTÜN FOTOĞRAFLAR SİYAH-BEYAZ OLACAK
Muammer Yanmaz projenin fotoğraflarını, belirlenen bir takım kriterlere göre çektiriyor: Fotoğrafçılar kişiyi üç farklı açıyla çekmek ve flaş kullanmak zorunda. Fotoğrafı çekilen isimlerin yüzlerinin en az üçte ikisinin görünmesi şartı var. Fotoğraflar siyah-beyaz ve kare şeklinde olacak. En önemli kıstassa, fotoğrafın, çekilen kişinin iç dünyasını yansıtması.
YAŞLI, ÇOCUK VE KEDİ YOK
Muammer Yanmaz’ın fotoğraf grubu ‘40 Haramiler’in hikâyesi şöyle: Yanmaz’ın stüdyosunda her biri sekiz hafta süren fotoğraf kursları düzenleniyor. 2004’teki bir kurs sırasında Yanmaz öğrencilerine bir grup kurmayı ve adının da ‘40 Haramiler’ olmasını düşündüğünü söylüyor. Herkes bu fikri çok benimsiyor. Ardından, 40 Haramiler Fotoğraf Grubu’nu kuruluyor. Fotoğrafçılar o günden sonra Yanmaz’a ‘Ali Baba’, Mecidikeköy’deki stüdyoya da ‘Mağara’ demeye başlıyor. Zamanla grup büyüyor ve sayıları 1500 kişiyi geçiyor. Kursa kayıt yaptıranlar ‘Harami adayı’ oluyor. Sekiz haftayı bitiren ve başarılı olanlar ise ‘Harami’ sıfatını kazanıyor. Harami olmak kolay ama bir takım kuralları var: Örneğin kursun son dersinde, yaşlı, çocuk ve kedi fotoğrafı çekmeyeceklerine dair sembolik bir yemin ediyorlar.
Yüz Kumbarası projesine ‘haramiler’ arasından ilk başvuran 40 kişi seçildi. Projenin içinde bulunan fotoğrafçı Emre Mollaoğlu ekipteki herkesin bir başka mesleği olduğunu ve bu projede gönüllü olarak çalıştıklarını anlatıyor: “Herkes bir konsept belirledi ve kimleri hangi fotoğrafçının çekeceğinin listesi hazırlandı. Herkes o kişiyle bağlantıları kendisi kurdu. www.yuzkumbarasi.com diye internet sitemiz var, çalışmalar tamamlandığında tüm fotoğraflar o sitede de yer alacak.
MUAMMER YANMAZ KİMDİR
Muammer Yanmaz (43) orta öğrenimini St. Michel Fransız Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakultesi’nde yaptı. Lisede başladığı fotoğraf sanatını, okulunu bitirdikten sonra bir yaşam biçimine dönüştürdü. Önce bir stüdyo kurdu, ardından da reklam fotoğrafçılığı yapmaya başladı. İlk sergisi ‘Yönetmenler’ adını taşıdı. 41 yönetmenin fotoğrafını çekecekti. Ancak biri son anda vazgeçince 40 kişiyle yetindi. O günden sonra 40 onun için uğurlu sayı oldu. Projelerini 40 sayısıyla sınırladı. Fotoğraf sanatçısı, yurtiçinde ve yurtdışında 10’u 40 ile başlayan 11 sergi açtı. Yanmaz, kurduğu 40 Haramiler fotoğraf grubunda fotoğrafı paylaşmaya ve eğitimler vermeye devam ediyor. Projeleri; Kadın Yönetmenler, Yaşanmış Yüzler, 40 İstasyon Paris, 40 İstasyon New York, 40 İstasyon Londra, 40 Ayna, 40 Hayat, 40 Yönetmen, 40 Kadın Oyuncu, 40 Renk Hindistan, 40 Renk Ürdün İsrail, 40 An.
KİM KİMİ ÇEKİYOR
Ahmet Kuyucuoğlu ve Asım Varol (Futbol dünyası), Ayça Oğuş (Fotoğrafçılar), Bahar Noyin (Mutfakta 40 kişi), Barış Çebin (Kamera arkası), Başak Duru (Ünlü Türk markalarını yaratanlar), Damla Öksüz (Ressamlar), Didem Öğütçü (Güldüren yüzler), Emre Mollaoğlu, Erhan Yüksel, Merve Karahan (Tiyatrocular), Esra Çankaya (Reklamcılar), Fatih Küçük (Çizerler), Filiz Dibi (Modaya yön verenler), Filiz Tülü (Sanatta iz bırakanlar), Gaye Ökten (Yeşilçam sanatçıları), Gonca Soysal (Şairler), Gülendam Sayın Yılmaz (STK kurucu veya başkanları), Hazal Erkan (Kanseri yenen ünlüler) İlknur Atalkın (Yazarlar), İrem Sokullu, Nuray Ertürk (İş insanları), Işın Akpınar (Gazeteciler), Lale Elmlas (45’likler), Leyla Durdoğan (Alanında ünlü profesörler), Lolita Anjel (Yön verenler), Maneki Neko (Dövmeli ünlüler), Melis Aksoy (90’lar), Müge Kekeç (Kadın - erkek rock vokaller), Murat Tellioğlu (Dünyaca ünlü Türkler), Mustafa Önder (Kadıköy Anadolu Lisesi mezunları), Nilay Dikmen (Hayatım basketbol), Okşan Fındık (Usta eller), Özlem Çulhagil Kır (Akademisyenler), Şebnem Eldes (Müzisyenler), Sevil Akışık (TV yüzleri), Teoman Cimit (Caz sanatçıları), Teri Erbeş (Çağdaş sanatçılar), Umut Altun (DJ’ler), Vladi Benbanaste (Yön verenler)