40 bin animatör, turist eğlensin diye çırpınıyor

Güncelleme Tarihi:

40 bin animatör, turist eğlensin diye çırpınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2008 00:00

Türkiye’de animasyon, 1969’da Club Med Foça Tatil Köyü’nde çocuklu aileler için kurulan Mini Club’la başladı. Yaygınlaşması 1980’lerin sonunda Antalya’da beş yıldızlı otel ve tatil köylerinin açılmasıyla oldu. Bugün Antalya’dan Bodrum’a kadar yaklaşık 500 otel ve tatil köyünün her birinin yüz binlerce dolarlık animasyon bütçesi var.

Sözleşmeli animasyon gruplarıyla yetinmiyor, yurtdışından dans ve akrobasi grupları getiriyorlar. 250 milyon dolarlık bu sektörde, otellere hizmet veren animasyon şirketleri kıyasıya rekabet ediyor. 9 üniversitenin rekreasyon bölümlerinde animatör adayları eğitim görüyor. Profesyonel Animasyon Yöneticileri Derneği Başkanı Eren Güngör’e göre Türkiye, bu konuda dünyanın bir numaralı ülkesi. Akdeniz’deki rakipleri Yunanistan, İspanya ve İtalya’dan çok ileride: "Müzikal yapıyoruz, çok ciddi dekor, kostüm, makyajla sunuyoruz. Onlar kolayına kaçıyor. Tek rakibimiz güya İspanya ama kalite ve çeşitlilik farkımız inanılmaz. İtalya, Fransa ve Yunanistan’da oteller misafirlerini eğlendirmek için partilere yaslanıyor. Sahne şovu, gündüz aktivitesi, çocuk kulübü yok. Onun yerine köpük, lazer ve DJ’li Ibiza partileri sunuyorlar."

Eski animatör şimdi 44 otelin animasyon işini yapıyor

Eren Güngör yıllarca animatörlük yaptı, sonra otel genel müdürü oldu. Şimdi Antalya’daki 44 büyük otelin animasyonunu organize eden Seans adlı şirketin sahibi, Profesyonel Animasyon Yöneticileri Derneği PAYD’ın da başkanı. Animasyonun gelişimini anlatıyor: "2000’de her şey dahil sistemine geçilmesiyle, otellerin animasyon departmanı sendeledi. Bütçelerimiz, eleman sayımız kısıtlandı. Görevimiz, insanları bardan, restorandan uzak tutmaya dönüştü. Ama son birkaç yılda Antalya’da açılan beş yıldızlı otel sayısı 40. Geçen yıl sadece Belek’te 8 beş yıldızlı otel hizmete girdi. Hepsi muhteşem, hepsinde aynı şıklıkta odalar, deniz-kumsal var. Bu nedenle farklılaşmaya gidildi. Son üç yıldır farklılaşma, yiyecek-içecek ve animasyonda oldu. Animasyon popülerleşti, çünkü bu bir vitrin departmanıdır."

Okullu animatör henüz keşfedilmedi

Yrd. Doç. Dr. Ali Tekin (Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü Başkanı) Türkiye’de 2000’de ilk rekreasyon bölümleri Muğla, Kocaeli ve Hacettepe üniversitelerinde açıldı. 75 mezunumuz var. Her yıl 15 kız, 15 erkek öğrenci alıyoruz. Anatomi, spor fizyolojisi, spor psikolojisi gibi teorik dersler, sahne teknikleri, animasyon, dans, halk oyunları, tiyatro, masaj, cimnastik, su ve doğa sporları eğitimleri veriliyor. Bu bölüm öğrencileri sektörün dikkatini henüz tam olarak çekemedi. Animatörlerin çoğu alaylı. Fakat Sezar’ın hakkı Sezar’a; bu arkadaşlar öyle ya da böyle sektörün içinde. İçlerinde okullarda öğretilemeyen özellikleri taşıyanları da var. Dolayısıyla "alaylı olmaz mektepli olmalı" diye kestirip atmak haksızlık olur.

140 animasyon şirketi var

Akdeniz Bölgesi ve Marmaris, Fethiye, Bodrum’daki otel ve tatil köylerinde 40 bin animatör çalışıyor. Çoğu bekar. Yüzde 70’i Türk. Kadınlar erkeklerden biraz daha fazla: Yüzde 55. Mesleği bırakma yaşı 40.

Türkiye’de 140 aktif animasyon şirketi var. Antalya’da 479 otelin her birinde 20-25’er animatör çalışıyor.

Mesleğe yeni başlayan bir animatör, ayda 750, deneyimli ve yetenekliler 1500 YTL kazanıyor. Yöneticiler ise 2500-5000 Euro.

Yurtdışında doğup büyüyen Türkler önemli bir oran oluşturuyor. 1998’e kadar Almanca bilmek şarttı. Sonra İngilizce şartı getirildi. Şimdi Rusça da isteniyor.

Koreograflar İtalyan ve Fransız. Eskiden revaçta olan revünün yerini dans, su balesinin yerini akrobasi aldı. Dansçılar eski Sovyet ülkelerinden, akrobatlar Moğolistan ve Çin’den geliyor.

Türkiye’de otellerin yıllık animasyon bütçesi 200 milyon Euro. Bütçe yüksek çünkü makyaj, havai fişek, ses-ışık, kumaş, kostüm, ayakkabı, dekor, spor malzemesi gerekiyor. Oteller, her günü için farklı 14 günlük animasyon paketiyle çalışıyor.

GÖREVLERİ SAYMAKLA BİTMİYOR

Animasyoncular, 6-12 ay, haftanın altı günü sabah 9.30 gece 01.00 arası çalışıyor. Havuz başı ve sahildeki spor aktiviteleri, çocuk kulübü, yarışmalar, plaj ve disko partilerinde görev alıyor, geceleri playback, dans, skeç, taklit, yarışma gibi sahne şovları yapıyorlar. Yeter ki tatil köyündeki turist sıkılmasın.

İşe başladığım zaman bir ayrıcalıktı

Alev Çelik, 19 yıldır animatörlükle uğraşıyor, şirketi Aly Turizm Organizasyon, bu işle uğraşıyor. Turizm ve Otelcilik mezunu. Bu işin ilk başladığı günleri anlatıyor: "Otel personeli olarak işe alındığımda, eğlence müdürü Alman karıkocanın önerisiyle animatörlüğe başladım. Animasyon yapmak bir ayrıcalıktı. Galatasaray, St. Benoit, St. Joseph, Alman Lisesi’ni bitirenler yapıyordu." Şimdi, 19-29 yaş arasında 23 personeli var. Bir otelin animasyonunu yapıyorlar: "Gündüz aktivitelerini, konuklarla ilişkileri, akşam sahnelenecek bütün dans-müzikal şovları biz üstleniyoruz."

Şimdi şovlar çok kaliteli ama soğuk ve profesyonel

Ömer Taşkın, 24 yıl animatörlük yaptı, şimdi yönetici ve personel eğitimi konusunda çalışan TG Danışmanlık’ın sahibi. Eski günlerdeki amatör heyecana bir özlem duyuyor: "Misafirler, gündüzü birlikte geçirdiği insanları akşam sahnede görüyorlardı. Şimdi çok kaliteli ama soğuk bir profesyonellikle kurulmuş gösteriler sahneleniyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!