Ayten SERİN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2007 00:00
Reklam fotoğrafçısı Tamer Hartevioğlu, Paris’ten sonra şimdi de 360 derecelik Venedik fotoğraflarıyla şaşırtıyor. Karnavalı ve büyüleyici mimarisi ile meşhur Venedik’in karnaval dönemi fotoğrafları, merkezini kestirmenin güç olduğu panoramik fotoğraflarla daha da bir dikkat çekici. Taksim Sanat Galerisi’nde 6 Kasım’da açılacak "Panoramik Bir Rüya: Venedik" sergisi 27 Kasım’a kadar açık kalacak.
Reklam Fotoğrafçısı Tamer Hartevioğlu (35), geçen yıl başarılı bir Panoramik Paris Fotoğrafları sergisi gerçekleştirdi. Paris sergisi sırasında tanıştığı İtalyan Kültür Merkezi yetkilileri ’neden birlikte bir proje hazırlamayalım’ dedi, Hartevioğlu böylece sıradaki serginin daha önce iki kez karnavalına gittiği Venedik olmasına karar verdi.
Marka danışmanı eşi Selin Atasoy Hartevioğlu kolları sıvadı ve Pronto Tour sponsorları oldu. Projeye karar verdikten sonra 4 kez daha Venedik’e gittiler. Venedik denince akla ilk gelen şey Venedik Karnavalı olduğu için en güzel fotoğraflar bu dönemde çıkacaktı.
Ancak bunun da kalabalık gibi bir sakıncası vardı. Panoramik fotoğraflarda en zor şey uygun çekim yerini bulmak. Tamer Hartevioğlu, uygun ışık, uygun hava koşulları, kısıtlı zaman derken işin zorlaştığını anlatıyor: "Karnavalda o kadar büyük bir koşturmaca oluyor ki... Rekabetin de ötesinde herkes birbiriyle kavga ediyor. Sabahın 5’inde sokaklar bomboşken kalkıp meşhur San Marco Meydanı’na gidiyorsunuz. Yüzlerce fotoğrafçı ve kostümlü insanı birden görüyorsunuz. Kostümlüleri en güzel konumda çekebilmek için kıyasıya bir savaş var. Fotoğrafçılar birbirine karşı o kadar kaba olabiliyor ki. Örneğin adam tam sizin çekim alanınızda... Fotoğrafını çekmiş, kenara çekilmesini söylüyorsunuz ama inadına sizin önünüzde
film sarıyor, size de ’bekleyeceksin’ diyor. Ya da çok güzel bir kadraj yakalamışsınız ama başka bir fotoğrafçı bunu engellemek için kostümlü kadını alıp başka yere götürüyor."
BİRBİRİNİ EZEN FOTOĞRAFÇILAR
Venedik’e karnaval döneminde gelen herkesin en büyük hedefi kostümlü insanlarla sokakta çekim yapmak. Çünkü kostümlüler orada Hollywood starı gibiler. Hartevioğlu çifti önce bu kostümlü kişilerin Venedik Belediyesi gibi bir kurum tarafından giydirilip gezdirildiğini düşünmüş. Ama işin tamamen gönüllü bir tutku olduğunu öğrenince şaşırmışlar: "Bu insanlarda öyle bir istek var ki! Örneğin kar yağarken son derece dekolte kıyafetli bir kadın tanımadığı bir adama poz veriyor. Adam dur, kımıldama, sağa dön, sola dön, diyor ve o da dinliyor. Meğer meraklıları dünyanın bir çok değişik yerlerinde kostümlü karnavallara giderek her bir karnaval için kendi giysilerini tasarlıyormuş. Kim oldukları bilinmiyor ama herkes onlara hayran, herkes ’bu kostümün altında nasıl bir kadın var, nasıl bir adam var’ diye merak ediyor."
Hartevioğlu çiftinin şansı bu kalabalığın içinde kostümlü bir Türk ile karşılaşmak olmuş. Bu Türk onlara bir kostümlüler ordusu bulmuş. Bir sürü maskeli insanı bir yerden bir yere götürmek kolay olmamış: "Sokaklarda birileri poz veriyor. Herkes bir açı bulup şakır şukur fotoğraf çekiyor. Ama benim problemim bir noktayı değil 360 derece çekiyor olmak. Herkesin bunun içine girmesi lazımdı. Ben poz verenleri, fotoğraf çekenlerin birbiriyle olan kavgasını çekmek istedim. Yoksa maske fotoğrafı çekmek çok da enteresan olmayabilirdi."
"Venedik’te ne yaparsanız yapın kayboluyorsunuz" diyor Hartevioğlu. Her sabah gün doğmadan kalkıp, güneş batana kadar sokaklarda ekipmanlarla yürümüşler ama yine de sevdikleri bir şey yaptıkları için yorgun değillermiş. Çekim yerlerini seçmek için şehri iyi tanımaları gerekmiş: "Önemli olan şehri iyi tanımak. Şehri en iyi şekilde göstermek için çalışıyoruz. 360 derece çekince o fotoğrafın içine her şey giriyor. Hayal ettiğimiz bir çok yeri çekemedik çünkü bir çok şehirde olduğu gibi orada da sürekli inşaat, restorasyon vardı. Çok güzel bulduğunuz bir fotoğrafın bir noktasında göze hiç de estetik gelmeyecek olan bir binayla karşılaşabiliyorsunuz. Bu bir anda bütün şevkinizi kırıyor. Elimizden geldiğince Venedikliler’le konuşarak doğru yerleri bulmaya çalıştık."
MASKE USTASININ ATÖLYESİ Ünlü maske ustası Guerrino Lovato... Hem onun atölyesinde çektikleri panoramik fotoğraf hem de mekan önerileri sergiye katkıda bulunmuş: "Aynı zamanda bir heykeltıraş olan Lovato, Gözü Tamamen Kapalı (Eyes Wide Shut) filminin maskelerini yapanlardan biri. Müthiş bir gözü var. Bir iki mekanın önerisini o verdi. Ticari değil sanata yönelik iş yapıyor. Çok daha gösterişli maske dükkanları da vardı, ama onun atölyesindeki fotoğraf, ruhu ve içeriği güçlü bir fotoğraf oldu.
34 AYRI ÇEKİM TEK KAREDEHepsi dijital 30 fotoğrafın yer alacağı serginin küratörlüğünü de Selin Atasoy Hartevioğlu yapıyor. 360 derecelik fotoğrafların kiminde 34 ayrı çekim yan yana konmuş, genişlikleri 2.60 metreye varan tuvallere basılmış. Galerinin bir salonunda panoramik fotoğraflar sergilenirken bir başka salonda da Hartevioğlu’nun diğer Venedik fotoğrafları görülebilecek. Serginin ana sponsorları Pronto Tour ve Canon. İtalyan Kültür Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise destekçileri. Hartevioğlu’nun panoramik fotoğraf projelerini Prag, İstanbul ve Türkiye’den değişik yerler izleyecek.