Sibel ARNA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2003 01:55
40 ile 56 beden arasındaki kadınların markası Faik Sönmez önümüzdeki kış için 350 parçalık bir koleksiyon hazırladı. Markayı 50'li yılların en ünlü terzisi babası Faik Sönmez'den devralan Mete Sönmez ‘Türk ve Dünya kadını 40 beden ve üstü ama bugün moda deyince akla 34 beden mankenlerin giydiği daracık kıyafetler geliyor. Onlar şov, gerçek olan biziz’ diyor.
Faik Sönmez'in hikayesi 1950 yılında başlıyor. Markaya ismini veren Faik Bey, Kırşehir'de başladığı terzilik mesleğini İstanbul'da devam ettirir. Bir taraftan Beyoğlu'ndaki dükkanında şehrin ileri gelen hanımlarına abiye kıyafetler, tayyörler diker, bir taraftan da Olgunlaşma Enstitüsü'nde ders verir. Enstitünün ilk erkek öğretmeni olan Faik Bey'e Gönül Yazar gibi isimler mankenlik yapmaktadır. Kalıplarının düzgünlüğü ve dikişindeki özen sayesinde dikkati çeken Faik Sönmez kısa sürede İstanbul'un en ünlü terzisi olur.
Ismarlama dikişten gelen prova ve kalıp bilgisini 1972'de konfeksiyona aktaran Faik Sönmez 20 seneyi aşkın prova tecrübesiyle Türk kadınının ölçülerine uygun kalıplar hazırlar, sanki kişiye özel olarak tasarlanmış kadar rahat olan giysileri ulaşılabilir fiyatlarla satar. 1976'dan beri sadece büyük beden üretim yapan Faik Sönmez ilk mağazasını 1983'de açar. Şu anda biri Bakü'de 15'i Türkiye'de 16 mağazaları var, 100'e yakın corner'da Faik Sönmez etiketli ürünler satılıyor.
Bugün markanın başında Faik Sönmez'in tek çocuğu Mete Sönmez var. Çocukluğu annesiyle babasının birlikte çalıştığı Beyoğlu'ndaki atölyede geçmiş. O günleri ‘‘Dikiş makinelerinin altına girip, gizlice midye yerdim’’ diye hatırlıyor. İşletme okuyan ve işletme master'ı yapan Mete Sönmez'in terzilik ya da tasarımcılık gibi bir yeteneği yok. Çocukluğundan beri modayla iç içe olduğundan, iyi bir göze sahip olduğunu düşünüyor sadece.
‘‘Türk ve dünya kadını 40 beden ve üstü. Ama bugün moda deyince akla 34 beden mankenlerin giydiği daracık kıyafetler geliyor. Onlar şov, gerçek olan biziz.
İlk kural kiloyu kamufle etmek
Yedi yıldır Faik Sönmez markasının stilistliğini üstlenen Sibel Aral aslında bir antropolog. Üniversiteden sonra 2 yıl stilistlik kurslarına devam eden Aral, daha önce başka bir büyük beden firmasında çalışıyormuş.
Faik Sönmez kadınını nasıl tanımlıyorsunuz?
-Giyinmekten zevk alan, aktif, kilolarıyla barışık bütün kadınlar. Yaş grubumuz da her yıl düşüyor. 20 yaşında bile müşterimiz var.
Modayı takip etmek gibi bir kaygınız var mı?
-Geçtiğimiz yıl Strateji GFK'ya ‘‘Büyük Beden Kadınların Yaşam Tarzları ve Alışveriş Alışkanlıkları’’ konulu bir araştırma yaptırmıştık. Araştırmaya 40-56 beden ve 25-55 yaş aralığında ABC1 (orta ve üst düzey gelir grubu) sosyoekonomik gruptan 40 kadın katılmıştı. Kadınların hemen hemen hepsi kendi bedenlerine göre tasarlanan, sezonun modasını yansıtan modelleri tercih ediyorlardı. Yani biz modayı takip etmek zorundayız.
Sezonun modasını büyük bedene uyarlarken zorlanıyor musunuz?
- Tabii, bu hiç kolay değil. Kalıp genişletmekle iş bitmiyor. Uzmanlık gerektiriyor.
Bu kış için neler hazırladınız?
-Bu kış tüm modacılar 60'lardan esinlendi. Bizim iki ayrı markamız var. Biri Faik sönmez diğeri FS+. Faik Sönmez'de klasik çizginin dışına çıkmamaya özen gösteriyoruz. FS+'da biraz daha genç düşünen, genç giyinen kadınlara hitap ediyoruz. Yıkamalı jeanler, asimetrik ve işlemeli etekler, bol cepli, yıkamalı, metalli pantolonlar, desenli bodyler ve püsküllü, lycra bluzlarla özgür kombinasyonlar yaratılıyor. Toplam 350 parçalık kış koleksiyonumuz var. Yıkamalı, lycralı ve saten kumaşlar kullandık. Zincir. deri, süet, fermuar, rugan gibi aksesuarlar var. Bu kış füme geri döndü. Koleksiyonun ana renkleri kahve, haki ve gri. Ama yer yer mor, açık yeşil, fuşya gibi canlı renkler de kullandık.
44 beden bir kadına mini etek giydirebilir misiniz?
-Öyle bir şey herhalde yapmayız. Ama diz hizasında eteklerimiz var. Bence alt parça ile üst parça arasındaki orantı çok önemli.
Kiloyu kamufle etmek gibi bir misyonunuz var mı?
-Tabii. Aslında ilk kural, gizli kural o. Bunu mutlaka yapmamız lazım. Çünkü hiç kimse kendisini kilolu hissettiği bir kıyafeti satın almaz. Amacımız mümkün olduğunca zayıf göstermek.
İDEAL ÖLÇÜ
110-90-110
Mete Sönmez ‘‘Türkiye'de büyük beden manken bulmak ciddi bir sorun. Oysa yurt dışında yalnızca büyük beden mankenlerle çalışan ajanslar bile var’’ diyor. Bu yıl katalog çekimleri için manken arayan marka, İrlandalı Charlene Cullen ile çalıştı. 96-84-107 ölçülerindeki manken 24 yaşında. Mete Sönmez'e göre ideal manken ölçüleri 110-90-110. Bu ölçüler 46 bedene tekabül ediyor.
40 bedene sığmaya çalışırdım şimdi kilomu korumaya çalışıyorum
Faik Sönmez'in Türkiye'deki çekimlerde kullandığı büyük beden manken Oya Komar 32 yaşında. Dört aydır Faik Sönmez'le birlikte çalışıyor. Annesi İsveçli, babası Türk olan eski voleybolcu Oya Hanım'ı Mete Sönmez keşfetmiş. ‘‘Faik Sönmez'le çalışmaya başlamadan önce 40 beden giysilere girmeye çalışırdım. Oysa ben 44 bedenim, boyum 1.79, kilom 75. Hayatımda hiç zayıf olmadım. Ama hiç şimdiki kadar kendimle barışık değildim. Artık yemeklerime dikkat etmek zorunda değilim. Kilomu korumam gerekiyor ve üstelik para kazanıyorum.’’ Oya Komar ilerde başka markalar için de çalışmayı düşünüyor. ‘‘Bu meslekte orantılı olmak çok önemli. Spor yapmak gerekiyor. Uzun yıllar voleybol oynadığım için şanslıyım.’’
BÜYÜK BEDEN KADINLAR BUNLARI GİYMELİ
İnce ve boyuna çizgi kıyafetler
n Çok belirgin olmayan floral (çiçekli) desenler veya bu sene çok moda olan Uzakdoğu desenleri
n Koton, keten gibi kumaşlar sağlık ve rahatlık açısından kullanılmalı
n Bluz, elbise ve eteklerde dökümlü, ince kumaşlar, pantolonda lycralı kumaşlar
n Göğüs dekoltesini daha dar, bedeni daha uzun gösteren degaje ve 'V' yaka
n Tüniklerin içine giyilecek renkli atletler, bodyler ve renkli aksesuarlar daha hareketli bir görüntü elde edilmesini sağlar
n Diz altında etekler. Uzun etek bacak boyunu daha uzun, bedeni de daha kısa göstererek bütünde daha estetik bir orantı sağlar.
n Asimetrik kesimler
n Bluzun boyu, baseni kapatırsa eteğin modeli belirginleşir ve daha hoş olur
n Cekette her boy olabilir. Birlikte giyilen eteğin boyu ve pantolonun kesimi önemlidir. Uzun bir ceket, diz altı etekle; kısa ceket, düz kesim bir pantolonla, dizden yırtmaçlı, asimetrik eteklerle güzel kombinasyonlar oluşturur.
n Elbiselerde boydan kup ve diz altı modeller daha ince ve uzun gösterir
BUNLARI ASLA GİYMEMELİ
İri desenler
n Enine geniş çizgiler
n Sert görünümlü, dik duran, dökümü olmayan kumaşlar
n Aşırı dar, vücuda oturan üstler
n Çok açık renkler
n Üstü ince kalçası geniş olanlar dar bodyler giymemeli. Kalça ve bel arasındaki farkı daha çok ortaya çıkarır.
n Aşırı dar ya da aşırı bol pantolonlar giyilmemeli. Dar modeller tüm hatları ortaya çıkartır, bol modeller insanı olduğundan şişman gösterir.
n Çok geniş ve bedene hakim olan yakalar, çok büzgülü ya da bedene tam oturan aşırı dar bluzlar giyilmemeli.