30 derece sıcakta kar kampı

Güncelleme Tarihi:

30 derece sıcakta  kar kampı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2011 00:00

Snowboard yapan sporcuların en büyük derdi yaz aylarına kar bulamamak ve bu yüzden antrenmanlar için uzun yolculuklar yapmak. Ama Freestyle Snowboard Milli Takımımız yaz ortasında İstanbul’da kamp yapıyor. Haramidere’deki Torium alışveriş merkezinin yapay kar pistindeki antrenmanlarını izlemeye bot ve montlarla gittik

Haberin Devamı

Şimdiye kadar yaz aylarında snowboard yapmak için buzullara ya da karlı tepelere çıkmak zorunda kalan sporcuların imdadına Haramidere’deki Torium Alışveriş Merkezi yetişti. AVM’nin içinde bulunan ve yapay karla oluşturulan park, 30 derecelerde seyreden mevsim normallerinde bile sporculara inanılmaz olanaklar sunuyor. Freestyle Snowboard Milli Takımı şu anda burada kampta.
Torium’un AVM Genel Koordinatörü İlham İnan Dündar bu kamp alanı için yurtdışından rampalar getirildiğini, aksesuvar ve parkurların yerleştirildiğini söylüyor. Ayrıca antrenmanların yapıldığı alanda ters taklalar için zorlu rampalar da bulunuyor. Freestyle snowboard (Özgür stil) Türkiye için aslında çok yeni bir spor. Ama hızla gelişiyor. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer Ayık, snowboard’un özellikle gençler arasında çok popüler olduğunu söylüyor: “Bizim milli takımımızda en küçüğü 11, en büyüğü 22 yaşında 20 sporcumuz var. Hepsi Bursa’dan Erzurum’a Türkiye’nin farklı illerinden. Erkekler kadar kızlar da ilgi gösteriyor. Takımda bir de hanım sporcumuz var. Seneye Erzurum’da ilk kez resmi olarak Türkiye şampiyonası yapılacak. Kazananlar önce İsviçre’de, 2013’te de Erzurum’da yapılacak Snowboard Gençler Dünya şampiyonasına katılacak.”

Haberin Devamı

SANILDIĞI KADAR PAHALI DEĞİL

Freestyle snowboard’da başarılı olmak için önce iyi derecede snowboard bilmek gerekiyor. Hareketleri rahat uygulamak için esnek bir vücut da şart. Bu yüzden antrenmanlar jimnastikçilerinkine çok benziyor. Trombolinlerle her gün çalışıyorlar. Çok uzun boylu olmamak, zayıf ve narin bir yapıya sahip olmak önemli. Ama en önemlisi cesaret. Çünkü bu sporun da tehlikeli yanları var. Özer Ayık, başlangıçta iyi bir eğitmenle çalışılması gerekildiğini söylüyor: “Sonuçta bir dağdan tahta parçası üzerinde kayıyorsunuz. Ben dört yaşından beri bu sporu yapıyorum daha burnum kanamadı. Ama futbol oynarken burnum kırıldı. Yani önemli olan temel eğitimi işin ustalarından öğrenmek. Bu spor hakkındaki en yanlış kanılardan biri de pahalı bir spor olduğu ve belli bir kesime hitap ettiği. Oysa şimdi kayak merkezlerimizin sayısı arttı. Artık yaşadığınız yerde bu sporu yapabiliyorsunuz. 500-600 liraya alınan kayak takımları da 10 yıla
yakın kullanılıyor.”

Haberin Devamı

CENK MUTLU (10)

Tanınan bir snowboard’cu olacağım

Bursalıyım. Bu sporun serbest stil olması cazip geldi. Hareket çalışmayı, rampaya çıkmayı çok seviyorum. Haftanın her günü çalışıyorum. Bu spor sayesinde vücudum daha esnek oldu. Büyüdüğüm zaman tanınan bir freestyle snowboard’cu olmayı istiyorum.

KEREM GÜRDAL (17)

Kızların hoşuna gidiyor

Bursalıyım. Önce kayak yapmaya başladım sonra snowboard’a... Sünger havuzlarına trambolinlerden atlayarak hareketlere çalışıyoruz. Ekstrem bir spor olduğu için zor yanları ve sakatlıklar yaşanıyor. Benim de üç kemiğim kırıldı. Ama bunlar geçici şeyler.

DENİZ ALTINOK (23)

Macera tutkunu olmanız lazım

İstanbulluyum. 13 yıl önce Uludağ’da kiralık bir boardla çalışmaya başladım. Sonra ailem çok destekledi. Freestyle yapmaya altı yıl önce başladım. Zor bir spor. Tamamen yaşam tarzınızı etkiliyor. Macera tutkunu olmanız lazım. Ne kadar çok antrenman yaparsanız o kadar iyi.

Haberin Devamı

CANSU YETİŞEN (16)

Çalışırsak erkeklerden farkımız yok

Bursalıyım. Özgürlük duygusu, istediğiniz hareketi yapmanız heyecan verici. Türkiye’de kızların daha az yaptığı erkek ağırlıklı bir spor. Ama çok çalışarak erkeklerden bir farkımız olmadığını gösterebiliyoruz. Esnek olmak da bu sporun olmazsa olmazı.

CAN POLATKAN (25)

Serseri sporu olarak görülüyor

Kışın tesislerimiz var ama yazın Fransa buzullarına gidiyorum. İspanyol bir antrenörle çalıştım. Bu işte en önemli şey esneklik ben de bu yüzden yoga yapıyorum. Bu serseri sporu gibi görülüyor ama öyle bir şey yok. 7 yaşında bir çocuk bile yapabilir.

SÜLEYMAN ATLI (18)

Atlayıp zıplanması ilgimi çekti

Haberin Devamı

Fethiyeliyim. Bu sporla Kartepe’de tanıştım. Fethiye’de hep kışı özlüyordum. Zaten çok eğlenceli bir spor. Bundan sonra dünya şampiyonu olmayı hedefliyorum. Kızların da hoşuna gidiyor. Özellikle artistik hareketleriyle dikkati çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!