Güncelleme Tarihi:
Varisin tam anlamıyla bir ilaç tedavisi yoktur. Yalnızca hafif varis vakası durumlarında hastalığı hafifletmek için bazı ilaç ve kremler gibi medikal destekler kullanılmaktadır. Çok önemli düzeyde bacak ödemi yaşayan hastalara idrar söktürücü ilaçlar verip ödemin yok olması sağlanabilir. Varisler yara biçiminde ise antibiyotikler ve pentoksifilin içeren preparatlar kullanılabilir. Ayrıca ödemin azalması amacı ile at kestanesi tohumu özsütü de kullanılabilir. Kanın pıhtılaşmasını önlemek için de asprin ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılabilir.
Eczanelerde ve medikal marketlerde satılan özel basınçlı varis çorapları tedavide büyük bir önem taşır. Fakat varis çorabını ancak uzman bir doktorun önerisi ile kullanmalısınız. Varis çorabının birçok türü vardır. Doktorunuzun teşhisi sonucunda size uygun olan varis çorabını önerecektir. Varis çorabı; kanı doğru bir biçimde ayak ucundan kalbe doğru pompalamaya yardımcı olur. Diz altı kas gücünü yani kanı pompalama gücünü artırır. Baldır kaslarına büyük bir destek sunar. Bacakta oluşan ödemi azaltır ve ödem oluşmasına engel olur. Ayrıca lenf dolaşımını kolaylaştırır ve venöz basıncının artmasını önler.
Gelişen teknolojik imkanlar sayesinde geçtiğimiz aylarda Türkiye’de ilk defa ‘Vein Sealing’ denilen bir yöntem ile 3 dakikada varis operasyonu gerçekleştirildi. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muhammet Fatih Yılmaz, tam 3 dakikada varislerden kurtulabileceğiniz bu yöntemi ilk kez altı ay önce uyguladı. Başarılı doktor: “Eskiden kullandığımız varis ameliyatı yöntemleriyle kıyasladığımızda, çok modern ve konforlu bir yöntem. İç varis dediğimiz toplar damar yetmezliği olan hastalarda çok yol yürümekle, ayakta kalmakla ağrılar, şişlikler ve gece krampları oluyor. Bize bu şikayetle ulaşan hastalarımıza 'Vein sealing' yöntemi uygulamaya başladık. Hastayı ultrason eşliğinde uyluk seviyesinden toplar damarın varise neden olan damarı küçük bir iğneyle girerek buluyoruz. Özel bir katater yerleştirip, beyin ve genel cerrahi ameliyatlarında kullanılan özel yapıştırıcı bir ilaçla damarı birbirine yapıştırıp, işlev görmeyen damarı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” dedi. Bu yöntem ile yaklaşık olarak 150 hasta tedavi edildi. Türkiye’de bu yöntemi uygulayan tek kişi olan Op. Dr. Muhammet Fatih Yılmaz, hastaların operasyon yapıldıktan sonra aynı gün taburcu edilebildiğini söyledi. Bu yöntemin lazerle tedaviden daha iyi olduğu belirten Yılmaz: “Hastamız, yaklaşık 2-3 dakikalık bir sürede bacağı bandajlanıp, yürüyerek evine gidebiliyor. Hastalarımız, eğer çalışıyorsa, aynı gün iş sağlığına kavuşabiliyor. Daha önceden lazer yöntemi uyguluyorduk. Lazer yönteminde ısıyla yapıldığı için hastalarımızda belden uyuşturma yöntemiyle anestezi uygulamamız gerekiyordu. Bu işlemde 1-2 cc lokal anesteziyle ameliyatımızı tamamladık. Lazer yönteminde hastanın taburcu olması uzun sürüyordu, çünkü hastalar birkaç gün kadar ağrı duyuyordu. Bu yöntemde, hasta ameliyathaneden servise çıkıyor ve evine gidiyor. Yaptığımız işlem sadece damar yapıştırma” dedi.