3 bin ortaklı işçi şirketi yatak pazarını altüst etti

Güncelleme Tarihi:

3 bin ortaklı işçi şirketi yatak pazarını altüst etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2008 00:00

1960’ların başında Almanya’daki Türk işçilerinin ortaklığıyla kurulan ve 1968’de holdingleşen İşbir’in 4 yıl önce Ar-Ge çalışmalarıyla üretimini başardığı ’visco elastik sünger’ hem Türk yatak pazarındaki dengeleri değiştirdi hem de bu yıl 260 milyon dolar ciro bekleyen İşbir Holding’i ’yatakta’ rakipsiz konuma getirdi. İşbir’in ’yatak cirosu’ 2007’de 26 milyon YTL’ye yükseldi.

TÜRKİYE’nin belki de tam anlamıyla başarılı olan ’çok ortaklı tek işçi şirketi’ İşbir, birçok patron şirketine örnek olacak yoğunlukta inovasyona (yenilikçilik) ve araştırma geliştirmeye (Ar-Ge) önem veriyor. Halen 3 bin civarında hissedarı olan ve 4 bine yakın çalışanı bulunan İşbir Holding A.Ş’nin 2005 yılında Türkiye’nin önde gelen üniversiteleriyle işbirliği yaparak geliştirdiği ve üretimine başladığı ’visco elastik sünger’ hem iç pazarda Türk yatak sektöründe yeni gelişmelere yol açtı hem de İşbir Holding’in yatak sektöründeki bağlı şirketlerinin cirosunu iki yılda 8 milyon YTL’den 26 milyon YTL’ye taşıdı.

260 MİLYON DOLAR: İşbir’de; sentetik dokuma, gözlük camı, sünger ve yatak işinde 2007 konsolide ciroyu 260 milyon dolar beklediklerini söyleyen İşbir Sünger ve Yatak Genel Müdürü Metin Gültepe, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla elde ettikleri yeni ürünlerin rekabette büyük avantaj sağladığını söylüyor. Gültepe, "Faaliyet alanlarımızda bir konuda ilki yapmak ayrıca kurumsal imajımız açısından da çok olumlu etki sağlıyor. Bir anda piyasada takip edilen en çok konuşulan firma oluyoruz" diyor. 4 ayrı faaliyet kolunda 8 şirketle, 6 ayrı fabrikayla 4 ilde üretim yaptıklarını anlatan Metin Gültepe şöyle konuşuyor: "İhracat hacmimiz tüm ürünlerimizde 100 milyon doları aştı. İşbir’de çalışanların çalışma süresi ortalaması 10 yıla yakın. Bu da burada çalışanların kurumdan memnun olduğunu gösteriyor."

VİSCOSTAR İLE PATLAMA: İşbir Holding’in 2005’te Türkiye’de ilk kez üretimine başladığı visco elastik süngeri ’Viscostar’ adıyla markalaştırdıklarını anlatan Metin Gültepe şunları söylüyor: "2005’te grubumuzun yatak cirosu sadece 8 milyon YTL’ydi. 2006’da 15 milyon YTL’ye, 2007 sonu itibariyle de 26 milyon YTL’ye çıktı. Yatakta bu katlanarak büyüyen ciroda tek başına bu yeni ürünümüz Viscostar’ın büyük etkisi var. Bu ürünü üretiyoruz, yarısını kendimiz kullanıyoruz, yarısını da zaten süngerde tedarikçisi olduğumuz ve kıramadığımız büyük yatak firmalarına satıyoruz. Bazı büyük firmalar, viscostar üretimimizin tamamını kendilerine bağlamak istiyorlar ama biz bunun Türk tüketicisine aşırı fiyat olarak yansıyacağına inanıyoruz ve kabul etmiyoruz. Viscostar sünger şu anda bizim toplam sünger üretimimiz içinde yüzde 10 paya sahip ama toplam yatak satışımızda yüzde 30’luk paya ulaştı."

3 YIL LAVANTA KOKAN YATAK: İşbir’in yatakta getirdiği diğer inovasyon ürünlerini de "Mesela bir yatağımız var yatak içine küçük mikro-nano lavanta kapsülleri yerleştirdik. İnsan yatarken hareket ettikçe lavanta kokusu yayılıyor. Bu koku 3 yıl kadar devam edebiliyor. Romatizmal hastalar için MDA sendromuna karşı metal yay kullanılmayan yataklar yaptık. Polimer yayları ilk kez biz denedik. Sektörde anti stres denilen ve karbon iplikleriyle yosun ipliklerden yatak yaptık. Böylece pozitif enerji veren bir yatak yapmış olduk. Hemoroid yastığı, varisi olanlar için özel yastık, bel rahatsızlığı olanlar için belden destek sağlayan yastık, reflü için reflü yastıkları yaptık" diye özetliyor.

150 uyku merkezi olacak, yatak üretimi büyüyecek

İŞBİR Sünger ve Yatak Genel Müdürü Metin Gültepe, grubun sünger üretimi ve yatak sektöründeki stratejisinin de yeniliklerle dolu olduğunu söylüyor. Gültepe, "Ar-Ge faaliyetlerimizi genişletiyoruz. Ayrıca Ankara’daki yatak tesisimizin olduğu yerde 40 dönüm daha yer aldık ve yatakta 3 yıllık büyümeyi bu arazide sürdüreceğiz. Yatak için bölge bayiliklerimiz, korner’larımız var ama asıl örgütlenmemiz ’Uyku Merkezleri’ konseptiyle olacak. 2008’de sadece Uyku Merkezleri kanalına odaklanacağız. Şu anda 27 ilde 46 uyku merkezimiz var. Oysa 2007 başında sadece 6 taneydi. 2008’de uyku merkezlerininsayısı 100’ü aşacak. Hedefimiz 150’de durmak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!