Güncelleme Tarihi:
İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 25 yıl önce şeker hastalığı teşhisi konulan evli ve 2 çocuk babası Ali Demirel, bu hastalık nedeniyle geçen yıllar içinde görme kaybına uğradı ve böbrekleri tahrip oldu. 3 yıl periton diyalize giren Demirel, 2006 yılında yakın arkadaşının gönüllü bağışı ile Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’nde böbrek nakli oldu. Şeker hastalığının nakledilen böbreği tahrip etmesini önlemek için Demirel’e, yine aynı merkezde 5 ay önce pankreas nakli gerçekleştirildi.
Doktorundan son laboratuvar sonuçlarının mükemmel değerlerde olduğunu öğrenen Demirel, "Doktorlarım sağlık sorunum kalmadığını söylediklerinde dünyaya yeniden geldiğimi anladım" dedi.
Akdeniz Böbrek Hastalıkları Organ Nakil Derneği’ne (AKBOHÖNDER) gelerek sevincini arkadaşlarıyla paylaşan Ali Demirel, 25 yıl özlemini çektiği tulumba tatlısını dernek başkanı Mehmet Şahan’ın elinden yedi. Mehmet Şahan, "Biz hasta arkadaşlarımızın acı ve tatlı günlerinde birlikte oluyoruz. Ali arkadaşımız da sabır ve inançla çıktığı yolda iki önemli nakil ameliyatı geçirdi. Şimdi sağlıklı bir insan. Ben ve arkadaşlarım, Ali’nin 25 yıl sonra ilk tatlı yeme mutluluğuna ortak olduk" dedi.
25 yıl aradan sonra ilk kez tatlı yeme mutluluğunu yaşayan evli ve 2 çocuk babası Ali Demirel, "İnsanın 25 yıl boyunca aşırı tutku ile sevdiği tatlı yeme zevkinden mahrum kalması ne kadar acıdır, bunu ancak ben bilirim. Bugün benim en tatlı günüm. Tüm insanları organ bağışına davet ediyorum. Gönüllü koordinatörlük yapıyorum. İnanıyorum ki insanın organ bağışı yapması kadar kutsal bir görev çok azdır, bunu değerlendirsinler" diye konuştu.
'PANKREAS BÖBREĞİ KORUR'
Şeker hastalığıyla genç yaşlarında tanışan kişilerin (Tip1 Diyabet) insülinle yaşamak zorunda kaldıklarını kaydeden AÜ Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, şunları söyledi:
"Bu kişilerin pankreasları maalesef vücutta şekeri düzenlemek için gerekli olan insülini salgılayamamaktadır. Vücudun şeker hastalığından zarar görmesini engellemek için yapılması gereken en iyi tedavi insülin salgılayamayan pankreasın yerine yeni bir pankreas nakletmektir. Eğer diyabet nedeniyle hastanın böbrekleri de zarar gördüyse, bu kez hem böbrek, hem de pankreas nakli yapılması gerekir. Böylece hasta hem şeker hastalığından, hem de böbrek yetmezliğinden ömür boyu kurtulmuş olur. Bu tür hastalarda sadece böbrek nakli yapıldığında ise diyabetin vücuda etkileri devam ettiği için böbrek yeniden zarar görebilir ve nakledilen böbrek bir süre sonra yeniden yetersiz kalmaya başlar. Özetle, nakledilen pankreas böbreği de korur."