24 yıl sonra yeniden Akademi Kitabevi

Güncelleme Tarihi:

24 yıl sonra yeniden Akademi Kitabevi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2013 00:00

1971’de Nişantaşı’nda Hadi Olcan tarafından kurulan Akademi Kitabevi, kitapçılık dünyasında efsane mertebesine yükselmiş, yazar ve şairlerin buluşma noktası olmuş bir mekândı. 20 senenin ardından bugün Kadıköy’de yeniden ayaklanıyor. Dahası, Akademi Ödülleri de verilmeye devam edecek.

Haberin Devamı

1971 yılında Hadi Olca tarafından Nişantaşı’nda kurulan Akademi Kitabevi, kısa zaman içinde edebiyatçı, sanatçı ve aydınların buluşma yeri haline gelmişti. Aziz Nesin, Emil Galip Sandalcı, Vedat Türkali ve Demirtaş Ceyhun gibi ünlü ustaların uğrak yeri, Özcan Sapan’ın deyişiyle ‘kitaplarını raflardan aldığınızda, yazarıyla göz göze geldiğiniz’ yer oldu Akademi Kitabevi... Ahmet Altan, Murathan Mungan ve İnci Aral’ı ilk yapıtlarıyla okurla tanıştıran Akademi Edebiyat Ödülleri de Akademi Kitabevi tarafından yaşama geçirilmişti. Akademi, yıllar içinde kitapçılık dünyasında efsane mertebesine yükseldi.
Akademi Kitabevi, bugün 24 yılın ardından yeniden kapılarını açtı. Kadıköy Sakız Sokak’ta edebiyatseverlerle buluştu. Üstelik Hadi Olca’nın oğlu Muzaffer Olca ile yazar Özcan Sapan tarafından işletilecek.

Haberin Devamı

1971’de Hadi Olca, Doğan Hızlan’ın deyişiyle ‘Bir kitapçı değil, kitaplı bir buluşma mekânı’ yaratmıştı. Özcan Sapan ve Muzaffer Olca’nın tam 24 sene sonra bugün Kadıköy’e taşıdıkları Akademi Kitabevi’yle yaptıkları da bu. Kitabevinin önünde bir kafe var. İster açık havada isterseniz kapalı mekânda oturarak çayınızı, kahvenizi yudumlayabiliyorsunuz. Kapıdan içeri girince sizi kitaplar karşılıyor. Her yazarın kitapları yan yana sıralanarak okuyuculara kolaylık sağlayacak, çok güzel bir sınıflama yapılmış. Kitabevinin duvarlarına Akademi Ödülleri’nde jüri üyeliği yapmış edebiyatçıların adları asılmış. Onun yanı sıra Akademi Ödülleri’ni alanların adları var. Bir başka listedeyse aramızdan ayrılan yazarlara selam uçuruluyor.

BU KÜTÜPHANE KAÇAMAK YERİ

Benim gibi Anadolu Yakası’ndan kopamayan ve semtinde “Bir şey içer misiniz?” diye dürtülmeden sakince çalışabileceği bir yere sahip olmamaktan yakınan birine kalacak olursanız, 300 metrekarelik mekânın en sıcak köşesi kütüphanesi elbette. Akademi Kitabevi’nin alt katında yer alan kütüphaneden faydalanabilir; burada kitap okuyabilir, araştırma-inceleme yapabilir, bilgisayarınızla çalışabilirsiniz. Kütüphanede iki masaüstü bilgisayar, kablosuz internet bağlantısı ve bir yazıcı bulunuyor. Üstelik kimse sizden bir ücret talep etmeyecek. Biz Özcan Sapan ve Muzaffer Olca’yı ziyaretimizde sohbetimizi kütüphanede gerçekleştirdik. Bir Allah’ın kulu da gelip “Bir şey içmek ister misiniz?” yahut “Acıktınız mı?” diye sormadı. Size de sormayacaklar. Çünkü Akademi Kitabevi mekânın neredeyse 4’te 2’sini kaplayan kütüphaneyi kâr amacıyla kurmadı. Özcan Sapan’ın kütüphanedeki masa ve sandalyeleri göstererek, “bak bunlar yepyeni, parayla alındı, çalışırken sigara molası verenler için yaptığımız bahçedekiler ise eski, onları ellerimizle boyadık. Orada parayla oturuyorsun, burası ücretsiz” cümlesi ikilinin niyet ve yaklaşımını anlatmakta yeterli zannederim.

Haberin Devamı

Unutmadan, kütüphane sabah 09.30’da açılıyor, akşam 18.00’de kapanıyor. Kapanış vakti geldiğinde işiniz henüz bitmemişse kimse sizden kütüphaneden çıkmanızı istemeyecek, tabii o akşam kütüphanede bir edebiyat buluşması, yahut söyleşi yapılmayacaksa. Çünkü kitabevi saat 21.30’a kadar açık. Üstelik Akademi Ödülleri’ni de yeniden canlandıracaklarmış.

Akademi Ödülleri yeniden!

Akademi Kitabevi denince akla en önce, ‘ilk yapıtlar için verilen Akademi Ödülleri’ geliyor. Ödüller roman, öykü, şiir, deneme-inceleme, çocuk edebiyatı dallarında 11 yıl kesintisiz olarak verilmişti. Murathan Mungan, Ahmet Altan, Turgay Fişekçi, Nevzat Çelik, İnci Aral, Birol Keskin, Ülkü Ayvaz gibi pek çok isim ilk yapıtlara verilen Akademi Ödülleri’nin sahibi olan yazarlardan. Yeni Akademi Kitabevi, kısa bir süre içinde ödülleri yeniden yaşama geçirmeyi planlıyor. Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri ile genç yazar ve şairlerin ödüllendirilmesi, Türk edebiyatının zenginleştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Yazın dünyasını imza günleriyle tanıştırdı

İmza günü etkinliğiyle yazın dünyamızı yıllar önce tanıştıran kitabevi, tanıştırmakla da kalmayıp imza günlerini kesintisiz olarak 18 yıl sürdürdü. Kadıköy’e taşınan Akademi Kitabevi, imza günlerinin yanı sıra edebiyat buluşmaları ve söyleşilerinin de buluşma noktası olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!