Güncelleme Tarihi:
BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayınladığı “Yenilebilir Böcekler” raporunda, 2050 yılında 9 milyara ulaşacağı tahmin edilen dünya nüfusunu beslemek için gıda üretiminin iki kat artacağı, bu açığı kapama yollarından birinin de “yenilebilir böcekler” olduğu kaydedildi. Tarım arazilerinin ve okyanus kaynaklarının giderek azalması, iklim değişikliği ve su sıkıntısının gıda ihtiyaçlarının sağlanmasında derin etkileri olabileceği belirtilen raporda, beslenme ihtiyacını karşılamak için yeni yollar bulmak gerektiği, bu aşamada her zaman insan diyetlerinin bir parçası olan yenilebilir böceklerin önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekiliyor.
YETECEK YİYECEK VAR AMA...
FAO’nun Afrika direktörü Maria Helena Semedo, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, bugün dünyada yeterli yiyecek bulunmasına rağmen bunların eşit dağıtımında sorunlar yaşadıklarını, dünya nüfusu 9 milyar olduğunda yiyecek üretiminin de yüzde 60 oranında artması gerektiğini söyledi. Semedo, gelecekte insanların çoğunun şehirlerde yiyecek üretmeden yaşayacağı düşünüldüğünde, tüm yiyecek imkânlarının değerlendirilmesi gerektiğini, bunlar arasında bugün Afrika ve Güney Asya’da çok yaygın olan yenebilir böcekler de olduğunu ifade etti.
BÖCEKLER VİTAMİN ZENGİNİ
Böceklerin besin zincirinin bir parçası olduğu kaydedilen FAO raporunda, bazı toplumların bu düşünceyi benimseyememesine rağmen, 1900’den fazla böcek türünün insanlar tarafından yenilebildiği ve bu böceklerin besin değeri yüksek ve sağlıklı olduğu belirtiliyor. Örgütün 200 sayfalık raporunda, böceklerin aynı zamanda zengin demir, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum ve çinko kaynağı olduğunun da altı çiziliyor. Arı, tırtıl, cırcırböceği, çekirge, kınkanatlılar, un kurdu ve karıncanın yenilebilir en popüler böcekler olduğu belirtilen raporda protein, vitamin, mineral, lif ve yağ bakımından zengin oldukları, özellikle un kurdundaki besin değerlerinin balık ve ettekiyle aynı derecede olduğu kaydediliyor.
En popüleri kınkanatlı
RAPORDA dikkat çeken diğer ayrıntılar şöyle:
- En çok böcek yiyen ülkeler Güney Asya ülkeleri, Tayland, Vietnam ve Laos. Bu ülkelerde böcek üretim çiftlikleri dahi var.
- İnsanların böceklere karşı alerjisi var, ama bu çok yaygın değil.
- Kınkanatlı en fazla tüketilen böcek türü.
- Afrika, Asya ve Latin Amerika’da yaygın olarak böcek yeniliyor.
- Afrika’da görülen 34 böcek türünün yenmesi eko dengeye zarar verebileceği için yasak.
- Türkiye’de yenilebilir böcekler haritasında yüzde 1-5 arası yenilebilen böcek türü bulunuyor.