Güncelleme Tarihi:
İslam alemi için önemli bir yere sahip olan Ramazan ayının ilk günü, miladi takvime göre 18 Haziran'a denk geliyor. İlk iftarın yapılacağı 18 Haziran'da oruç tutmak isteyenler 17 Haziran'ı 18 Haziran'a bağlayan bu gecede sahur yapacak.
İlk teravih ise bu akşam kılınacaktır. Bu vesileyle Ramazan ayı, müminler için büyük bir imkân ve fırsattır. Bu imkân ve fırsatı değerlendirmenin yolu, onu gecesi yle gündüzüyle, sahuruyla iftarıyla, orucuyla, sadakasıyla, teravihle, Kur’ân’la alabildiğine dini duyarlık içinde yaşamaktan geçer.
Müslümanlar bu gece ramazan ayının ilk orucunu tutmak için ilk sahura kalkacak. Üç Ayların sonuncusu olan Ramazan ayında Peygamber Efendimiz ile Cebrail bir araya gelirler, o zamana kadar indirilmiş olan ayetleri karşılıklı okurlardı. bugün hem evlerimizde hem de camilerimizde okuduğumuz mukabelelerin kaynağı bu uygulamadır. Kur’ân-ı Kerim nasıl ki indiği ayı şerefli ve mübarek bir ay haline getiriyor, içinde inmiş olduğu geceyi bin aydan daha hayırlı yapıyorsa, hayatında yer aldığı insanı da diğer insanlar arasında değerli kılar.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın duyurusuna göre bu sene Ramazan'ın ilk günü ülkenin en kalabalık nüfusuna sahip İstanbul'da imsak saat 03.22'de, iftar saat 20.48'de olacak. İstanbullular, Ramazan’ın ilk gününde 17 saat 26 dakika oruçlu kalacak.
Türkiye'de en erken oruca yarın 02.26'da Ardahan'da başlanacak. İmsak saati 03.51 olan Muğla ise oruca en geç başlanacak il olacak. Mübarek Ramazan ayının ilk iftarı 19.37'de Hakkâri'de yapılacak. İlk gün en geç orucu ise 21.00'de Edirneliler açacak. Bu yıl ilk gün en uzun orucu 17 saat 34 dakika ile Edirneliler, en kısa orucu ise 16 saat 38 dakika ile Hataylılar tutacak. “On bir ayın sultanı” 16 Temmuz Perşembe günü Edirne'de saat 20.56'da yapılacak iftarla uğurlanacak.
Ramazan-ı şerîfin her gecesinde kılınan teravih namazları başlıyor. Teravih namazı öncesinde yapılan vaazda, oruca ve oruçluya saygı konusuna yer verilmesi bekleniyor.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih namazı, Ramazan ayında yatsı namazı ile vitr namazı arasında kılınan bir nafile namazdır. Bundan dolayıdır ki nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamber (s.a.s.)'in uygulaması ile sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaatle kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhari, Salatü't-Teravih, 1; Müslim, Müsafirin, 177).
Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde Teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha hoş olacağını düşünmüş ve ashapla istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, "ne güzel bir adet oldu" diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhari, Salatü't-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle "Ömer mescitlerimizi Teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer'in kabrini öyle nurlandırsın" diye dua etmiştir (el-Mutteki el-Hindi, Kenzu'l-Ummal, XII, 576).
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.
Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen terviha kelimesinin çoğulu olan teravih, dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur.
Teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuşlardır (Buhari, Salatü't-Teravih, 1; Müslim, Müsafirin, 174)
2015 ÖNEMLİ DİNİ GÜNLER
Miraç Kandili: 15 Mayıs 2015 Cuma
Berat Kandili:1 Haziran 2015 Pazartesi
Ramazan Ayı Başlangıcı: 18 Haziran 2015 Perşembe
Kadir Gecesi: 13 Temmuz 2015 Pazartesi
Ramazan Bayramı: 17 Temmuz 2015 Cuma