Güncelleme Tarihi:
Kravat: Aslında aksesuar değil, ana parça sayılır. Kravatta iki trend var: Yünlü ‘tweed’ kravatlar ve örgü kravatlar. Kravat seçmeden önce gömleğinizi seçin. Gömlek desenliyse çizgiliyse düz renk bir kravat, düz renkse istediğiniz ekoseli ya da çizgili desende kravat kullanabilirsiniz. Kravat rengi için takım elbiseden referans alın. Lacivert bir takıma, lacivertle uyumlu renkler uygun, siyah değil. Kravatınızın alt ucu kemerinize değmelidir. Kravat iğneleri bu sıralar çok in. Gümüş renkte bir tane edinmekte fayda var.
Mendil: Kravatıyla takım satılan mendillerden kullanmayın. En iyisi, ipek mendiller. Takımınız ne renk olursa olsun, düz katlanan beyaz koton mendiliniz de şık durur. Çok kilolu erkeklerde mendil can kurtarandır çünkü dikkati göbekten çekerek, kişiye daha ince bir görüntü verir.
Kol düğmesi: Katlı manşet gömlek giyiyorsanız, kol düğmesi atlamaya gelmez. Gardırobunuzda beş tane farklı kol düğmesi olsun. Geometrik formda, siyah, lacivert, mavi renklerde olan yarı değerli taşıyla, gümüş metal renkte olanlar daha risksiz. Saatinize uydurmanız gerekmez. Manşet ve kol düğmesi, ceket kolundan rahatça görünmeli.
Laptop ve el çantası: Evrak çantaları son yıllarda laptop çantalarıyla yer değiştirdi. Sırt çantaları da, postacı çantalarının yerini aldı. Laptop çantası, takım elbiseyle takılıyorsa deri olmalı. Renk için ayakkabınızdan referans alın. Cüzdanınız, kemeriniz, kartlığınız ve laptop çantanız hepsi ayrı renklerde olmasın. Sevdiğiniz bir renk seçin ve takım yapmaya çalışın. En azından ikisi birbiriyle uyumlu olsun.
Kemer: Slim fit pantolonlarda brit yoksa kemer takmaya da gerek yok. Kemer çok uzun boylu erkeklerde bedeni bölerek, görüntüyü standarta indirir. Kemer için ayakkabı renginden referans alın. Düz, ince metal tokalı, sert, deri kemerler klasik görünür. Plastik, kanvas kemerden uzak durun. Tokası spor, çok kalın ve ağır olmasın. Bu sezon kemer modası var. O yüzden alışveriş yaparken iki-üç renkte, çeşitli modelde, farklı kemerler almaya çalışın.
SORU: Başak Hanım, takım elbise ve çorap uydurma olayı kafamı çok karıştırmaya başladı. Çok sayıda takım elbisem, pantolonum ve ayakkabım var. Hepsini birbiriyle kombinlemek istiyorum ama çorapta takılıyorum. Bu işin bir sırrı, bir püf noktası yok mudur?
CEVAP: Siz düz renk bir çorapla bocalayadurun, bu arada çok renkli ve desenli çorapları takım elbiselerle kombinlemek ve bunları gözler önüne sermek moda oldu. Yani artık ‘çorap modası’ diye bir olgu var. Takım elbiselerde ve pantolonlarda kısa ve dar paça modasının ortaya çıkmasıyla, aradan görünmek zorunda kalan çoraplar daha ön plana çıktı. Ama ister istemez şöyle bir kolaylık da oluştu; Desenli ve renkli çorapların hemen hemen her takım ve pantolonla kolayca uyumlanması. Yani artık renk uydurmak gibi bir dert yok tabii bu renkli çorapları giyebilecek kadar cesur ve iddialıysanız.
Tamam tamam, “ofise giderken asla giymem” dediğinizi duyar gibiyim. Öyleyse renkli çorapları casual cumalara, haftasonuna; jean ve kanvasların altına bırakalım.
Çorap seçiminde renk referansını takım elbise ya da pantolonunuzun renginden alın, ayakkabınızdan değil.
Örneğin lacivert takım altına kamel bir ayakkabınız var. Çorabınız da lacivert olsun.
Siyah pantolon ve kahve ayakkabı giyiyorsanız çorabınız da siyah olsun. Fakat smokin gibi şık bir takımla koton-ipek veya sadece ince ipek dokunan, siyah, düz, klasik bir çorap giyin.
Siz yine ana renklerden şaşmayın aynadaki görüntünüze ve sağduyunuza güvenin. Sonuçta roket bilimi değil alt tarafı çorap.