2011’in keşfedilmesi gereken 10 yerli albümü

Güncelleme Tarihi:

2011’in keşfedilmesi gereken 10 yerli albümü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 00:00

Her yıl pop, rock ve caz gibi türlerde pek çok albüm yayınlanıyor. Kimi iyi kimi kötü. Bazıları çok ünlenip medyada çok yer buluyor, bazılarıysa unutulup gidiyor. 2011 bitmeden mutlaka keşfedilip dinlenmesi gereken yerli albümleri seçtik

Haberin Devamı

EN İYİ 10

1. Neyse - Neyse
2. Ozan Musluoğlu 40th Day
3. Multitap  Özel Birisin
4. Haossaa  Haossaa
5. Bülent Ortaçgil  Sen
6. Elif Çağlar M.U.S.I.C
7. Mabel Matiz Mabel Matiz
8. Nada - Oda
9. Şirin Soysal Bir Şeyler Var
10. Melis Danişmend  Daha Az Renk

NEYSE - NEYSE

Hendrix ve Tool’dan etkileniyorlar

Son günlerin en konuşalan grubu. Listemizin birinci sırasına yerleşmelerinin nedeni çok ilgi gören, ilk çıkış şarkıları Hokkabaz. İlham kaynakları Tool’dan Muse’a Jimi Hendrix’ten Aynur Doğan’a kadar uzanıyor.

OZAN MUSLUOĞLU - 40TH DAY

Babaanneye ithaf edilmiş bir albüm

Elektrik bastan kontrabasa dönen Musluoğlu, yerli cazın önemli isimlerinden.  İlk bas gitarını alan babaannesinin vefatının kırkına gidemeyen Musluoğlu, albümün adını bu yüzden 40. Gün (40th Day) koydu. Ayrıca ‘Requiem For KC’ şarkısındaki ‘KC’ de babaannesinin adı Kamuran Cin’e gönderme.

Haberin Devamı

MULTİTAP - ÖZEL BİRİSİN

Modern popun önemli ismi

Pop ve alternatif rock’ı harmanladıkları modern sound, kısa sürede benimsendi. İkinci albümleri Özel Birisin’i geçen günlerde raflara yerleştiren grup üyelerine göre, albüm mutlu aşk şarkıları barındırıyor ve akustik havalı.

HAOSSAA - HAOSSAA

En farklı ve gürültülü onlar

Listedeki en farklı ve gürültülü müzik. Peyote Müzik’ten yayınlanan, kendi isimlerini taşıyan noise türündeki albümlerini almak için haossaa@gmail.com’a mail atabilir ya da Peyote Bar’ı ziyaret edebilirsiniz. Gülşah Güray’ın da favorisi olan grubun kilit şarkısı ‘5 Çok! 3 Yok!’.

BÜLENT ORTAÇGİL - SEN

1974’ten beri tarzını koruyor

Solo olarak yedinci, Fikret Kızılok ve Teoman’la yaptıklarını saydığımızda da on dördüncü albümü. 2010’un sonunda yayınlanan fakat 2011’de dağıtılan albüm, sanatçının 2003’te yayınladığı ‘Gece Yalanları’ndan sonraki ilk solo çalışması. Şarkılar klasik Bülent Ortaçgil tadında. Ongan ve Bahçekapılı’nın da favorisi.

ELİF ÇAĞLAR - M.U.S.I.C

Amerika’da eğitim aldı

Müzikseverler Çağlar’ın ismini daha bu yıl duymaya başladı. Çağlar önce Bilgi Üniversitesi Caz Kompozisyon Bölümü’nden mezun oldu, sonra da Queens College bünyesindeki The Aaron Copeland School of Music’te caz performansı mastırı yaptı. Albümdeki şarkı sözleri genelde genç cazcının kendi hikâyesini anlatıyor.

Haberin Devamı

MABEL MATİZ - MABEL MATİZ

Yeni şehir ozanı

Yeni şehir ozanımız 2011’in ilginç figürlerden. Çeşitli sanatçılardan bildiğimiz bir şarkı yazarı olmasına rağmen kendine ayırdığı besteleri  bu yıl yayınlandı. Ses rengi gayet ilginç. Yalçın Tosun ’un şiiri ‘Peruk Gibi Hüzünlü’ dışında söz ve besteler kendisine ait.

NADA - ODA

Derin ve karanlık

Miray Kurtuluş ve Selen Hünerli’yi Mira ve Norrda gruplarından tanıyoruz. Güçlerini Nada grubunda birleştiren kuzinler ilk albümleri Oda’yı bu yıl yayınladı. Derin ve karanlık bir elektronik altyapının üzerine inşa edilen albümde yaylılar, gitar vibrafon ve çeşitli perküsyonlar da kullanıldı. Bu yılın ilginç işlerinden. Ongan, Tez ve Bahçekapılı’nın listelerinde yer aldı.

Haberin Devamı

ŞİRİN SOYSAL BİR ŞEYLER VAR

Kabare ve şanson geleneği

Müziksever çevrelerde en ses getiren albümlerden. Kabare ve şanson geleneğiyle yoğrulmuş. Besteler Şirin Soysal, prodüksiyon Şevket Akıncı, düzenlemeler Cansun Küçüktürk’e ait. Müzisyen kadrosunda Amy Salsgiver, Muammer Ketencoğlu, Ertan Şahin, Gülşah Erol, Ceren Akçalı, Sumru Ağıryürüyen, Kağan Yıldız, Fatih Serenci, Anıl Eraslan, Korhan Erel ve Tamer Temel var. Zülal Kalkandelen’in ilk tercihi.

MELİS DANİŞMEND DAHA AZ RENK

Davul ve elektro gitar yok

Üçnoktabir grubunun solistliğini yapan eski müzik yazarı Melis Danişmend, ‘Daha Az Renk’ albümünde davulu hiç ve elektro gitarı neredeyse kullanmadı. Sanatçının müzikal geçmişini bilenleri şaşırtan bu albüme yine de herkes kısa sürede alıştı. Bülent Ortaçgilvari sözleri ve sound’uyla dikkat çeken albüm,
yılın en çok konuşulanlarından.

Haberin Devamı

En İyiler arşivine ulaşmak için http://eniyion.hurriyet.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!