Güncelleme Tarihi:
Deniz İNCEOĞLU
dinceoglu@hurriyet.com.tr
Üstelik kayak merkezi bakımından sıkıntı çeken bir ülke de değiliz. Uludağ, Ilgaz, Kartalkaya, Palandöken, Kartepe... Ders ücretleri biraz yüksek olsa da federasyonun savunduğu en önemli konu, korsan eğitmenlerden ucuza ders alınmaması. Pek bir şey öğrenemediğiniz için daha uzun sürüyor, masraflı hale geliyor.
Kayak, her yiğidin harcı olmayan bir spor gibi görünse de “Ayakta duran herkes yapabilir” diyor Kayak Türkiye eğitmenlerinden Şadi Koç. Önemli olan kendinize güvenmeniz ve kontrollü olmanız.
Zaten kayak merkezine gider gitmez sizi zirveye çıkarmıyorlar. Öncelikle düz bir alanda temel hareketleri, kar sapanı ve kayağa hâkimiyet öğretiliyor. Ardından basit dönüşler geliyor. Sonra belirli bir yüksekliğe çıkarak eğitmenle birlikte kaymaya başlıyorsunuz. Yani korkulacak bir durum yok. Düşseniz bile sizi tutacak biri her zaman yanınızda oluyor. İstisnai bir durumla karşılaşıp eğitmeniniz yokken düşerseniz de sakın kalkmak için çabalamayın, iyice durmayı bekleyin. Teknikleri yavaş yavaş öğrenip kendinize güveniniz geldikten sonra daha yüksekten kaymaya başlayabilirsiniz. Bu seviyeye gelmek yaklaşık bir ya da iki hafta sürüyor.
KİRALAMAK DAHA UCUZ
Üşümekten korkup sımsıkı giyinerek derslere gitmenize gerek yok. Spor mağazalarında satılan ve havalandırma bölümleri olan kıyafetler çok ideal. Bunun dışında kalan her şeyi kayak kursları ya da merkezleri temin ediyor.
Mağazalarda kayak pantolonları 100-350, kayak montları 80-1000, eldivenler 30-120, gözlükler 40-100, ayakkabıların fiyatları 300-500 lira arasında değişiyor. Ama ben fazla para yatırmak istemiyorum diyorsanız haftalık ortalama 200 TL’ye kayak takımı kiralayabilirsiniz. Kayak malzemesi, kayak, teleski ve yemek ücretinin de dahil olduğu altı günlük konaklamalı kursların fiyatları ise 800-1500 lira arasında değişiyor.
KAYAKLAR BOYUNUZU GEÇMESİN
Kayaklar erkek, kadın ve çocuk olarak ayrılıyor. Kadın ve çocuk kayakları daha hafif ve yumuşak. Size en uygun kayak boyunu belirlerken, boy, kilo, bilgi düzeyi ve amaçlanan performans gibi kriterlere dikkat etmek gerekiyor. Bu kriterler arttıkça önerilen kayak boyu da artıyor. Uzun kayaklar yüksek hızlarda daha dengeli ve kararlı iken kısa kayaklar dönüşlerde daha kolay ve kontrollü oluyor. Kayak boyunu kabaca şöyle de belirleyebilirsiniz:
Yeni başlayanlar: Kayakçının omuz boyu kadar
Orta düzey: Kayakçının ayaktan burun seviyesi ile başının üstü (boyu) seviyesi arasında
İleri düzey: Kayakçının boyu ile boyu artı bir el genişliği seviyesi arasında.
SAĞLIĞINIZI KORUYUN
Yeterli sıvı tükettiğinizden emin olun.
Kaymaya başlamadan 10 dakika önce ısınma ve gerinme egzersizleri yapın.
Nemlendirici ve güneş kremi sürün.
Güneş veya kar gözlüğü kullanın. Katarakt, konjoktivit gibi göz hastalıklarından korunun.
Soğuk ve rüzgâra karşı yanınıza suni gözyaşı damlası alın.
Yaralanma anında size ulaşmalarını sağlayabilecek teknik donanıma sahip olun.
Yorgunluk belirtileri başladığında spora ara verin. Kalori ihtiyacınızı karşılayın. Unutmayın ki kaza ve denge kaybı en çok bu yorgunluk döneminde oluşuyor.
BUNLARI DİKKATE ALIN
Kayakta bacak kaslarınızın güçlü, dengenizin iyi olması gerekli. Eğer yeni başlıyorsanız, kayak eğitimcisiyle beraber temel bir eğitimden geçmeniz kaçınılmaz. Böylece kendinizi hem daha güvende hissedecek, hem de bilinçli ve seri bir biçimde kayabileceksiniz.
Seviyenize uygun pist tercihi yapın.
Kayak süresince, düzgün ve yuvarlak dönüşler yapmaya çalışın, hareketlerinizde çok dikkatli olun. Uzmanlar yeni başlayanların dengelerini kaybettirecek ani hareketlerden ve zorlamalardan kaçınmasını vurguluyor.
Başlangıçta ekip halinde kayın.
Dizlerinizi her zaman bükük pozisyonda tutun. Düşme sırasında dizleri açmaya çalışmayın.
Düştükten sonra, ayaklanmak için çaba göstermeyin. Durana kadar yerde kalın.
Kaya ve tümseklere daima dikkat edin.
Yorulunca mutlaka dinlenin veya o gün için kaymayı bırakın. Düşmeler genellikle yorulunca meydana geliyor.
YAZIN KAPALI PİSTE GİDİN
İstanbul Beykoz Acarkent’teki “The Dome Kapalı Alan Kayak Merkezi”nin bin metrekarelik alanında yılın her ayı kayak ve snowboard yapılabiliyor. İster kendi malzemelerinizle isterseniz de onların ücretsiz temin edeceği kıyafetlerle kayabilirsiniz. Pistte olası düşmelere karşı uzaktan kumanda ve acil stop butonlarıyla pistin dönmesi yavaşlatılıp durdurulabiliyor. Ayrıca pist arkasında lazer algılayıcılar var. Düşme olduğunda makine hemen duruyor. Pistin eğiminin ve hızının ayarlanabilmesi sayesinde, her yaş ve seviyede kayak ve snowboard yapmak mümkün. Bir seans yarım saat sürüyor ve fiyatı 70 lira. Bu fiyata kayak hocası denetim-eğitim bedeli, kayak, snowboard ve ayakkabı kira bedeli dahil. Diğer bazı spor salonlarında da kayak simülatörü bulmak mümkün.
EVDE PRATİK YAPMAYA DEVAM EDİN
Kayak simülatörleriyle kendinizi gerçekten kayak yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ren Grup’un Türkiye’ye getirdiği simülatör hareketli bant, bu bandı kontrol eden güçlü motorlar, bilgisayar ve projeksiyon ekranından oluşuyor. Üzerine çıkıp kayak ayakkabılarınızı bağladığınızda ekrandaki kayak senaryosuna göre sağa sola doğru hareket ederek engelleri uygun şekilde aşıyorsunuz. Bu profesyonel sistemin fiyatı 36 bin, daha ufakları 26 bin Euro. Daha ucuz ve amatör bir sistem arayanlar ise Wii Konsol ve Wii Fit Plus’ı yaklaşık bin liraya alarak evinde oynayabilir.
SORUMLULUKLARINIZI UNUTMAYIN
Avrupa ülkeleri FIS kurallarını (Uluslararası Kayak Federasyonu) benimsemiştir. Siz de bunları sakın göz ardı etmeyin:
Diğer kayakçıların göz önünde bulundurulması: Her kayakçı diğerlerini tehlikeye sokmayacak veya onlara zarar vermeyecek şekilde davranmalı.
Hızın kontrol edilmesi ve kayma şekli: Her kayakçı görülür şekilde kaymalı. Hızını ve kayış şeklini, kendi kabiliyeti ve arazi, kar, hava koşulları ve trafik yoğunluğuna göre ayarlamalı.
İz seçimi: Arkadan gelen kayakçı, önündeki kayakçıları tehlikeye sokmayacak biçimde izini seçmeli.
Geçmek: Yukarıdan, aşağıdan, soldan veya sağdan başka bir kayakçıyı geçmek serbesttir fakat her zaman geçilen kişiye bütün hareketleri için yeterli alan bırakabilmek için mesafe ile geçin.
Durmak: Kayakçı, gerekmedikçe pistin dar veya kör yerlerinde durmamalı. Düşen kayakçı bu tür bir yeri mümkün olduğunca çabuk boşaltmalı.
KURSLAR
The DOME Kapalı Alan Kayak Merkezi 0216 485 03 03, Kayak Türkiye 0216 348 92 50, Kemer Ski & Snowboard Club 0212 360 37 81, Snowboardturk 0216 537 15 04, SPX (Sport Point Extreme) 0212 265 11 41.