Güncelleme Tarihi:
Eğlenceli müzik denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden Hurşid Yenigün. 20 yıl önce ‘‘Gırgıriye’’ ve ‘‘Pop Fasıl’’ dizileriyle eğlenceli müzikler yapmaya başlayan sanatçı, bugünlerde ‘‘Şeker Oğlan’’ adlı yeni bir albümde hayranlarıyla buluşuyor.
‘Şeker Oğlan’’ adını verdiği yeni albüm aslında Hurşid Yenigün’ü dinleyenlerin pek de uzak olduğu bir albüm değil. Sanatçının 1982-85 ve 87 yıllarında yaptığı kasetlerde yer alan türküleri yeniden bir araya getiren Yenigün, geçmiş ile günümüzü bir kez daha buluşturuyor. Yorumcu kişiliği kadar yapımcı yönü de olan sanatçı, kendi adına 30 yılda 16 long play yaparken 43 esere adını yazdırmış. Yıllarca Batı eğitimi aldıktan sonra önce bu alanda çalışan sanatçı, halkın içinde bulunduğu karamsarlık ve zor şartlardan dolayı eğlenceli müziğe yönelmiş.
‘‘Sulukule’’, ‘‘Kumkapı 1-2-3’’, ‘‘Batı Müziği Göbek Havaları’’, ‘‘Çiftetelli Türkiko’’, ‘‘Unutulmayan Sezen Aksu Şarkıları’’, ‘‘Katibim’’, ‘‘Pop Gırgıriye’’, ‘‘Unutulmayan Aranjmanlar’’, ‘‘Unutulmayan Nostaljik Slowlar’’, ‘‘Rumbada’’, ‘‘Şerefinize’’ ve son olarak ‘‘Şeker Oğlan’’ Hurşid Yenigün’ün kendi adına yaptığı ve yirmi yıla sığdırdığı albümler.
Yenigün, biraz daha geçmişe dönüp müziğe başladığı tarihi sorunca epey gerilere dönmek zorunda kalıyor. Genelde bütün müzisyenler bu işe çocukluğunda mandolin çalarak başlamıştır, ama Yenigün'e baktığımız zaman bu gerçekten de böyle olmuş. Yedi yaşında başlayan müzik yolculuğu, hocası Kemal Eroğlu gözetiminde mandolin, akordeon ve daha sonra gitarla devam etmiş.
Amatörlük yıllarında Beatles’ın müziklerinden etkilenen sanatçı, ilk konserini 14 yaşında vermiş. Milliyet gazetesinin liselerarası beste yarışmasında Ankara'da birinci olması, ilk 45'liğini yapmasını sağlamış. Bunun ardından 1968 yılında sırasıyla Ankara Devlet Konservatuvarı ve Eczacılık Fakültesi'nde birer yıl okuyup umduğunu bulamayınca kendini tamamen müziğe vermiş.
Bu deneyimlerin ardından profesyonel müzisyenliği meslek olarak geçen sanatçı Şanar ve Onlar, Metin Gürel, Tuna Ötenel, Dün Bugün Yarın gibi orkestralarda gece müzikleri yapmış. 1974’ten sonra İstanbul'a yerleşip prodüktörlüğe soyunmuş. 4 yıl aranjörlük ve stüdyo müzisyenliği yapan sanatçı Sezen Aksu, Zerrin Özer, Yeliz, Erol Evgin gibi birçok sanatçının aranjör ve prodüktörlüğünü üstlenerek müzik piyasasında hızla yükselmiş. 1978 yılında ise ‘‘Hurşid Yenigün ve Grubu’’ adı altında ilk LP'sini çıkarmış. ‘‘Pop Fasıl’’ adlı bu albüm, müzik dünyasında geniş yankı uyandırıp satış rekorları kırarken Hurşid Yenigün tarzının da oluşmasına etken olmuş. Türk Musikisi ustalarından kemani besteci ve müzikolog Hayri Yenigün'ün oğlu olan Yenigün, babasından aldığı alaturka müzik kültürüyle kendi Batı müziği anlayışını ustaca harmanlayarak bugünkü noktaya gelmiş: ‘‘Eğlenceli müziklere gelinceye kadar sadece Batı müziği yaptım.Çocukluğumdan beri babamdan aldığım alaturka yönüm ile Batı soundunu karıştırmayı düşündüm ve ilk albümümü yaptım. Bunun çok tutmasından sonra da eğlenceli müziklere yöneldim. Çünkü o yıllarda insanlar içinde bulundukları yapıdan dolayı karamsardı.’’