20 dakika yeter

Güncelleme Tarihi:

20 dakika yeter
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 12, 2009 10:56

Kadınlar cinsel ilişkinin yönetimini, ritmini, süresini eşlerine bırakarak bahtlarına düşenle yetinmeyi tercih ediyor. Genellikle de bahtlarına çok iyi şeyler düşmüyor.

Haberin Devamı

İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı 'Cinsel Yaşam, Sorunları ve Tedavileri Programı' Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Şahin, cinsellikte genel geçer kuralların olmadığını söylüyor. Kurallar ve 'bilimsel süreler'in insanlar üzerinde baskı ve gerginlik hissine yol açtığını belirten Prof. Şahin, mutlu bir cinsellikte 'ön sevişme'nin nasıl olması gerektiğini ayrıntılarıyla anlattı.

/images/100/0x0/55ea7e99f018fbb8f883a759

Ön sevişmenin bir tanımı var mı?
Cinsel aktivitenin başlangıcından cinsel birleşmeye kadar geçen süredeki eylemler ön sevişme olarak adlandırılır. Ancak sanki asıl sevişme cinsel birleşmeymiş gibi bir anlama yol açtığından pek kullanmak taraftarı olduğumuz bir kavram değil. 
 
Kadın ve erkek cinselliğindeki yeri farklı mıdır?
Sevişmenin cinsel birleşmeye kadar olan kısmı, birçok açıdan son derece önemli. Cinsel birleşme iki tarafın da hazır ve istekli olduğu bir zamanda yapıldığında daha keyifli olur. Erkekler, kadınlara göre cinsel birleşmeye daha çabuk hazır olur. Ön sevişmeyle, fizyolojik olarak cinsel birleşmeye hazır olmak için gereken zaman arasında aslında çok büyük bir zaman yok. Genç kadınlar cinsel istekleri varsa cinsel etkinlik başladıktan sonraki  30 saniye içinde fizyolojik olarak cinsel birleşme için hazır hale gelirler. Menopozdan sonra ise bu süre birkaç dakikayı bulur. Ancak unutulmamalıdır ki, fizyolojik hazırlık ile psikolojik hazırlık çoğu durumda eş zamanlı olmaz. Yani ıslanan bir kadın her zaman psikolojik olarak da cinsel birleşmeye hazır olmayabilir. Kadınlar cinsel birleşme için daha uzun süre duygusal yakınlık ve sevgi paylaşmak,   arzulandıklarını hissetmek isterler.

Haberin Devamı

Psikolojik olarak hazır hissetmeden yapılan cinsel birleşmeler, orgazmı etkiler mi?
İnsanlar cinsel uyarılma ve cinsel birleşme için farklı sürelere ve farklı uyaranlara ihtiyaç duyarlar. Asıl önemli olan çiftlerin birbirlerinin gereksinimlerinden haberdar olmaları ve buna uygun davranmalarıdır.

Kadınlar sadece boşalmayı hedefleyen sevişmelerden rahatsız olabilirler. Kadınların büyük bir bölümü için sevişme sırasındaki duygusal yakınlık ve sıcaklık, sevildiğini ve değer verildiğini hissetmeleri için gereklidir ve cinsel haz kadar önemlidir.
Bazı erkekler çok çabuk bir biçimde cinsel birleşmeye geçerler, üstelik cinsel birleşmeleri de çok uzun değildir. Böyle sevişen eşi olan kadınlar, cinsellikten haz almadıkları gibi, ihtiyaç duyduğu duygusal yakınlıktan mahrum kalırlar. Eşlerinin sadece boşalmak ve rahatlamak için kendilerine ilgi gösterdiğini düşünüp rahatsız olurlar. Ayrıca bu tür sevişmelerde kadın, kendisinin arzulandığını da hissetmez. Eşinin sadece ihtiyacını gidermek için kendisini kullandığını, kendisi ya da başka biri arasında fark gözetmediğini hissedebilir.

Haberin Devamı

Ön sevişme süresi konusunda bilimsel bir veri var mı?
SeviÅŸmenin hiçbir kısmına iliÅŸkin her zaman geçerli olacak bir kural yoktur. Yani mutlu ve doyumlu bir cinsel iliÅŸki için 'Ön seviÅŸme ÅŸu kadar, cinsel birleÅŸme bu kadar sürmelidir' denemez. Kurallar ve 'bilimsel süreler' insanlar üzerinde baskı ve gerginlik hissine yol açar. Çiftler, bazen oldukça uzun seviÅŸme diliminde bazen de çok kısa sürede uyarılıp, orgazm olabilirler ve doyum yaÅŸayabilirler. Uygun süre için en iyi ölçüt,  her iki tarafın da yeterince uyarılmış olması ve cinsel birleÅŸmeye kendini hazır hissetmesidir. Ancak her insan farklı sürelere ve uyarı biçimlerine gereksinim duysa ve her seviÅŸmede birbirinin aynısı isteklere sahip olmasa da gene de insanlar ortalama 10 dakikadan daha uzun bir ön seviÅŸmeyi doyumlu bulurlar. Bizim cinsel tedavilerde önerimiz en az 20 dakikalık bir ön seviÅŸme süresidir. Bu süre duygusal yakınlık, sevgi paylaşımı ve uyarılma için gereken zamanı karşılamak için insanların büyük bir kısmına yetebilir. Ayrıca erkeklerde heyecan ve telaÅŸla yapılan seviÅŸmeleri de engellediÄŸinden boÅŸalma kontrolünü kolaylaÅŸtırır.Â

Haberin Devamı

Bir konuşmanızda ön sevişme eksikliğinin kadınlarda cinsel isteksizliğe yol açtığını belirtmiştiniz. Bunu açar mısınız?
Ön sevişmenin süresi çok kısa olduğunda, kadın cinsel birleşme için gereksinim duyduğu duygusal yakınlık oluşmadan ve uyarılmadan cinsel birleşmeye maruz kalır. Yeterli uyarılmayan kadın, cinsel birleşme esnasında acı ya da ağrı duyabilir, ayrıca haz alamaz, orgazm olamaz.  Bu durum bir defa tekrarladığı zaman sevişme kadın için haz verici olmaktan çıkıp, sıkıntılı bir eyleme dönüşür ve cinsel isteksizlik ortaya çıkar.

Kaliteli bir cinsel yaşamda ön sevişmenin yeri nedir?
İnsanda cinsel etkinlik, sevgi, bağlanma, aşk ve yaşamdan alınan doyumla da yakından ilgili. İnsanların sevildiklerini, beğenildiklerini, arzulandıklarını hissetmeye ihtiyaçları var. Yakınlık kurmak insanın kendisini, duygu, düşünce ve hatta bedenini, iç dünyasını bir başkasına açmasıdır. İlişkiler ve cinsellik insana sevilmeye değer olduğu duygusunu verir. Bir başka açıdan kadınlığın ve erkekliğin onaylanmasıdır. Aşk ve cinsel yakınlık, düşünsel, duygusal ve davranışsal boyutlarıyla iki insan arasındaki etkileşimdir. Düşünsel boyut, kendini bir başkasına açma kararı vermektir. Bunlar geçmiş, bugün ve gelecekle ilgili duyular, ümitler, değerler, korkular ve savunmalar olabilir. Duygusal boyutta, bir başkasına sevgi duyma, onu koruma, ona güvenme, onu merak etme, benzerlik ve farklılıklarını keşfetme arzusu vardır. Davranışsal boyutta da fiziksel yakınlaşma, dokunma, bakma, gülümseme gibi yüz iletişimi, öpme ve sevme isteği ön plana çıkar. Sevişme tüm bu temel duyguların paylaşımına en fazla olanak veren etkinliktir. Alelacele yapılan ve sadece boşalmayı hedefleyen sevişmeler, bütün bu fırsatlardan kendisini ve eşini mahrum bırakmak anlamına gelir.

Haberin Devamı

Kadınların ön sevişme konusuna yaklaşımları ülkemizde farklı mı? Yani tabular cinselliği ve ön sevişmeyi nasıl etkiliyor?
Aslında sanıldığının aksine batılı ülkelerde de kadınlar cinsel etkinlik sırasında pasif ve edilgen kalırlar, fakat bizim ülkemizde bu durum çok daha vahimdir. Kişilerin cinsel istekleri, cinsel etkinlik sırasında bekledikleri çok fazla çeşitlilik gösterir. Üstelik her sevişmede bu istekler değişebilir. Kadınlar cinsel ilişkinin yönetimini, ritmini, süresini tamamen eşlerine bırakarak bahtlarına düşenle yetinmeyi tercih ettiklerinde genellikle de bahtlarına çok iyi şeyler düşmez. Kadınların büyük bir bölümü kendi istedikleri zaman değil, eşleri istediği zaman cinsel ilişki kurarlar, gene kendi istedikleri biçimlerde değil, eşlerinin istediği biçimde sevişirler, sevişmenin zamanlamasını da, ritmini de gene eşlerine bırakırlar.

Haberin Devamı

Ön sevişmesiz cinsel birleşme ile orgazm mümkün mü?
Mümkündür, hatta sadece öpüşerek ya da sarılarak veya hayal kurarak da orgazm gerçekleşebilir. Ancak yeterli bir ön sevişme ve yeterli bir birleşme ile orgazm olmak çok daha olasıdır.

Ön sevişme mutlu bir cinselliğin olmazsa olmaz koşulu mudur?
Mutlu bir cinselliğin olmazsa olmaz koşulu, çiftlerin gerçekte arzuladıkları gibi sevişmeleridir. Ancak, çiftlerin çoğu kendi istedikleri gibi sevişmezler, çünkü ne istediklerini söylemezler ve bunları konuşmaktan kaçınırlar. Ayrıca birçok insan kendisi için neyin daha çok uyarıcı ve haz verici olduğunu da bilmez, çünkü denememiştir. Dolayısıyla 'ön sevişme' kişilerin gerçek arzularının ortaya çıkması, yeterince uyarılabilmeleri ve aynı zamanda cinsellikle sevginin, duygusal yakınlığın birlikte yaşanmasını sağlama potansiyeli taşıdığından, mutlu bir cinselliğin çok önemli bir aşamasını oluşturur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!