Güncelleme Tarihi:
2000 yıllık antik tiyatroda hem de Georges Bizet’in dünyada en beğenilen harika operasını izlemek sanatsal zevkin doyulmazlığına götürmez mi sizi?
Geçtiğimiz perşembe akşamı Aspendos Antik Tiyatrosu’nda Carmen’i izleyenler böyle eşşiz bir hazzı yaşadılar. 161-180 (M.S.) yılları arasında yapılmış olan Aspendos Tiyatrosu hala dimdik ayakta. Kuşkusuz bunun en önemli nedeni tiyatronun Selçuklular döneminde ciddi bir restorasyon geçirmiş olması.
Auditorium’u (Oturma yeri) dik bir yamaca oturtulduğu için tiyatronun görsel ve akustik özellikleri mükemmel. 5 bin kişilik tiyatronun bugün kullanılabilen bölümü 3 bin kişilik. Perşembe geceki gösterimde tiyatroda kullanılabilir alanlar tamamen doluydu.
Tiyatroya gelirken dışarda 250 metre kuyruğu görünce büyük mutluluk duyduğumu itiraf etmeliyim. İzleyicilerin büyük çoğunluğunun Antalya’ya tatillerini geçirmeye gelen turisler olduğunu anlayınca bir burukluk yaşadım.
Sanatçılara moral oldu
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen böyle bir karar almakta çok anlamlı bir tutum sergilemiş. Çünkü operayı sahneleyen kadro tümüyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi ile orkestrasına ait. Açılışı yapmak, Atatürk Kültür Merkezi’nin kapanmasından sonra İstanbul’da salon olmadığı için büyük prodüksiyonları sergileyemeyen İstanbul’lu sanatçılar için büyük bir moral oldu. Rengin Gökmen “Ben İstanbul’lu sanatçı arkadaşlarımızın biraz olsun morallerinin yükselmesi için özellikle böyle bir karar verdim” dedi.
Gelelim Carmen’e... Evet yukarda da belirttiğim gibi dünyada belki de en çok oynanan bu nefis opera Aspendos’un eşsiz tarihi özellikleri içinde çok daha büyüleyiciydi.
Carmen’i oynayan Sanja Anastasia (Sırp) çok başarılıydı. Sevgilisi Don Jose (Macar) ise özellikle provalarda sesini çok zorladığı için oyun sırasında sorun yaşadı. Escamillo’da Antalya Operası’ndan Tamer Peker izleyiciler tarafından çok beğenildi ve büyük alkış aldı. Bir de Frasquita’yı oynayan Sevim Zerenaoğlu beni şaşırttı. Güzel ve bol sesiyle, artistik yetenekleriyle beni şaşırtacak kadar başarılıydı. Sanırım bu genç yeteneği kısa süre içinde çok daha önemli rollerde izleyeceğiz. İtalyan şef Attilio Tomasello ve orkestra Bizet’in harika müziğini hiç hata yapmadan çaldılar.
Mehta’lı Viyana Filarmoni
2 Temmuza kadar sürecek olan festivalde Carmen, Medea,(Oynadı) Otello, Saraydan Kız Kaçırma, Tosca (Opera), Barbaros (Dans drama), Kuğu Gölü (bale) sergilenecek. Festival’in büyük sürprizi ise 21 Haziran’da Viyana Filarmoni Orkestrası’nın ünlü şef Zubin Mehta yönetiminde veceği konser olacak.