2.5 milyon kişi sırada

Güncelleme Tarihi:

2.5 milyon kişi sırada
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2009 14:33

Türkiye’de yaklaşık her yüz yetişkinden 15’inin yarışma programlarına, yarışmacı olabilmek için başvurduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

 Türkiye’de şu anda 2.5 milyon kişi, yarışma programlarına katılabilmek için kuyrukta beklerken, fazla ilgi çeken yarışma programlarının başında da “Var Mısın Yok Musun” ile Çarkıfelek geliyor.

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) araştırmasına göre, Türkiye’de şu anda 2.5 milyon kişi, yarışma programlarına katılabilmek için kuyrukta bekliyor. En fazla ilgi çeken yarışma programlarının başında ise “Var Mısın Yok Musun” ile Çarkıfelek geliyor.

İSMMMO’nun “Hayaller Yarışıyor” başlıklı araştırmasına göre, televizyonlarındaki yarışma programlarına ilgi, ekonomik krizin de etkisiyle günden güne artıyor. TV kanallarının istatistikleri, izlenmesi ve sunucuların verdiği demeçlerin birebir görüşmelerle desteklenmesiyle hazırlanan araştırmaya göre, günden güne yeni yarışma programları ekranlarda boy gösteriyor. 9 ulusal kanalda halen 12 yarışma programı sürerken, 2009 yılında mevcutlara en az 5 yeni yarışma programının daha katılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Araştırmaya göre, Türkiye’de her 100 yetişkinden 15’i de, söz konusu yarışmalara katılabilmek için sırada beklerken, en fazla ilgi çeken yarışma programlarının başında ise “Var Mısın Yok Musun” ile Çarkıfelek geliyor. Show TV’de Acun Ilıcalı’nın sunduğu “Var Mısın Yok Musun”a 1.4 milyon kişi başvururken, Fox TV’de de Mehmet Ali Erbil’in sunduğu Çarkıfelek’e başvuranların sayısı da 500 bine ulaştı. Araştırmada, diğer yarışmalarla birlikte hala yaklaşık 2.5 milyon insanın yarışmacı olmak için beklediği belirtildi.

İLK BAŞVURALAR İNTERNETTEN-

Bazı yetenek ve çocuk yarışmaları dışındaki yarışmalara, 18 yaşından küçüklerin katılamadığı hatırlatılan araştırmada, yarışmalara genellikle internetten belirli formları doldurularak başvuru yapılabildiği kaydedildi. Bu formlarda eğitimden, mesleğe kadar birçok sorunun yanı sıra adaylara “bu yarışmaya neden başvurdukları” da sorulduğu ifade edilirken, bu ön başvurudan sonra genellikle, ilk elemeyi geçen adayların yüz yüze görüşmeye çağrıldığı belirtildi.

Araştırmada, yarışıp ödül almaya hak kazananların, ödüllerden doğan ÖTV, KDV, plaka vergisi, stopaj vb. her türlü vergileri kendileri karşılamak zorunda olduğuna da dikkat çekilirken, yarışmalarda büyük ödüller dağıtılsa da bazı yarışma programlarında ödüllerin ancak uzun bir süre sonra alınabildiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

YENİ YARIŞMALAR YOLDA

İSMMMO’nun araştırmasına göre, ulusal kanallar yüksek reytinglere ulaşacak yarışma programını bulmak için çaba sarf ediyor. Bu durum yarışma programlarındaki sirkülasyonu artırırken, kanallar birçok yeni yarışma formatıyla seyircinin karşısına çıkıyor. Araştırmada, 10 Ocak 2009 tarihi itibariyle 4 televizyon kanalında 5 yeni yarışma programının hazırlıklarının sürdüğü kaydedildi.

Milyonları ekran başına kilitleyen dizilerin bölüm başına maliyeti, 100 ila 300 bin TL arasında değiştiği belirtilen araştırmada, yarışma programlarının ise dizilerin 4’te biri maliyetlerle yapıldığı ifade edildi. Buna göre, yarışmaların ödüller hariç bölüm başına maliyetlerinin 20 ile 60 bin TL arasında olduğunu ifade edilen araştırmada, yerli diziler, haberler, müzik-eğlence programları ve yerli sinemalardan sonra en çok reklam alan programların da yarışmalar olduğu kaydedildi. (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!