Güncelleme Tarihi:
İlginç tasarımlar
Grafik Tasarım Dernekleri Uluslararası Konseyi Icograda’nın Bölgesel Tasarım Eğitimi İşbirliği Programı’nın pilot projesi olarak 1997’de başlayan ve dünyanın en prestijli grafik tasarım eğitimi etkinliklerinden biri olarak adından söz ettiren Grafist, Türkiye ve Dünya’dan tasarım öğrencilerini, eğitimcileri ve profesyonel tasarımcıları İstanbul’da buluşturuyor. Koleksiyon Sergisi’nde, Grafist Uluslararası Tasarım Ürünleri Koleksiyonu’ndan seçilen işler ve etkinliklerden fotoğraflar sergileniyor. Aralarında Shigeo Fukuda, David Tartakover, Dimitris Arvanitis, Alan Fletcher, Anthon Beeke, Anette Lenz, Stephan Bundi, Max Kisman’ın da bulunduğu tasarımcılar Grafist etkinlikleri kapsamında İstanbul’da çeşitli tarihlerde sergilenen işlerin arşivlerinden oluşan geniş kapsamlı bir sergi Artist 2012’de sergilenecek.
Bağımsızlar ve inisiyatifler
İstanbul Sanat Fuarı’nın vazgeçilmezi haline gelen bağımsız gruplar ve sanat inisiyatifleri bu sene de önemli sergi ve güncel sanatın farklı disiplinlerinden işlerle karşımızda. Yaklaşık 30 bağımsız sanat grubunun yer alacağı fuarda 150 ressam ve heykeltıraşın eserleri yer alacak. Gruplardan bazıları şöyle: Direnç Noktası, Doğa Sanat Grubu, Fi-Gür, Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi, Greyart, Grup Gode, Grup Kent (e) Uzak, Mardin Art, MM, Pipo, Rhmix, Solitarity, 312K.
Polonya’dan çağdaşlar
Polonya genç kuşak sanatçılarının dünya üzerindeki yaşanan değişimin izlerini anlattığı sergi dikkat çekici. Genç sanatçılar, gelişen iletişim olanaklarıyla kendilerini geliştiriyor ve kültürlerarası etkileşimle kendilerini yeniliyorlar. Artist 2012’de açılacak sergide Polonya genç kuşak sanatının izleri görülebilir. Serginin yanı sıra 18 Kasım Pazar günü Magdalena Pawluk, Anna Daria Merska, Paulina Czerniawska ve Ahmet Özel’in konuşmacı olacağı ‘Polonya’da Çağdaş Sanat’ konulu söyleşi de gerçekleştirilecek.
Üniversitelileri keşfedin
Fuarın diğer önemli sergileri Türkiye’nin önemli güzel sanat fakültesi öğrencilerinin yer aldığı bölümde sergileniyor. Kültür Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Knidos Akademisi’nin genç sanatçılarının işleri görücüye çıkacak.
Sanat tartışılacak
* Bugün 14.30–16.30 saatleri arasında ‘Günümüzde Sanat ve Eleştiri’ söyleşisi yapılacak. Konuşmacılar: Prof.Dr. Kaya Özsezgin, Abdülkadir Günyaz, Ümit Gezgin, Alp Özeren.
* Yarın 15.00-16.00 saatleri arasında Ahmet Özel yönetiminde ‘Polonya’da Çağdaş Sanat’ söyleşisi var. Konuşmacılar: Magdalena Pawluk, Anna Daria Merska, Paulina Czerniawska.
* Yarın 17.15-19.00 saatleri arasında ‘60 Yıl Evvelki Çallı Atölyesi’ söyleşisi var. Konuşmacılar: Zeki Kıral, Prof.Dinçer Erimez.
ARTİST-2012 İstanbul Sanat Fuarı 17-24 Kasım tarihleri arasında hafta içi ve hafta sonu 11.00-20.00 saatleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi-Büyükçekmece’de gezilebilir.
Onur ödülü Rahmi Aksungur’a Heykelle nefes alıyorum
İstanbul Sanat Fuarı’nın bu yılki ‘Sanatçı Onur Ödülü’ heykeltraş Prof. Dr. Rahmi Aksungur’a verildi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü mezunu Aksungur, aslında hem resim hem heykelle ilgileniyordu. Ama 15 yaşından sonra heykel merakı daha ağır bastı. “Hiç geriye bakarak ne yaptığımı düşünmedim. Hep yarın ne yapacağımı tasarladım. Adeta heykel sanatıyla nefes alıyorum ben” diyen Aksungur, malzemenin etkilerinden arınıp, kütleyi etkin hale getirmenin heykelin tasarım sürecinde sanatçının özgürlüğünü arttıran bir faktör olduğunu görünce, sadece tasarıma yöneldi. Eserlerinde ‘tema’dan özellikle uzak durmaya çalıştığını söyleyen Rahmi Aksungur, bu sebepten dolayı işlerine isim de koymuyor: “Tema, yapıtın oluştuğu süreçte özgürlüğümü kısıtlıyor. Heykelin doğal tasarım sürecinde bir tema oluşsa da, her heykel için ayrı ortaya çıkabiliyor. Tasarımlarımı belleğimde üç boyutlu olarak oluşturuyorum. Uygulamaya karar verirsem ölçeği belirlemek için küçük boyutlu bir modelini yapıyorum.”