Deniz İNCEOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 00:00
Türk sanatı ve edebiyatı, yaklaşan Frankfurt Kitap Fuarı nedeniyle aylardır Almanya’da tanıtılıyor. Peki biz Alman kültürünü ne kadar tanıyoruz? İşte bugünden itibaren "Türkiye’de Alman Kültür Esintileri" adlı bir program başlıyor. Ankara, İzmir, Eskişehir, İstanbul, Bursa, Adana, Antalya, Kayseri, Muğla, Samsun ve Antakya’da kasımın sonuna kadar konserler, sergiler, konferanslar, filmler, söyleşiler ve dans gösterileri düzenlenecek.
Türk göçmenlerin de etkili olduğu günümüzün bu dinamik ve zengin kültürünü tanıyacağız.
GARAJDA HİP HOP VE KRAUT ROCK VAR"Ben kimim?" Bu proje için biraraya gelmiş 6 dansçı: Takao Baba, Andrea Böge, Niranh Chanthabouasy aka Lil’ Rock, Nadia Espiritu, Kadir Memis aka Amigo, Benny Kimoto. Her biri farklı kültürden geliyor ama aynı soruyu soruyorlar. Hiphop, onları birbirine bağlıyor. 2nd ID adını verdikleri performans 27-28 Ekim’de Garajistanbul’da olacak.
Kraut Rock’ın efsanevi grubu 1969’da Hamburg’da kurulan Faust grubu 70’lerde uluslararası arenadaki en etkin Alman müzik gruplarından biri oldu. Werner Diermaier, Joachim Irmler, Jean-Herve Peron, Rudolf Sosna ve Gunther Wüsthoff’tan oluşan grup, kraut rock’ın yaratıcısı. 1997’de "Faust wakes Nosferatu" adlı albümü, Murnau’nun sessiz
film klasiği "Nosferatu" (1921) için yaptılar. Türkiye’deki konserde aynı anda Nosferatu da izlenecek. 13 Ekim’de Garajistanbul’da.
EN İLGİNÇ AKTİVİTELER6 Gerçek ve Gerçeküstü Enstalasyon: Azade Köker sergisi 5 Kasım Ankara tren garında.
6 Marlene Dietrich sergisi 14 Ekim-14 Kasım İzmir Alman Kültür Merkezi’nde.
6 Boulanger Trio konseri 10 Ekim’de İstanbul Akbank Sanat, 13 Ekim Adana Otel Seyhan, 15 Ekim Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 9 Kasım Eskişehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda.
6 Türkiye’deki Alman şirketlerin tarihi sergisi 24 Ekim-1 Kasım Çukurova Üniversitesi’nde.
6 Çocuk filmi klasiği Ernst Lubitsch’in İstridye Prensesi 11 Ekim Ankara Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, 15 Ekim İzmir Fransız Kültür Merkezi, 15 Kasım Eskişehir Anadolu, 17 Kasım Mersin, 19 Kasım Antakya Mustafa Kemal üniversiteleri, 28 Kasım Bodrum Marmara Koleji’nde.
6 Alman Üniversitelerinde Eğitim sempozyumu 30-31 Ekim Adana Çukurova Üniversitesi’nde
6 Türk-Alman İlişkileri sempozyumu 21 Kasım Edirne Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda
6 Yemek Pişirme Kursu 23-24 Ekim Adana Seyhan Hotel’de
6 Çocuk ve Gençler Resim Yarışması 11-12 Adana Çukurova Üniversitesi ve Ankara Kalesi’nde.
6 Alman Şarap Festivali 25 Ekim Ankara Washington Restaurant’da.
6 Mimar Hans Poelzig’e (1869-1936) ait çizimler, yağlıboya resimler, film fragmanlarından oluşan sergi, 18 Ekim-4 Kasım’da Ankara Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, 14 Kasım-2 Aralık’da Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde.
MAVİ MELEK PERA MÜZESİ’NDEPera Müzesi’nde 26 Ekim’e kadar 1930-1943 döneminde çekilmiş, Alman sinema tarihinden 10 önemli başyapıt gösterilecek. İşe birkaç örnek:
6 Mavi Melek (17-19-24-26 Ekim) Marlene Dietrich’in oynadığı film, yönetmen Josef von Steinberg’in ünlü başyapıtı. Immanuel Rath yaşlı, bekar bir hocadır. Öğrencilerinin peşinden Mavi Melek barına gider ve oradaki dansçı Lola’ya aşık olur.
6 Titanik (15-18-21 Ekim) Bir felaket filmi olan Titanik, İngiltere’nin zengin elit kesimini eleştiriyor. Yönetmeni Selpin ise film bitmeden bir Nazi hapishanesinde hayatını kaybetti.
6 Münchhausen (15-19-25 Ekim) Universum Film AG’nin (UFA) 25. yılı kutlamaları için yapılan filmde bir büyücünün ölümsüzlük verdiği Münchhausen’ın hayatı ve yolculuk öyküleri anlatılıyor.
6 Kaliforniya İmparatoru (10 Ekim) Johan August Suter adlı bir göçmenin 1839’da Kaliforniya’da bir araziyi ele geçirmesini anlatan film, en başarılı Alman western’lerinden.
TÜRK VE ALMAN GENÇLERİNİN ORKESTRASI JUNGENÇJungenç, Almanca "jung" kelimesi ile Türkçe’de aynı anlama gelen "genç" kelimelerinden oluşuyor. Jungenç Filarmoni Orkestrası, iki yıl önce İzmir ve Münihli genç işadamlarının girişimiyle kuruldu. Daha önce Türkiye’de konser vermiş, müziğimizi ve kültürümüzü yakından tanıyan şef Rene Giessen’den yardım aldılar. Amaç Batı Avrupa klasik müziğinin repartuvarını, kökleri Türk klasik müziğinde de var olan seslerle genişletmekti. İlk yıl 25 gençle çalışmalarına başlayan orkestra, bu yıl 45 kişiyle sahne alacak. Bunların 35’i Türk.
Her ülkenin konservatuvarlarından seçilen 18-22 yaş arasındaki gençler önce yoğun bir prova dönemi yaşıyorlar. Bu konserden önce 10 gün Kuşadası’nda Belediye Başkanı Fuat Akdoğan’ın desteğiyle kamp yaptılar. Jungenç, Türkiye’deki ilk konserinde Betin Güneş, Cemal Reşit Rey, Ferit Alnar, Hans Werner Henze ve Mozart’tan eserler çalacak. Ankara’da Cihat Aşkın, İzmir’de klarnetçi Andy Miles, Bursa ve Eskişehir’de Trio Ege (Sema Korkut, Fulya Ergüden, Şenis Duru) konserlere solist olarak katılıyor. Jungenç, 19 Ekim’de İzmir Ege Üniversitesi
Atatürk Kültür Merkezi, 21 Ekim’de Bursa Uludağ Üniversitesi Konser Salonu, 23 Ekim’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Konser Salonu ve 25 Ekim’de Ankara ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Salonu’nda olacak.