Güncelleme Tarihi:
Antep mutfak kültürünün başarılı temsilcilerinden Develi’nin İstanbul’a gelişi torun Arif Develi’nin İstanbul’a taşınmasıyla gerçekleşti. Babasını üç yaşında kaybettiği için abilerinin yanında, altı yaşında mesleğe adım atan Arif Develi 1966’da İstanbul’un tarihi mekânlarından Samatya’da ilk restoranını açtı. “Askerliğimi bitirip, İstanbul’a geldim. 22 yaşındaydım. İkinci bir askerlik gibiydi ilk günler. Ama Samatya çok farklıydı. İstanbul’un küçük Parisi idi. Rumlar, Ermeniler vardı. Akşam oldu mu insan seli akardı sokaklarda. Cıvıl cıvıldı. O yüzden Samatya’yı seçtim” diye anlatıyor o günleri.
Bugün İstanbul genelinde yedi şubeyle hizmet veren restoranda Arif Develi, halen yönetim kurulunun başında. Ancak artık restoranın sorumluluğunu iki oğlu, Ali ve Nuri Develi taşıyor. Oğullarına güveni tam olan Arif Develi, “Ben çocuklarımı patron çocuğu olarak yetiştirmedim. Çöp de döktüler, bulaşık da yıkadılar. Bir işin hammalı olmassan ağası olamazsın” diyor.
AKŞAM YEMEĞİ MUTLAKA EVDE
Arif Develi için evi ve ailesi çok önemli. Meslekteki onca yıl süresince akşam yemeklerini evde yemeğe özen gösteren Develi eşinin iyi bir aşçı, titiz bir ev hanımı olduğunu söylüyor: “Eşim Sevil bunca yıl gecenin körüne kadar beni bekledi akşam yemeği için. Ben evde hiç mutfağa girmem. Eşim Karadenizli. Çok güzel yemek yapar. Evimizden misafir hiç eksik olmaz. Bir misafir defteri vardır. Kime ne servis ettiğini not eder. Evimize gelen bir misafir bir sonraki gelişinde asla aynı şeyi yemez.”
DİZİ SETİ DE OLDU
Restoran, Türk televizyon tarihinin önemli dizilerinden ‘İkinci Bahar’a da ev sahipliği yaptı. Bu maceraya nasıl atıldıklarını sorduğumda Arif Bey gülerek anlatıyor: “Benim için hatır her şeyden üstündür. Yavuz Turgul, yakın zamanda kaybettiğimiz Meral Okay, Şener Şen gibi isimleri çok severim. Onlar rica ettiler. Ben de kıramadım. Buradaki bütün mekânlar para aldı, ben tek kuruş almadım. İki buçuk sene sürdü çekimler. Samatya’nın kaybettiği ruhunu yeniden kazanmasına yardımcı oldu dizi. Türkiye’nin dört bir yanından insan geldi buraya. Esnafa çok katkısı oldu. ”
FISTIKLI KEBABI BEN BULDUM
Antep mutfağının lezzetlerini kendi ustalığıyla renklendiren Arif Develi’nin bu ünlü mutfağa kattığı özel lezzetler var. Örneğin, fıstıklı kebap Arif Bey’in buluşu. İsviçre’den gelen bir işadamı grubunu ağırlamak için yeni bir lezzet yaratma telaşına düşen Arif Bey elinin altındaki fıstık numunelerini kebaba karıştırarak farkında olmadan Türk mutfak kültürüne katkıda bulundu.