OluÅŸturulma Tarihi: Mart 07, 2004 00:00
Uzun süreli uçak yolculuklarında, aldığınız gıda ve sıvı miktarı ayrı bir önem taşıyor. Uçak yolculuklarında, içecek ve
yemek verilse de uçuş mesafesi, uçakta oturduğunuz yer gibi etkenler servisin zamanlamasında rol oynuyor. Ancak kendiniz, ufak tefek önlemlerle beslenme düzeninizi ayarlayabilirsiniz. Örneğin uçakta yemek için evinizde sandviç hazırlayabilirsiniz. Aman dikkat, en geç iki saat içinde tüketmeniz gerekiyor. Çünkü kabin sıcaklığı bozulmasına yol açabilir. Kuru üzüm, kuru kayısı gibi kuru meyveler, elma veya muz gibi meyveler, havuç benzeri çiğ sebzeler veya kurabiyeler de imdadınıza yetişebilir.İstanbul Tıp Fakültesi iç hastalıkları uzmanı diyetisyen Zeynep
Koç’un verdiği bilgiye göre, basınçlı kabindeki düşük nem ve sürekli hava dolaşımı vücudunuzda buharlaşma yoluyla su kaybına yol açar. Bunu önlemek için uçuşun her saatinde en az 240 ml. sıvı tüketin. Meyve suyu, süt ve su da içebilirsiniz. Kafeine dikkat. Fazla içilen çay, kahve, kolayla alınan kafein sinirlilik ve uykusuzluk yapabilir.FAZLA KALORİDEN UZAK DURUNKişilerin değişik yemekler yeme isteği seyahatlerin bir parçası. İş ve tatil amaçlı yolculuklarda, dönüşte pişmanlık yaşamanıza yol açabilecek fazla
kalori alımına da dikkat edin. Basit bir hesapla bir günde fazladan alacağınız 500 kalori, haftada 3 bin 500 kalori yapar. Fazla kaloriyi egzersiz yaparak yakamıyorsanız, vücudunuzda fazladan yarım kiloluk yaÄŸ ile dönebilirsiniz. İçkilerden alacağınız kaloriyi bilerek davranın: 360 ml. bira 150 kalori, 150 ml. ÅŸarap 100 kalori, 45 ml. likör ise 100 kalori demek.Seyahatte de güne iyi baÅŸlamanın yolu kahvaltı yapmaktır. Tam buÄŸday unundan yapılmış kahvaltılık bir ürün, süt ve portakal suyundan oluÅŸan bir kahvaltı tüketildiÄŸinde günlük C vitamini, kalsiyum, demir gibi mineraller ile posa ihtiyaçları karşılanabilir.Ä°SHAL OLURSANIZ...Seyahatler sırasında başınıza gelebilecek tatsız ÅŸikayetlerden biri ishal. Ä°shallerin yüzde 80’i bozuk gıdalardan kaynaklanıyor. Taze piÅŸirilmiÅŸ veya iyi yıkanmış gıdalar almaya özen gösterin. Ä°shal elektrolit kaybına yol açacağı için bol miktarda temiz su, meyve suyu, çorba, bitki çayları tüketin. HaÅŸlama patates, havuç, yoÄŸurt, ayran, pirinç lapası, yaÄŸsız peynir yiyerek de ishalle baÅŸetmeniz mümkün. Ä°yi piÅŸmiÅŸ et, tavuk ve balığı yiyebilirsiniz. Bunların çiÄŸ, az piÅŸmiÅŸ veya piÅŸirildikten sonra ısıtılanlarından uzak durun. Ä°yice piÅŸirildiÄŸinden emin olmadığınız takdirde asla sokak satıcılarından yiyecek almayın. Â
button