Hedefleri İstanbul’la ilgil 1 milyon maddenin sözlüğe eklenmesi ve 2010 yılında herkesin yararlanabileceği bir İstanbul Sözlüğü oluşturmak. Tutkulu bir aşk gibi sadece yaşanılması gereken İstanbul ile ilgili söyleyecekleriniz varsa, sözlük sizi bekliyor.
Ömer Aşan, İstanbul’a Trabzon’dan göçen eden, yüz binlerce göçmenden sadece biri. Ama göç ettiği şehirde yaşayacak, çalışacak, çocuk yapacak ve şehrin her türlü olanaklarından faydalanacaksa, o şehre sahip çıkılması gerektiğini de biliyor. Bunun için elini taşın altına sokmuş ve İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti adaylığı söz konusu olunca "Bu kenti sahiplenmeme lüksümüz yok" diyerek, bir yıl önce www.gazeteistanbul.com sitesini kurmuş.
Sitede kültür, sanat ve çevre konularında haberler yayınlarken, İstanbul’daki belediyelerin ve sivil toplum örgütlerinin hazırladığı araştırmalara da yer veriyor. Siteyi kurduktan sonra
haber ajanslarını arayıp, sitelerine İstanbul haberleriyle ilgili servis yapıp yapamayacaklarını sorduğunda, hiçbirinin sadece İstanbul’a özel haber servisi olmadığını görmüş. Şu anda sadece Doğan Haber Ajansı (DHA) günlük taze İstanbul haberleri servisi yapıyormuş. Ayrıca, haber ve fotoğraf temin eden birkaç öğrenciden oluşan gönüllü muhabirleri de var. Bu gönüllü ekiple aylık bir gazete hazırlayıp 10 bin adet basıyorlar ve Anadolu yakasında Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla’da dağıtıyorlar. Ama İstanbul’un tamamına hakim olmak için, neredeyse her mahalleden gönüllü insanlara ihtiyaç duyduklarını söylüyor.
2010’DA TAMAMLANACAK
Ömer Aşan, kütüphanesindeki İstanbul’un tarihiyle ilgili kitapları okuduğunda, özellikle semt, mahalle ve sokak isimleriyle karşılaştığında, "Acaba bu yerler şimdi ne durumdadır, kimlerin buralarla ilgili anıları vardı" diye düşünmüş ve "Herkes bu konuda yazsa kim bilir ne müthiş İstanbul tarihi yazılır" diye heyecanlanmış.
Bir süre sonra, İstanbul’un internette herhangi bir başvuru sözlüğü olmadığını görünce, bir sözlük yaratma fikrini hayata geçirmiş. Arkadaşlarıyla bu fikri geliştirip yazılımını kendi yapmış ve 1 Ocak 2007’de sözlüğü kullanıma açmış. Şimdi internet kullanan her İstanbulluyu sözlük yazarı yapmak istiyorlar. Binlerce kelimeden oluşan bir sözlük yaratma hayalleri var.
Ömer Aşan, sözlüğün içeriğini şöyle tarif ediyor: "İstanbul’la ilgili kim ne biliyorsa lütfen bu sözlüğe eklesin. İnternet ortamında, 2010 yılında herkesin yararlanabileceği İstanbul Sözlüğü’nü oluşturmak için her İstanbullunun bir sözcük eklemesi dünyanın en büyük sözlüğünü yaratacaktır. Sitede üyelik sistemi yok, sözlüğe bir madde eklemeniz için İstanbullu olmak da gerekmiyor. İstanbul’a bir gün gelip sevmeniz yeterli. Onu size sevdiren bir özelliğini yazmanız bile bir katkıdır. Böyle bir sözlük dünyanın hiçbir ülkesinde yok."
Şu ana kadar İstanbul ile ilgili 100 madde yazılmış. Ama hedefleri üye girişinin zorunlu olmadığı bu siteye 1 milyon kişinin girip, her birinin bir madde eklemesi.
SÖZLÜĞE NELER EKLENECEKİstanbul’un semtleri, mahalleleri, sokakları, çarşıları, çeşmeleri, alışveriş merkezleri, gazeteleri, dergileri, kitapları, sahafları, yolları, koyları, mekánları, hamamları, İstanbullu ünlüler, İstanbul’un delileri, yazarları, şairleri, kadınları, imamları, şarkıları, tarihçileri, kabadayıları, dansözleri, oyuncuları, balıkçıları, kaptanları, balıkları, camileri, kiliseleri, havraları, kulüpleri, tepeleri, vapurları, okulları, üniversiteleri, kültür merkezleri, meyhaneleri, gazinoları, muhtarları, belediye başkanları, valileri,
sinema filmleri.
İSTANBUL SÖZLÜĞÜ’NDEN MADDELEROrhan Veli En büyük İstanbul şairi. Rakı şisesinde
balık olamadan öldü. Şimdi İstanbul’u dinliyor gözleri kapalı.
Ayasofya Azize Sofia bilseydi adının bir kilisede bu kadar tartışma konusu edileceğini, ne yapardı acaba? Yine de Roma ve Bizanslılardan çektiğini Türklerden çekmemiştir. Garibim Türkler hiç olmasa bir namaz kılalım derdindeler ve geçmişine saygı duyuyorlar. Bu müthiş abideyi İstanbulla bütünleştiren tarih Ayasofya’nın heybetinde gizli. Karşısındaki Sultanahmet Camisi’yle İstanbul’un onurunu korumaya devam ediyorlar. Bize ve dünyaya insanlığımızı anımsatıyorlar.
Tekir İstanbul’un direnen sosyalist balıklarından. Marmara, Adalar civarında yaşarlar. Solcu şairlerin rakı masalarını süslemekten pek hoşlanmasa da, en azından varlığını korumaktan mutlu olduğunu sanıyorum.
Galata Kulesi Kule 1349’da Cenovalılarca Galata’yı çevreleyen surların baş kulesi olarak inşa edilmiş. Fırtınalar ve yangınlardan sonra defalarca restore edilmiş. Etrafında yükselen binaların içinde, kalabalığın arasında parmaklarının ucuna kalkıp ileriyi görmeye çalışan birini andırır uzaktan bakılınca.
Haydarpaşa Anadolulu göçmenlerin İstanbul’a ilk ayak bastığı yer. Onların ayağını kesmek için şimdi istasyon kaldırılıyor. Turizm merkezi olacakmış. Haydi hayırlısı.
İETT 1985 model İkarus marka otobüslerle bitmeyen yolculukların simgesi. Taklit edilemez denilen her biletinin daha piyasaya çıkmadan taklit edildiği güzide kurum.