Katmandu’dan mektup

SİZE önce Dr. Manju’dan söz etmeliyim. Dr. Manju, kadınların çocuk sahibi olduklarında evden uzaklaştırılıp kümeslere kapatıldıkları Nepal’li bir iletişimci.

Dört yıl önce Katmandu’da karşılaşmıştım onunla. O günden beri de yazışıyoruz.

Dünyanın en fakir ülkesindeki özel Gazetecilik ve Kitle İletişim Koleji’nin kurucusu ve yöneticisi. Ülkesinde basın özgürlüğü için mücadele veren bir kadın Dr. Manju.

Nepal, Hindistan ile Çin arasında bu denli stratejik bir noktada olmasaydı yıllardan beri ülkenin kıt kaynaklarını heba eden çatışmalar da olmayacaktı muhakkak.

Nepalliler benim bile başımı eğerek girmek zorunda kaldığım, ancak kendilerinin geçebilecekleri alçak kapılara sahip tahta oymalı evlerinin avlularında sakin ve mutlu yaşamlarına devam edeceklerdi. /images/100/0x0/55ea5f17f018fbb8f87b9a2e

Katmandu’nun turizm gelirleriyle gül gibi yaşayacaklardı.

Bugün Katmandu’daki çatışmaların, BBC, CNN gibi önde gelen uluslararası medya kuruluşlarının ilk haberi haline gelmesi de tabii ki bu stratejik konumundan, Çin ile Hindistan’ın etki alanı içine almak istediği, Asya’da dengeyi etkileyecek bir denklemin ana unsuru olmasından ileri geliyor.

* * *

DR. Manju
, Kolejimizin resmi görüşüdür diye not düşerek dün ilettiği elektronik mektubunda, "Nepal tarihinin en kritik dönemecinde" diyor. Kral Gyanendra’nın iktidara tek başına el koymasını protesto eden ve iktidarın halka iadesini isteyen 7 partili koalisyonun dün Kralın hükümet kurma önerisini reddetmesini ise çok tehlikeli bir gelişme olarak niteliyor.

"Bütün dünya tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Maocular, kırsal bölgeleri kontrol ediyor. 7 partili koalisyon Maocularla ittifaka girdi, Kralın önerisini kabul etmemek sonunda Maocuların işine yarayacak."

Katmandu’daki gösterilerde binlerce kişinin Maocu gerillalara destek verdiğini söylüyor Dr. Manju, "Ben hayatımda Katmandu sokaklarında böyle bir kalabalık görmemiştim. Ülkenin her tarafından insanlar buraya doldu. Ev kadınları, doktorlar, memurlar, hastabakıcılar, bütün örgütler demokrasi talebi ile sokakları dolduruyor. Bu hareketin içinde Maocular kadar sivil toplumun her kesimi de var. Partiler arası koalisyonun kralın önerisini reddetmesi, Maocuların ve tabii ki Kralın elini güçlendiriyor. Kral, göstericilerin hepsinin Maocu gerillaları destekledikleri söylentisini yayıyor. Sonunda Kralın istediği olacak. Maocular iktidara gelecek ve Kral ile gücü paylaşacaklar.

Oysa 7 partili koalisyon, Kralın önerisini kabul edip başbakan atasaydı kısa zamanda seçimlere gidilecek ve demokratik sistem geri dönecekti. "

* * *

BENİM
Katmandu’ya gidişimin nedeni, 2002 eylülünde Kral’ın Maocu terörle mücadele için yeni bir yasayı gündeme getirmesiydi.

Bu tasarıya göre basın tamamen kontrol altına alınmak isteniyor, hapis ve para cezaları ile gazetecilerin susturulması amaçlanıyordu.

Uluslararası Basın Enstitüsü’nün oluşturduğu "özgürlük heyeti"nin içinde yer almam da tesadüf değildi. Türkiye, IPI tarafından terörle mücadelede Nepal’e örnek gösterilmek üzere seçilmişti. Kral ve yetkililer ile görüşmelerimizde, Türkiye’nin basın özgürlüğünü koruyarak teröre karşı mücadele ettiğini anlatmıştım.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlanması, basının susturulması halkın direncini zayıflatırken, teröristlerin propaganda alanını genişlettiğini söylemiştim.

Nepal, bir süre demokrasi rayında ilerlerken makas değiştirdi. Şimdi nereye gidiyor?

Katmandulu Dr. Manju’ya göre çok seslilikten hazzetmeyen iki gücün, Çin destekli Maocular ile Kral’ın el sıkışacağı günlere gidiyor Nepal.

Şimdi düşünüyorum da, koşullar ne kadar farklı olursa olsun, her ülkenin deneyiminden çıkartılacak dersler vardır. /images/100/0x0/55ea5f17f018fbb8f87b9a30

Örnek olurken, ibret almasını da bilmeli insan.

Vur emri

Nepal’de iki haftadır devam eden Kral Gyanendra karşıtı gösterilerde 14 kişi öldü, çok sayıda yaralı var. Başkent Katmandu’ya akın eden on binlerce gösterici dün güvenlik kordonunu delerek kent merkezinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve "vur emri"ne meydan okudu. Saraya yürüyen göstericilere polis, plastik mermi ve copla karşılık verdi.
Yazarın Tüm Yazıları