Kar körlüğüne gözlüklü önlem

Güneş gözlüğü veya koruyucu gözlük kullanmadan kayak veya diğer kar sporlarını yapmak, “kar körlüğü”ne davetiye çıkarıyor. Kar körlüğü geçici bir durum, göz damlalarıyla 24-48 saatte iyileşebiliyor. Ancak sayılı tatil günlerini böyle bir sorunla geçirmek istemiyorsanız uygun gözlüklerle önlem almanızda yarar var.

Haberin Devamı

Acıbadem Göz Sağlığı Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Banu Coşar’ın verdiği bilgiye göre, kar körlüğü gözlerde şiddetli ağrı, ışık hassasiyeti ve görme bulanıklığı yapıyor. Kar körlüğünün sorumlusu ise, güneşin zararlı ultraviyole B ışınları. Bu ışınlar kısa dalga boyuna ve yüksek enerjiye sahip. Gözün şeffaf tabakası (kornea) yüzeyindeki hücreler, ultraviyole B tarafından tahrip edilebiliyor. Kayak yaparken koruyucu gözlük kullanmazsanız yüksek enerjiye sahip bu ışınlar kar körlüğü yapıyor.

GÖZLERDE YAŞARMA KEYİF KAÇIRIR

Kış aylarına ve kayak tatilinde karşılaşabileceğiniz diğer göz sorunu da soğuk ve rüzgarın yol açtığı yaşarma. Rüzgar göz yüzeyini kurutuyor. Bu kurutucu etkiye, gözyaşı bezleri daha fazla gözyaşı üreterek tepki veriyor. Bu duruma “refleks yaşarma” deniyor. Aslında refleks yaşarma, gözün kurumaya karşı normal bir savunma mekanizması. Gözlük takıldığı takdirde, refleks göz yaşarması sorunundan da kurtulmak mümkün olabiliyor. Güneş gözlüğünün sadece kayak ve diğer kış sporlarıyla ilgilenenlerin değil, şehir trafiğinde araç kullananların dahi takması öneriliyor.

Haberin Devamı

Bunları unutmayın

· Karda mutlaka koruyucu gözlük takın. Gözü güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından ve düşmelere bağlı göz yaralanmalarından korur.
· Seyahat çantanıza suni gözyaşı damlası koyun. Soğuk ve rüzgarın kurutucu etkisine karşı, gözleri bununla nemlendirmek rahatlatır.

Yazarın Tüm Yazıları